Montag, 21. Mai 2012

Pyöräilemässä

Viime viikolla tuli  pyörälomamme kartat ja ajo-ohjeet. Ajamme kesäkuun ensimmäisellä viikolla Itävallan Innsbruckista Italian Bozeniin. Reschen-solan (Passo di Resia) nousuosuus tullaan tekemään bussilla, sillä tie on kapea, jyrkkä ja siinä on paljon autoliikennettä eli sitä ei meikäläisen kannata lähteä pyörällä kokeilemaan.

Tänä keväänä on tullut liian vähän treenattua pyöräilyä paitsi näitä jokapäiväisiä ajoja kauppa- ym. asioissa ja nyt oli kiire alkaa harjoittelemaan. Lauantaina ajelimme muutaman tunnin ja poikkesimme matkalla hautausmaalle katsomaan anoppilaisten haudan kuntoa ja samalla poikkesimme viereiselle juutalaiselle hautausmaalle. Tunnelmassa oli suuri ero. Ensimmäisellä hautausmaalla oli paljon ihmisiä, haudat hyvin hoidettu ja joka paikassa kukki kukat ja linnut lauloivat. Kun siirryimme juutalaiselle hautausmaalle, siellä oli täysin hiljaista, ei yhtään ihmistä ja tuntui, että linnutkaan ei laulaneet. Hautoja on tuskin hoidettu, ymmärrettävistä syistä, sillä monen suku on kuollut keskitysleirillä tai paennut maasta. Joidenkin harvojen hautakivien päällä oli kiviä, joita juutalaiset laittavat merkiksi käynnistään  ja kukkia ei ollut uudemmillakaan ja hyvässä kunnossa olevilla haudoilla. Luin jostain, että juutalaiset käyvät normaalistikin harvemmin haudoilla kuin kristityt eivätkä harrasta kukkia haudoilla.

Sunnuntaina ajelimme melkein neljä tuntia, pääasiassa Reinin rannalla. Sää oli täydellinen ja hiekkarannoilla oli paljon ihmisiä ja pieniä nakupellejä kahlasi vedessäkin. Reinin vesi on paljon puhtaampaa kuin parikymmentä vuotta sitten, jolloin sanottiin, että sen kemikaaleissa voisi kehittää valokuvia, nyt siinä on jopa kaloja, mutta en nyt niitä  ihan välttämättä haluaisi syödä.

Kaloista puheen ollen, laitoimme illalla herkullista parsaratatouillea kirjolohen kanssa. Reseptissä luki nieriä, mutta sitä ei tällä kertaa ollut kalakaupassa ja ostimme kirjolohta. Kyytipoikana oli kuivaa ja todella kylmää Silvaner-viiniä Bochsbeutel-pullossa. Nam nam.

Kommentare:

 1. Jotenkin tuo kuva juutalaiselta hautausmaalta oikein huokuu hiljaisuutta ja rauhaa ja suurta surullisuutta.
  Kontrastina onkin sitten paljon iloisia asioita.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä, siellä on kyllä erilainen ja jotenkin surullinen tunnelma, sen olen aina ennenkin tuntenut siellä käydessäni. Kävelin siellä kerran kesällä pitkään ja katselin hautoja ja metsämansikoita kasvoi jossain hautojen välissä, se on ihan eri maailma. Tuli taas mieleen Santayanan lause: Ne, jotka eivät muista menneisyyttään, ovat tuomittuja toistamaan sitä.

   Löschen
 2. Kaunis ja vehrea on silti hautausmaa, verratuna kuviin mita olet blogissani nahnyt.
  Tosiaan aika harvoin taalla hautausmailla kaydaan, yleensa vaan kuoleman vuosipaivana. Osasyyna varmaan sekin etta hautausmaat eivat ole kovin keskeisilla paikoilla. Ja kun ne eivat ole niin vehreita, ei tule muutenkaan mentya sinne kavelylle.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä kun ei ole niin kamalan kuumaa kuin siellä ja on vielä paljon puita varjostamassa tuota hautausmaata.

   Löschen
 3. Kyllä teillä tulee olemaan kaunis pyörämatka, toivottavasti ilmat suosivat. Soininvaara (Osmo) kyllä ajo pyörällä Alppien yli, mutta en muista minkä reitin hän valitsi, ajoi kyllä muistaakseni Inntala pitkin mutta koska oli Nizzaan menossa, koukkasi sitten kai Sveitsiin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tunnen yhden ☺, joka varmaan mielellään ajaisi sellaista jyrkkää ylös, mutta tuskin tuota suhtkoht kapeaa tietä autojen puristuksessa. Se yrittää lyödä kaikkien kanssa vetoa, että pystyy ajamaan Mont Ventouxillekin ylös, mutta kaikki väittää, ettei pysty, mutta eivät kuitenkaan uskalla lyödä vetoa.

   Löschen
  2. Tunnenko mieki hänet? :) Sähköpyörällä kyllä varmaan pystyy...

   Löschen
  3. Tunnet kyllä. Sähköpyörällä se setä ei suostuisi (vielä vähään aikaan) ajamaan.

   Löschen
  4. Mutta hän onkin niin nuorekas urheilijataustainen, joten kyllähän hän pääsee myös Mont Ventouxillekin ja Alppien yli ihan kauramoottorilla. :)

   Löschen
  5. Mutta en tajunnut että hän noin uhkapelejä harrastaisi...

   Löschen
 4. Hieno pyörämatka teillä tiedossa! Ja surullista tosiaankin,ettei juutalaisella hautausmaalla ole oikein vierailijoita..Mutta se näyttää kauniilta ja vehreältä.Olipa teillä hyvä ateria,nami!

  AntwortenLöschen
 5. Odotan innolla pyörämatkaa. Sää ei ainakaan voi olla huonompi kuin viime vuonna Provencessa, jossa satoi kaatamalla ja kengissäni oli vettä. Taidan ottaa varalle pari suihkumyssyä, jotka voi laittaa kenkien suojaksi kaatosateessa.

  AntwortenLöschen
 6. Hitsi kun kuulostaa hyvältä tuo teidän pyöräilyreissu! Nyt olen vähän utelias, mutta onko tuo jonkun matkatoimiston järjestämä juttu? Onko teitä isokin joukko lähdössä?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Reitin on suunnitellut ja hotellit tilannut ja matkatavaroiden kuljetuksen hotellista seuraavaan hoitaa Eurobike.at. Mahdollisuus on mennä ryhmässä tai omin nokkineen, me teemme tokan version ystäviemme kanssa. Meitä piti olla kolme pariskuntaa, mutta kun ystäväni Gina on jälleen kemoterapiassa reppana, hän ei pääse mukaan, mutta haluaa, että miehensä tulee välttämättä mukaan eli meitä on viisi. Niissä ryhmäjutuissa on paljon enemmän ihmisiä ja me halutaan olla vapaat pitämään tauko silloin kuin itse halutaan, ryhmän kanssa on kaikki etukäteen suunniteltu. Me vuokrataan sieltä pyörät, kun ollaan todettu, että niillä on hyviä pyöriä ja jos sattuu pyörään joku vika, ei tarvitse kuin soittaa ja he tuovat uuden.
   Täältä löytyy enemmän tietoa:
   http://www.eurobike.at/en/

   Löschen
 7. Juutalaiset hautausmaat tosiaankin on hoitamattomia, jos verrataan meidän hautuumaihin. Mutta jokin niissä villiintyneissä hautausmaissa viehättää, surumielisyys huokuu joka askeleella. Minusta on kiva, ettei niitä ole viivottimella suunniteltu. Tykkään tosi paljon siitä kivikulttuurista ja laitankin aina jollekin haudalle kiven, jossa niitä ei ole. Teen saman nykyään täälläkin, ei juutalaisella hautausmaalla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuo täkäläinen on ehkä vähän enemmän viivottimella tehty kuin joku muu, esimerkiksi Prahan vanha juutalainen hautausmaa. Mustakin se kivikulttuuri on kiva ja laitoin tuollakin yhdelle haudalle kiven ja mietin, mitähän se ihminen ajattelisi, jos tietäisi.

   Löschen
 8. Mukava pyörämatka teillä tulossa. Kesäkuu on tuota pikaa, mutta vielä ennättää treenata.

  Olen hautausmaakävelijä. Hoidetut haudat tai vähälle hoidolle jääneet haudat viestivät kulttuurieroista. Joka tapauksessa hautausmaan rauha on miellyttävä kokemus meluisassakin kaupungissa.

  Allulassa on nautittu hyvää ruokaa ja juomaa. Kalan ystävänä ruoka tuoksui tänne asti.

  AntwortenLöschen