Mittwoch, 22. Juni 2011

Parsa ja juhannus

Tässä odottaa meidän sunnuntai-illan parsat keittämistä, ilmeisesti viimeinen itsevalmistettu parsa vuodelta 2011

sillä parsakausi loppuu perinteisesti juhannuksena, jonka jälkeen parsaa ei enää korjata. Vanhan kansan sanonta kuuluu: Kirschen rot, Spargel tot eli kun kirsikat ovat punaisia, parsa on kuollut. Ennen ensimmäistä hallaa parsa tarvitsee 100 päivää uusien voimien tankkaamiseen eli fotosynteesiin. Siksi parsan keruu lopetetaan juhannuksena ja viimeisten tankojen annetaan kasvaa vihreiksi pehkoiksi, jotka minä tunsin lapsena (niistä kamalista neilikkakimpuista) nimellä asparagus.

18 Kommentare:

  1. Oi, siellä alkavat kirsikat jo kypsyä. Meillä on vasta pieniä vihreitä raakileita. Parsa on kyllä ihanaa.

    Hyvää juhannuksen aikaa!

    AntwortenLöschen
  2. Katja: loput kirsikat mätänee jo puussa, kun kukaan ei ehdi, viitsi tai voi (käsi siteessä) kiivetä tikapuille. Saisit tulla poimimaan. Sullekin hyvää juhannusta.

    AntwortenLöschen
  3. Toivottavasti olette ehtineet herkutella kylliksenne tämän vuoden osalta. Täällä on näkynyt vain vihreää pikkusormenpaksuista, mistä lie tullutta parsaa. Parsalla herkuttelut muistan kyllä Saksan ajoilta hyvinkin. Suhtautuminen parsaan taitaa siellä olla sama kuin täällä uuteenperunaan, siitä puhutaan ja sitä odotetaan.
    Kun kerroit fotosynteesistä, tuli mieleen koulun biologiantunnit. Fotosynteesin määritelmän osaan vieläkin ulkoa.

    AntwortenLöschen
  4. Ai tuollainen sanonta. Meillà kirsikat ovat jo ehkà kolmisen viikkoa sitten olleet parhaimmillaan. Nyt ovat jo ylikypsià ja viimeiset kirsikat sòimmekin syntymàpàivillà (14.6)

    AntwortenLöschen
  5. Ah, nyt huomasin ettà siellà myòs jo huonoja kirsikoita....eli samoissa ajoissa noiden suhteen mennààn :)

    AntwortenLöschen
  6. Clarissa: no kyllä sitä on tullut syötyä, kun on terveellistä ja helppo valmistaa ja sitä saa tästä läheltä sunnuntaisinkin suoraan pellolta. Parsan pitää olla tuoretta, jota se on silloin, kun leikkauspinta on kostea ja kun tangot vinkuu, kun niitä hankaa vastakkain. Sanoo parsaekspertti.

    AntwortenLöschen
  7. Ciacy: bingo, oltiin yhtä aikaa linjoilla.

    AntwortenLöschen
  8. Parsa on minulle intohimo, mutta en tajua, mikä kynnys minulla on olla sitä itse laittamatta...

    Lumimies sanoo, että minut on edullisisinta tuoda Saksaan huhti-toukokuulla, sillä elän silloin Spargel mit Hollandaise Sauce. Siis ihan oikeesti, en ymmärrä parsa-aikaan siellä kaivata muuta;-)

    AntwortenLöschen
  9. Oikein piti katsoa wikipediasta, millainen on parsan mannpäällinen verso ja näyttää kovin hersyävältä ja pursuavalta. Ja toden totta, näyttää samanlaiselta kuin ennen oli kukkakimpuissa vihreänä, en vain ollut koskaan kuullut sille nimeä. Vai olivat ne sinusta kamalia. minä en muista kuin kerran eläissäni saaneen neilikkakimpun, rippipäivänä. Olisi minulle kelvannut useamminkin ;)

    AntwortenLöschen
  10. Leena: tervetuloa vaan "chez Allu" syömään parsaa. Sehän on ihan helppo kuoria ja keittää.
    Kirlah: asparagushan se ennen oli aina vihreänä kukkien joukossa. En pidä neilikoista tai joskus pienistä, mutta en niistä perinteisistä isoista, joita sai aina kolme kappaletta asparaguksen kanssa.

    AntwortenLöschen
  11. aaah, parsa on niiiiin hyvaa!
    Tulin sanomaan mukavaa jussia ja kesan jatkoa!
    Jatan blogini tauolle kun on niin paljon tekemista in real life.
    Bloggailen taas syksylla...

    AntwortenLöschen
  12. BLOGitse: parsa ON hyvää ja minulla on se parsageeni, joka panee pissan haisemaan parsan syönnin jälkeen, ei sitä ihan kaikilla olekaan :=))

    AntwortenLöschen
  13. Kas kaikkea sitä oppii jälleen blogistanian ansiosta; en ollut tiennyt tuosta lepoajasta enkä parsageenistä ;O))))

    Isoista neilikoista en tykää minäkään ja valitettavasti mies tykkää...

    AntwortenLöschen
  14. Kiitos kutsusta, tulemme keväällä 2013!

    AntwortenLöschen
  15. Heljä: en minäkään ennen tajunnut, miksi parsaa ei saanut juhannuksenjälkeen syödä
    Leena: tervetuloa, merkkasin jo kalenteriin

    AntwortenLöschen
  16. parsa on namia mut ei perinteellistä juhannusruokaa

    AntwortenLöschen
  17. Namm, valkoista parsaa :)´´´´

    AntwortenLöschen
  18. En sitten tänäkään vuonna päässyt maistamaan parsaa

    AntwortenLöschen