Donnerstag, 13. September 2012

Niin erilainen hauta

Tämä on varmaan erikoisin ja ehkä kauneinkin hauta mitä tunnen. Kuvassa se ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa.
Ylänurkan korkea kivi aukeaa kuin kirja ja vasemmalla sivulla lukee kaksi sanaa = "du fehlst" eli kaipaamme sinua ja oikealla puolella lukee kolmekymppisen miehen nimi ja syntymä- ja kuolinvuosi. Kukkien tai nurmikon asemasta haudalla kasvaa yrttejä, salviaa, rosmariinia, sitruunamelissaa, laventelia jne. Kiven vieressä kasvaa viiniköynnös, jossa näkyi olevan sinipunaisia Muscat-rypäleitä, ehkä nuoren miehen lempiviini ja oksalla roikkuu lyhty, jonne vanhemmat ja sisarukset ja ystävät sytyttävät aina haudalla käydessään kynttilän. Hauta on tuttaviemme 31v pojan, joka joutui käymään karmean taistelun kuolemaa vastaan harvinaisen geenivian takia.Kommentare:

 1. Erikoinen, mutta hienolla tapaa persoonallinen hauta!

  Suomeen tuollaista ei varmaan saisi tehdä. Säännökset ovat hautasmaillakin niin jyrkät:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nimenomaan persoonallinen. Itse en oikein tykkää niistä haudoista, jotka on kaikki samannäköisiä, joka haudalla samat annansilmät.

   Löschen
 2. Kaunis ja erikoinen hauta,ja kauniisti ystäviesi poikaa muistetaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se oli perheelle kamala isku ja yhtä kamalaa on tulossa, sillä nuoremmalla pojalla on todettu sama geenivika ja nyt kaikki vielä tietää, miten kamalaan kuolemaan se johtaa. Joillekin on annettu kova taakka.

   Löschen
 3. joo, täällä alkaa näkyä hyvin henkilökohtaisia hautoja, kuvilla ja sydänkivillä, nalleilla ja kaikella koristellaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nalleja, enkeleitä ja sydämiä näkyy täälläkin paljon, varsinkin romaanien haudat on täynnä kitschiä, mutta tuo hauta on täynnä luontoa.

   Löschen
 4. Samoilla asioilla liikutaan tänään. :-)

  Todella kaunis ja ajatuksella rakennettu hauta. Ihana idea laittaa haudalle yrttejä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On tosiaan ajatuksella tehty, sanoit osuvasti.

   Löschen
 5. Hautamuistomerkki on hieno ja kuten Hippu tuossa toteaa, ihana idea laittaa yrttejä haudalle. Mutta onko tuo laatikko etuoikealla "puutarhatarvikkeiden" säilyttämistä varten vai mikä?

  Helena työkoneelta

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se ei ole laatikko vaan myöskin kivi. Ja haudan reunaa ei ole kantattu kivillä niinkuin yleensä on tapana vaan siihen on tehty teräksestä reuna.

   Löschen
  2. Tuollaiset reunuksethan on yleensä Suomessa kielletty, ainakin uusilla osilla hautausmaita, joilla halutaan pitää yhenäinen ruohokenttä, joka on helppo koneella leikata.

   Löschen
  3. Täällähän ei ole juuri ruohokenttää haudalla eikä mikään seurakunta hoida hautoja vaan omaiset itse (meillä esim. Allumies) tai sitten otetaan joku yksityinen Friedhofsgärtner hoitamaan. Hautapaikka ostetaan, muistaakseni korkeintaan 25-30 vuodeksi ja se maksaa varmaan yli 1500 euroa ja kun aika menee umpeen, se pitää ostaa uudelleen, muuten menettää sen.

   Löschen
 6. Olipas tosiaan erikoinen hauta. Erikoinen, mutta ihana idea ettà voi olla noin persoonallinen ja voi kamalaa kun luin tuota kommenttiasi yllà, ettà toisellakin pojalla on sama geenivika...itku...Voikohan nàissà asioissa lààketiede mennà niin paljon eteenpàin, ettà asialle voisi tehdà jotain....todellakin kova taakka, kuten sanoit.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Traaginen juttu, perheen kahdella tytöllä ei ole sitä geeniä, vain pojilla.

   Löschen
 7. Allu, sama tapahan täällä on, että hautapaikka pitää maksaa aina uudelleen. Äiti juuri soitti toisen isoäitini haudasta, isän äidin, mutta en nyt muista, mikä se vuosimäärä oli. Jotain yli 20 vuotta mielestäni.

  Luontohaudat ovat kaikkein kauneimpia. Suomessa on nyt saavuttamassa jalansijaa metsähautausmaatyyli.

  Haudathan ovat tarpeen jälkeenjääville, ei pois lähtenyt niistä perusta. Ehkä suru hiipuu, kun saa hoitaa hautaa. Minä tykkään villikukkasajatuksesta tai sitten just vaikka yrteistä...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täälläkin on nykyään paljon sellaisia ns. Friedwald-hautausmahdollisuuksia jonkun puun juurelle esim. Eifel-vuoristoon.
   Kuule ei ne jälkeenjäävätkään aina välitä haudoista. Tätini kuollessa kävi ilmi, että hänen miehensä oli tehnyt testamentin veljensä pojalle. Sinne meni rahat yliopiston professorille ja hän ei ole maksanut pennin hyrrää setänsä haudasta tai sen hoidosta. Olen nyt veljeni kanssa maksanut sen haudan hoidon jo 30v. Välillä tekisi mieli lähettää se lasku sille professorille, joka kyllä mielellään otti vastaan perinnöt.

   Löschen
 8. Kaunis hauta, siinä on varmasti hyvä levätä ja myöskin käydä 'morjestamassa' ... <3

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tiedän, että pojan isä käy ihan joka päivä siellä.

   Löschen