Montag, 17. September 2012

Kafka, Twitter ja Pegman

kuva Wikipediasta


Luin sunnuntailehdestämme jännän artikkelin Kafkasta. Kafkahan on tunnettu kirjeistään, joita hän kirjoitti mm. Felice Bauerille ja Milena Jesenskálle.
Kirjeistä käy ilmi, että Kafka jo sata vuotta sitten haaveili „real time kommunikaatiosta“ , mikä on meille tänä päivänä ihan normaalia. Kirjeissään Felicelle hän höpisi vähän samoista asioista, joista nykyajan ihmiset kertovat Facebookissa ja haaveili „aparaatista“, jossa voi painaa nappia ja saada heti paperiliuskalla vastaus Feliceltä.
Google Street View ideastakaan Kafka ei ollut kaukana. Saatuaan aikanaan selville Felicen osoitteen Berliinissä hän lähetti tuttavansa sinne  „skannaamaan“ paikan  à la Googlen Pegman
Tämä puolalaiskaveri oli vähän niinkuin Kafkan FB-ystävä ja miehet lähettelivät toisilleen lehtileikkeitä ja kuvia.  Felicelle Kafka ehdotti jonkunlaista Twitter-Tweet systeemiä. Copy ja Paste ei silloin vielä onnistunut, Kafka käytti hiilipaperia kirjeittensä kopiomiseen.
Ei voi muuta sanoa kuin että Franz oli kovasti aikaansa edellä. 

Vuonna 1912 Saksan postin sanotaan  kuljettaneen yli kuusi miljardia kirjettä. Silloin Berliinissä posti jaettiin jopa kahdeksan kertaa päivässä, myös sunnuntaisin. 

12 Kommentare:

  1. Aikamoinen kaveri tuo Kafka!
    Jos oikein muistan, niin eikös Haus Thurn und Taxis ollut aikanaan niitä postijärjestelmän perustajia?

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä niillä joku monopoli taisi olla. En nyt oikein välitä siitä talosta, kun viimeksi kansatieteen museon seinällä luin taas sen nykyisen ruhtinattaren Glorian möläytyksen afrikkalaisista, vahinko kun en muista tarkkaa sanamuotoa.

      Löschen
  2. No olipa tosiaankin aikaansa edellä;D Entinen vuokraisäntäni ja nykyinen hyvä ystäväni pohjoisesta on muuten Franzin sukulainen...

    AntwortenLöschen
  3. Kuinka minusta kiinnostunut jälkipolvi saa 100 vuoden kuluttua tietää, mitä olen höpissyt Facebookissa ja muiden real time kommunikaatioiden avulla kaverilleni? Taivaan tuuliin on häipynyt kaikki! On se vaan hyvä, että Kafka vain haaveili näistä nykyaikaisuuksista ja me saamme lukea niitä hänen höpinöitään tänäkin päivänä. Olen nyt niin täynnä tätä omaa sukutarinaa, jota olen selvittämässä – nytkin eräs Gabriel on vienyt minulta jo monta päivää seikkailujensa takia. Ihan hirvittää, kuinka tärkeät dokumentit,kuten kirjeet ja muut häipyvät.

    Mutta on kyllä pakko sanoa, että näppärän ja hauskan jutun olit kirjoittanut:-)

    AntwortenLöschen
  4. Sanos muuta. Minä olin lukiolaisena hulluna kirjeisiin Milenalle.
    No mitenkäs se Gabriel nyt niin tekee kiusaa, seikkailiko Casanovana ja etsit nyt lukuisia perillisiä?

    AntwortenLöschen
  5. Ei nyt mikään Casanova, mutta houkuttelee melkein kirjoittamaan jonkinlaisen kertomuksen jälkipolville tuolta 1800-luvun alusta.Ensimmäinen vaimo oli Eva, samoin toinen ja lapsia yhteensä 9. Rippikirjoissa lukee sitten yhtä ja toista, mikä pistää mielikuvituksen liikkeelle.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Niin, sä tunnetkin niitä vanhoja kirkonkirkoja. Mitä siellä tarkoittaa ne arvosanat kuten sisäluku 37, Lutherin katekismus 35 tai käsitys 36??? Minkälainen skaala oli niillä arvosanoilla? Sain linkin Karjalan seurakuntiin ja olen nyt löytänyt sieltä jotain sukulaisia.

      Löschen
    2. Näissä vanhoissa rippikirjoissa on arvosteltu tällaisilla merkeillä.

      Ja täältä löytyvät kaikki seurakunnat.

      Löschen
    3. Siis siitä "lukutaitoarvosanat" Tuossa toisessa linkistä "kirkonkirjat" löytyvät ne seurakunnat.

      Löschen
    4. Kiitos linkeistä, mielenkiintoista, mutta en kyllä jostain syystä löydä sieltä ainakaan ekalla yrityksellä ketä etsin. Hauska kyllä tutkia. Niissä Karjalan kirjoissa isoäitini Alma oli ammatiltaan neito, niin söpö ammatti.♥

      Löschen