Donnerstag, 18. Oktober 2012

Pieni kukkanen

Pelkkä eläminen ei riitä, tarvitaan auringonpaistetta, vapautta ja pieni kukkanen.
- H.C. Andersen

Saksan tämän vuoden kukka on sinivuokko eli Leberblümchen.  Leber eli maksa siksi, että sen lehdet muistuttavat muodoltaan maksaa ja kasvia onkin käytetty aikanaan maksalääkkeenä.  Yksi minun lempikasveista, jota tapaa täällä hyvin harvoin ja siksi se onkin suojelun alla. kuva: wikipedia

Kommentare:

 1. Kaunis kukkanen, etenkin kun tuo varsikin nàyttàà olevan tuollainen liilahtava/punainen :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinivuokoissa on muutenkin erilaisia värisävyjä.

   Löschen
 2. Täällä Helsingissä ainakin Ramsinniemen lehdossa Vuosaaressa, mikä on muuten luonnonsuojelualuetta, sinivuokkoja siintää lehto sinisenä keväisin yhdessä valkovuokkojen kanssa. Sinivuokko on rahoitettu Suomessakin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oliskin kiva nähdä sellainen isompi alue, kun itse näin viimeksi (kauan sitten) vain pari kukkivaa sinivuokkoa Itävallan vuoristossa.

   Löschen
 3. Ensin ilmestyvät leskenlehdet ja sitten sinivuokot ja pian sen jälkeen valkovuokot. Monena keväänä olemme vieneet sekä lasten perheet että ystäviä Aulangolle ihastelemaan vuokkoja. Luonnonsuojelualue on Aulankokin ja joka kevät siellä on vuokkojen kukkameri.

  Samaa mieltä Andersenin kanssa ja sinivuokko kuuluu minunkin lempikasveihin ja tuo mieleen äitienpäivän.

  AntwortenLöschen
 4. Äimälässäkin noita pieniä suloisia kukkasia näkyy joka kevät.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Toki niitä Äimälästä löytyy♥

   Löschen
  2. Äimälässä on kyllä sitkeitä murkkuja, sillä ne on jaksaneet raahata siemeniä tänne Itä-Suomeen asti.

   Maikki

   Löschen
 5. Sinivuokko - kaunis kevään kukkanen. Pidän niin kovasti pienistä sinisistä kukkasista!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun anoppi sanoi aina, että sininen ja vihreä väri ei sovi yhteen ja sitten esitin hänelle, miten kaunis on voi olla sininen kukka vihreän lehden kanssa.

   Löschen
 6. Heute haben wir herrliches Herbstwetter hier in Virserum aber wenn ich Dein Bild sehe, freue ich mich jetzt schon wieder auf den Frühling, wenn überall auf unserem Grundstück diese blaue Blume blüht.
  LG
  maliz

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Wir haben eher Sommerwetter, ich habe richtig geschwitzt in meinem langärmeligen T-Shirt.

   Löschen
 7. Luvialla sinivuokkoja oli paljon. Kun muutimme Keski-Suomeen sain kuulla, että se ei kasvaisi täällä luonnonvaraisena. Meidän tontilla sitä kyllä oli, mutta saattaa olla kotimme rakentanut pariskunta tuonut kukkaa rouvan kotitilalta Pohjanmaalta. Meidän aina piti tuoda mammalle Keuruulle valkovuokkoa...Taitavat olla suojeltuja, ainakin sinivuokko on.

  Sinivuokon sini on jäljittelemätön kuten on myös lemmikin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Valkovuokkoja täälläkin näkee isojakin alueita, mutta ei sinivuokkoja.

   Löschen
 8. Mikä ilo ja riemu aina, kun aikaisin keväällä sinivuokoissa alkaa näkyä pieniä sinisiä nuppuja ja sitten tulevat nuo ihanat kukat. Meillä siis vain istutettuina, mutta näyttävät vähitellen leviävän yksitellen ympäri pihapiirin.
  EUhan supisti sinivuokon rauhoitusta niin, että se on rauhoitettu vain siten, että sitä ei saa kerätä kaupallisessa mielessä ☹

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eikös teillä ole muurahaisia, kun ei ole luonnossa sinivuokkoja. Luin nimittäin, että murkut niitä levittää.

   Löschen
  2. Muurahaisia on, onneksi, ei ole käärmeitä siis näkynyt, mutta katsopas tätä, luonnollista selitystä sinivuokkojen levinneisyydestä.

   Löschen
 9. H.C. Andersenilla oli aika simppeli elämisen resepti. Mitäpä sitä ihminen paljon muuta tarvitsisi. Sinivuokot on kyllä todella kauniita. En tiennytkään, että se on nykyään vain rajoitetusti rauhoitettu, saapi nyt sitten ensi keväänä ottaa pienen kimpun maljakkoonkin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tulee mieleen lapsuuden pienet sinivuokkokimput pienen pienessä juomalasissa.

   Löschen
 10. Niitä kasvaa minunkin puutarhassa keväällä ja sitten lähellä on mieletön valkovuokkometsikkö. Toki sinivuokkojakin kasvaa täällä paljon.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pitäis varmaan munkin istuttaa sinivuokkoja pihaan.

   Löschen
 11. Niin Allu,sinivuokkoihin liittyvät muistoina ne pienen pienessä juomalasissa olleet pienet lyhytvartiset taivaansiniset kukat ,jotka oli annettu rakkaalle äidille äitienpäiväaamuna. Jännityksellä etsittiin hyisestä maasta ruskeiden heinien alta pilkistäviä nuppuja, ja toivottiin kevään ensimmäisten taivaansinisten kukkien ehtivän äitienpäiväksi.Aina eivät ehtineet avautua. Sinivuokkomuistoihin erottamattomasti liittyy myös naapurin Yrjö, erottamaton ja ainoa kaveri, sekä ne päivät, viikot ja kuukaudet, jolloin ajalla ei ollut merkitystä, ennen kuin oli aloitettava koulunkäynti, ja kaikki muuttui.Myöhemmin isä siirsi sinivuokkoja kasvamaan kotipihaankin. Valkovuokot ja suvivirsi kuuluvat erottomattomasti yhteen maalaiskansakoulun kevätjuhlissa. Sini- ja valkovuokko symboloivat minulle rakkautta, viattomuutta,vapautta ja kiireettömyyttä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä vein niitä _omalle_ äidille, olin kuulemma pienenä ojentanut kukat äidille ja sanonut "kukkia omalle äidille".

   Löschen
 12. Kevättä jo, täälläkin poimiminen kielletty.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Luonnossta ei saa tainta hakea, näitä löytyy taimikaupoista.

   Löschen
  2. Ei ole pelkoa, kun ei niitä täällä luonnosta löydäkään.

   Löschen
 13. Oi, sinivuokkoja oli koti-kodin metsässä (Helsingissä) keväisin ja ennen kieltoa niitä poimittiin. IHana.

  AntwortenLöschen