Dienstag, 18. Oktober 2011

Vesi vanhin voitehista

1800-luvulla elänyt saksalainen pappi, Sebastian Kneipp sairastui nuorena tuberkuloosiin. Hän sai onnekseen käsiinsä vesiterapiaa käsittelevän kirjan , sai siitä virikkeitä , meni mm. jääkylmään Tonavaan uimaan ja parantui. Sen jälkeen hän innostui tutkimaan ja kehittelimään vesiterapiaa, mm. lämpimän ja kylmän veden käyttöä vuorotellen tai  ihan vain vedessä tallaamista. Vesiterapianhan tunsi jo aikanaan Hippokrates.
Tässä vanhassa kuvassa näkyy, miten vettä käytettiin polviin, päähän tai  kuljettiin vaan paljain jaloin märällä nurmikolla.

kuva Wikipediasta

Olin eilen uimassa ja tällä kertaa kävin myös Kneipp-altailla, jotka näkyvät kuvassa edessä. Oikealla puolella altaassa on lämmintä vettä ja siitä aloitetaan kävely, vettä todella _tallataan_ ja  jalkoja nostellaan kuin kurki  ja sitten siirrytään vasemmanpuoleiseen oikein kylmään veteen, joka tuntuu ensin jäiseltä, mutta siihen tottuu nopeasti ja kierrosta jatketaan viitisen kertaa. Sitten siirrytään käsialtaisiin, joihin pannaat kädet kyynärpäätä myöten. Kylpyjen sanotaan auttavan päänsärkyyn, migreeniin, reumaan, verenkiertohäiriöihin, verenpaineen hyppelyyn ja niiden sanotaan myös ehkäisevän vilustumistauteja.

kuva Claudius Therme

16 Kommentare:

  1. Jännä homma tuo "tallustelu-allas". Itse käyn säännöllisesti ainakin pari kertaa viikossa talviuinnilla ja joskus talven koittaessa sitten avannossa. Enkä ole juuri talven aikana sairastellut. Ehkä kylmä vesi todella vaikuttaa. Muutenkin kuin henkisen hyvinvoinnin parantajana...

    AntwortenLöschen
  2. Hieno vanha kuva, tuossahan minä astelen nurmikolla tuttuun tapaan paljain jaloin.
    Miten on, piristyitkö Kneipp-altailla tallattuasi. Tällä Suomessahan voisi mennä vaikkapa tänne:

    Lempäälä Health Spa

    AntwortenLöschen
  3. Vesi on vanhin voitehista, mutta kahvi parantaa kaikki taudit paitsi nilkun (luen just tutkimusta suomalaisten kahvihetkistä)! :)
    Ja haaveilen kylpylälomasta, ei tarvitsisi lähteä edes Unkariin, jonka kylpylät ovat ihanan romanttisia.

    AntwortenLöschen
  4. Barcelonassa kävin marokkolaisessa "spa"ssa ja ennen hammamia piti käydä kuumassa ja kylmässä altaassa. Astellevan en kyllä kenenkään nähnyt.

    Jospa menisi vaikka nurmikolle paljain varpain kävelemään...

    AntwortenLöschen
  5. Vesi vanha voitehista...niin äitikin aina sanoi. Paljain jaloin käveleminen tekee tunnetusti hyvää jaloille. Mun mies ottaa noita Kneipp-kylpyjä kesäisin saunan päälle pesusoikoissa ja talvisin suihkun alla.
    Tekikö vaihtokylvyt hyvää jaloille?

    AntwortenLöschen
  6. Sari: tosiaan, avantouintihan menee vähän samaan suuntaan. Tonava ei ollut jäässä, siksi Kneipp ei voinut keksiä sitä.
    Clarissa: niin, sinun aikaa tuo kuva. Eipä ole tullut käytyä tuolla kylpylässä, Lempäälässä sitäkin useammin.
    Helena: piti taas googlata,
    nilkku ei kuulunut sanavarastooni
    Heljä: toivottavasti et kylmettänyt varpaitasi
    Sira: ihan kivalta se tuntui, jännä, miten siihen kylmään tottui. Olen yleensä Weichduscher, sekä sanan konkreettisessa että ehkä abstraktissa merkityksessä
    Hannele: suomalaiset ovat saaneet tarpeeksi kunniaa saunan keksimisestä, annetaan nyt sakemanneillekin jotain kunniaa

    AntwortenLöschen
  7. Tottahan toki vuorotellen lämmin-, kylmävesialtaat lisäävät verenkiertoa ja siten auttavat moneen vaivaan ja kaipa sillä on myöskin ennaltaehkäisevä vaikutus.

    Olen pitkään suunnitellut vuoden ympäri uimista, siis talvella avannossa. Uinnista pidän paljon. Pääkaupunkiseudulla asuessa kuuluin uimaseuraan ja sitä kautta kävin talvikauden säännöllisesti, jopa monta kertaa viikossa uimahallissa.

    Käyn toki nytkin uimahallissa, mutta liian harvoin. Vesijuoksun aloitan vuodenvaihteen jälkeen, se päätös pitäköön.

    AntwortenLöschen
  8. Ok, tuonne minun pitää päästä. Hmm.. appivanhemmat ja käly perheineen ovat tulossa Saksaan torstaina, mahtuisikohan matkalaukkuun :)

    AntwortenLöschen
  9. Nyt olet ihan vapaa noista kaikista sairauksista. =)

    AntwortenLöschen
  10. Marjatta: minä aion käydä nyt säännöllisesti, kun löysin kavereita, jotka lähtee mukaan. Yksin ei valitettavasti aina tule lähdettyä.
    Sennie: riippuu matkalaukun koosta☺
    Una: verenpaine oli ainakin tänään kunnossa, kun kävin gynekologilla vuositarkastuksessa ja migreenikin on pysynyt jo pari vuotta pois.

    AntwortenLöschen
  11. Jännä tuo Kneip-allas,en ollut tuollaisesta ennen kuullutkaan.Vesi on virkistävää ja rentouttavaa,ja sitä on täälläpäin liian vähän:(
    Minä pidän muuten eniten kylmästä vedestä,ja lämmintä,en koskaan kuumaa vettä käytän vain talvella kun on asunnossa tosi kylmää.

    AntwortenLöschen
  12. Vanha keksintö, mutta ah niin ajankohtainen vieläkin. Itse käyn joka aamu herättyäni pulahtamassa uimalammikkoon, nyt vesi nippanappa 8 asteista enää. Sitten kun jää peittää lammikon, siinä pidetään avanto auki läpi talven. Enpä osasi päivää aloittaa ilman kylmää kylpyä (kylmä suihku ei ole sama asia).
    Nyt on satanut niin paljon, että kylmässä vedessä tallaaminen onnistuu jo takapihalla matkalla uimalammikolle! Vesi on vanhin voitehista. Säryt ja kolotukset jäävät lammikkoon. Koettu on.

    AntwortenLöschen
  13. Yaelian: sen uskon, että teidän helteessä kylmä vesi tekee hyvää
    anja: varmaan terveellistä, mutta minä kun olen niin pelkuri, että en mene edes saunasta uimaan, jos vesi ei ole todella lämmintä

    AntwortenLöschen
  14. Hui, mä olen vilukissa joten kylmässä vedessä oleminen värisyttää pelkkänä ajatuksena - mutta toisaalta kylmän jälkeen lämmin tuntuu vieläkin ihanammalle :)
    Ja jos se auttaa kremppoihin, niin kyllähän sitä kestää vaikka mitä!
    :)

    AntwortenLöschen
  15. MaaMaa: jaloilla pystyn siihen kylmään veteen, mutta en kyllä koko kropalla

    AntwortenLöschen