Mittwoch, 11. April 2012

Colmar

Colmar on Elsassin kolmanneksi suurin kaupunki Strasbourgin ja Mühlhausenin jälkeen, viinialueen keskus ja monen mielestä elsassilaisin kaupunki Elsassissa.
Colmarista löytyy paljon kauniita ristikkotaloja ja jopa Pikku Venetsia

Kaupunki oli koristeltu pääsiäisen kunniaksi. Keskustassa oli pääsiäistori ja rakennukset ja kauppojen ikkunat oli koristeltu pupuilla, munilla ja välistä löytyi variksenpelättimiäkin, joiden tarkoitusta me emme saaneet selville.


Pääsiäismatkamme kulttuurikohokohta oli Colmarin museossa Unterlinden, joka sijaitsee entisessä domikaaniluostarissa. Saksalaisen Mathias Grünewaldin tekemä Isenheimin alttaritaulu on moniosainen polyptyykki, josta ovat kirjoittaneet mm. Paavo Rintala ja Hannu-Pekka Björkman.23 Kommentare:

 1. Todella viehättävän näköistä. Ihanaa, kun säilytetään vanhaa ja alkuperäistä. Tunnelma on heti toinen:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niinpä, olisivatpa Suomessa säilyttäneet vanhoja taloja. Minun kotikaupungista purettiin kaikki kauniit puutalot ja tilalle rakennettiin laatikoita.

   Löschen
 2. Vähän kuin satukirjoista! - Ymmärrätkö sinä tuota Elsassin murretta? Aikoinani kun asuin Bollschweilissa, tuli yksi vanha mummo puhumaan minulle. Hän oli elsassilainen, enkä minä ymmärtänyt yhtään mitään, mitä hän kertoi. Eikä edes minun saksalainen mieheni häntä ymmärtänyt.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei onnistu Elsassin murre tai kyllähän me jotain osattiin arvata, kadun nimiä jne.

   Löschen
 3. Tuota Paavo Rintalaa en tiennytkään, täytyypä tutustua sitten mitä hän on tuosta kirjoittanut. Joka tapauksessa vaikuttava teos se on.
  Helena

  AntwortenLöschen
 4. Ehkä pitäisi päästä kerran viettämään pääsiäistä tuonkaltaisessa ympäristössä, Unterlinden-museoineen kaikkineen.
  Jäin lukemaan linkistäsi löytyvän kirjan Kadonneet askeleet esittelyä ja kiinnostuin. Kiireettömyyden ja harmonisuuden tuntu olisi tällä hetkellä kovin tervetullutta tännekin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pääsiäinen oli todella sopiva vuodenaika, vaikka tietenkin Elsass on sitten vielä paljon kauniimpi kun riippupelargoniat kukkii kaikkialla.

   Löschen
 5. Alttaritaulu ja koko vanha luostari näyttää upealle! Olen jo vuosia ihaillut Hannu-Pekka Björkmanin mielenrauhaa ja viisaita ajatuksia, mutta hänen kirjatuotantonsa on mennyt aivan ohi silmien. Jälleen kerran siis kiitos sinulle erittäin mielenkiintoisesta vinkistä.

  Saga

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se taas hieno nähdä, viime kerrasta onkin kymmeniä vuosia. Alttari on todella erikoinen, kun siinä on niin monta osaa, joita sitten taiteltiin kirkkovuoden ajan mukaan.

   Löschen
 6. Oi kuinka kivanoloinen pikkukaupunki. Venetsiakin siellà :D Taidan olla tyhmà, mutta mikà on ristikkotalo? oisko nuo variksenpelàttimet olleet jotain pààsiàisnoitia tai trulleja?!? Ken tietàà...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. ristikkotalo on sellainen vanha puukehikkoon rakennettu talo, jonka välit täytettiin ennen savella ja kanankakalla ja vaikka millä ja ne puupölkyt näkyy ulkoseinällä ristiin rastiin. Italiaksi "casa a graticcio" sanoo sanakirja.

   Löschen
 7. Ristokkoseinätalo on talomalli, jota on erityisesti tietyissä osissa Keski-Eurooppaa ja löytyy vielä Tanskastakin, mutta ei Suomesta. Puinen ristikkorakenne, joka täytetään savella tai tiilillä. Helppo uusia. Tästä näet sen rakenteen: http://de.wikipedia.org/wiki/Fachwerkhaus. (En valitettavasti löytynyt suomeksi.)
  t. Helena

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En huomannutkaan tätä vastaustasi.

   Löschen
  2. Etnologi ehti ensin, tosin hänkin googlasi kun yritti löytää kuvia! :)

   Löschen
  3. Olisi se aika noloa, jos minä tietäisin enemmän kuin etnologit.

   Löschen
 8. Miten kaunista taas! Kiitos taas virtuaalimatkasta Allu:)

  AntwortenLöschen
 9. Mielenkiintoinen postaus. Pitäisi varmaan lähteä joskus reissaamaan sinnekin päin. En ole koskaan käynyt saksaa puhuvissa maissa, vaikka koulussa luin pitkän saksan...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Elsass kannattaa ehdottomasti. Strasbourg on kaunis ja Colmar ja kaikki viinikylät Route de vin-reitin varrella. Kauniit maisemia ja hyvää ruokaa ja viiniä.

   Löschen
 10. Höh, miksei Suomessa voi olla noin kauniita kaupunkeja. Näen jo itseni tuolla kanaalin vieressä terassilla istumassa... :-D

  AntwortenLöschen