Samstag, 7. Mai 2011

Vappu Berliinissä

Berliini on tunnettu vappumellakoistaan ja silloin on parasta vältellä tiettyjä kaupunginosia kuten Kreuzbergiä/Neuköllniä, jossa kummipoikavaralapsi B asuu. B oli kaverinsa luona synttärijuhlilla ja ikkunasta käsin he olivat nähneet, miten mellakoitsijoiden rivit ja poliisirivistöt lähestyivät uhkaavasti toisiaan kadulla ja pojat olivat kiivenneet talon katolle nähdäkseen paremmin alas kadulle. Helikopteri oli lennellyt taivaalla ja tarkkaillut tilannetta eikä kestänyt kauankaan kun ovikello soi ja oven takana oli parisenkymmentä mustiin pukeutunutta ja hyvin aseistettua poliisia. Oven aukaisi syntymäpäiväsankari sylissään puolivuotias Marie-vauvansa ja jeparit olivat vähän hämmillään, kun eivät olleet sellaista idylliä osanneet odottaa. Joku vieraista oli vinoillut, että jokos sieltä tuli ne stripparit, joita me ollaan sulle synttärilahjaksi tilanneet. Yksi poliisi oli uskaltanut vähän hymyillä, muut lähtivät häntä koipien välissä portaita alas sanomatta sanaakaan.

Me olimme sopineet itäberliiniläisten ystäviemme kanssa, että lähdemme heidän kanssaan tutustumaan itäisempiin ja vähemmän vaarallisiin kaupunginosiin. Niinpä ajelimme Friedrichshagenin kaupunginosaan ja kävelimme ensin kaunista Bölscher Strassea ja katselimme kauniita vanhoja taloja ja ihailimme pieniä putiikkeja. Se hyöty ainakin oli DDR:stä, että ihmisillä ei ollut vuosikymmeniin varaa "modernisoidapilata" talojaan ja Saksan yhdistymisen jälkeen monet vanhat rakennukset on voitu entisöidä kunnolla.
Onneksi oli sunnuntai ja suklaapuoti kiinni.
Minä olen tunnetusti ovihullu, katselen ja arvostelen aina ovia. Saksalaisissa taloissa näkee usein rumia ovia, mutta tämä oli minun mieleeni.

Menimme syömään kuvassa näkyvälle terassille, tänä vuodenaikana tietenkin parsaa. Vasemmalla Berliinin vanhin olutpanimo.

Kunnon berliiniläisinä ystävämme juovat usein Berliner Weiße, joka on meikäläiselle outo olutjuoma, johon laitetaan mausteeksi joko vadelma- tai tuoksumataramehua.

Ravintolan terassilta oli upeat näkymät Müggelsee-järvelle.


Lähellä sitä kohtaa, missä Spree-joki ja Müggelsee yhtyvät, on mahdollisuus alittaa joki jalkaisin 80 vuotta sitten rakennetun tunnelin kautta.  Joen keskellä on mökki, jossa on kahvila. Rannalla laiturilla on kello, jota pitää soittaa ja baarista tulee vene hakemaan asiakkaat.

Meillä ei ollut tällä kertaa valitettavasti aikaa testata paikkaa, sillä halusimme ehtiä vielä katsomaan Maailman puutarhoja, joista enemmän ensi kerralla.

Kommentare:

 1. Ihania kuvia Berliinistä. Alunperin, joskus vuosia sitten, mulla oli jonkilainen saksa-kammo, enkä ollut yhtään kiinnostunut matkata sielä, mutta monet ovat kehuneet ja kun tällaisia kuvia katsoo ja juttuja kuulee, niin kyllähän se kiinnostus on kasvanut hurjasti! Ja Berliini on täynnä mielenkiintoista historiaakin, lähivuosikymmenniltäkin. Joten listalla on! :)

  Ihana tuo pikkukahvila joen keskellä!

  Irlannissa saksalaiset opetti mulle juomaan Guinnessia viinimarjamehulla! Se oli itseasiassa ihan hyvää!

  AntwortenLöschen
 2. Upeita kuvia Berliinistä.Olen kuullut sitä kehuttavan mitä mielenkiintoisimpana kaupunkina.
  Olipas siellä mellakat vappuna,ja nauratti tuo miten poliisit tulivat ja kummilapsi vauvoineen avasi oven.

  AntwortenLöschen
 3. Weiße mit Schuß - rot oder grün! Siinähän se Berliinin kevät ilmenee.
  Spree- Müggelsee - teittekö seinne jokilaivaristeilyn?
  Noita kauniita rakennuksia löytyy myös länsipuolelta ja ovi on todellakin "ihan kuin Berliinistä".
  Hyvä että pakenitta berliiniläistä vapunviettoa kauemmas Kreuzbergista. Odottelen lisää kuulumisia.

  AntwortenLöschen
 4. MaaMaa: Berliini on todellakin historiallinen paikka ja näkemisen arvoinen
  Yaelian: ehdottomasti mitä mielenkiintoisin paikka, sitä uskaltaa suositella
  Sira: ystävät asuu Karlshorstissa ja sieltä käsin ajelimme Friedrichshageniin, joka oli tosi kiva paikka. Sinne pääsee myös S-Bahnilla.

  AntwortenLöschen
 5. Kiva postaus Berliinistä, joka osoitti jälleen, kuinka monella eri tavalla tuota kaupunkia voi esitellä.
  DDR:n ajalla sain joka kirjeessä muutaman kortin kirjeenvaihtokaveriltani. Niissä oli yksi Berliini. On Siran ja Sandra Juton ja muuallakin blogimaailmassa esiintyvä kaupunki. Vian Liivialla oli ihan oma näkemyksensä ja nyt on vuorossa Allun Berliini. Ja tietenkin on vielä oma käsitykseni vierailtuani kaupungissa, sekä ennen että jälkeen muurin.

  AntwortenLöschen
 6. Minulle Berliini on unelmieni kaupunki, viihdyn siellä joka kerta paremmin ja paremmin. Kiitos mielenkiintoisesta retkestä kanssasi, veneretki Spreellä on minulle ollut elämys ja nyt elin mukana kertomustasi.

  AntwortenLöschen
 7. Mietin ihan samaa kuin Clarissa, että kuinka monella tapaa saman kaupungin voi nähdä ja tuntea. Mikä sitten on oikea? Oma vai se jollaisena sen haluaisi nähdä (eli ehkä jonkun toisen..)

  Ja aivan samoin kuin MaaMaalla, minullakaan ei ole minkäänlaista Saksa innostusta ollut, mutta postaustesi perusteella saatan siellä joskus käydäkin -ja ehkä iloisesti yllättyä?!

  AntwortenLöschen
 8. Clarissa: juttelin juuri tänään yhden herran kanssa, miten Berliini on mielettömästi muuttunut. Muurin kaatumisen jälkeen meni pitkä aika, ennenkuin tajusin, että Friedrichstrassella ei tarvitsekaan mennä passikontrolliin eikä idän puolella haise enää kaksitahtimoottorit, joista sain usein migreenin. Itäinen Berliini on läntisille asukkaille aika tuntematonta, mutta sieltä löytyy vaikka mitä aarteita.
  anja: Berliini pystyy kyllä kilpailemaan vaikka kuinka monen muun kaupungin kanssa, sieltä löytyy vaikka mitä.
  Susadim: lähde vaan katsomaan Saksaa, meiltä löytyy B&B

  AntwortenLöschen
 9. Minäkin olen ollut yhden vapun Berliinissä. Silloinkin oli jotain mellakkaa keskustassa, mutta kiersimme kaukaa.
  Samanlaisia juomiakin joimme. ja iloitsimme siitä, että Berliinissä oli lämmin ja puissa lehdet.

  AntwortenLöschen
 10. Kirlah: tänä vuonna oli vappuna kaunis ilma, mutta seuraavana päivänä niin kolea, että jouduin laittamaan päälle kaikki vaatteet matkalaukusta

  AntwortenLöschen
 11. Mekin puhuimme tänään Berliinistä pihatalkoiden jälkeen; se on upea kaupunki, mutta koskahan sinne pääsis uuden kerran!

  Miten niin voi olla turistina kiire, ettei noin viehättävään kahvilaan ehdi! :)

  AntwortenLöschen
 12. Helena: bingo, yhtä aikaa linjoilla

  AntwortenLöschen
 13. Ovihulluille suosittelen Marokkoa!
  Berliini ei ole toistaiseksi meidan matkailulistalla, mutta myos siksi kun emme yleensa matkaile isoihin kaupunkeihin. Luonto vetaa enemman.

  AntwortenLöschen
 14. Hauska baari, jonne asiakkaat haetaan veneellä.. ja kai viedään poiskin?

  AntwortenLöschen
 15. Piti vielä lisätä, että 'ovihullulle' suosittelen EHDOTTOMASTI Dublinia! :))

  AntwortenLöschen