Mittwoch, 26. Dezember 2012

Kulttuurien aarteita


Kävimme Bonnissa valtion taidehallissa hyvin mielenkiintoisessa näyttelyssä, jossa esiteltiin maailman eri kulttuurien aarteita. Kaikki eksponaatit ovat British Museumin omistamia. Joka maanosalla oli oma osastonsa, meistä Eurooppa oli vähiten mielenkiintoinen.
Kun olemme matkustelleet jonkun verran maailmaa, monet asiat olivat tuttuja, mutta paljon löytyi uutta ja ihmeellistä.
Mieleeni jäi mm. tämä eteläamerikkalainen quipu tai khipu, joka on solmuista tehty laskujärjestelmä. Näitä käytettiin tilastoissa asukaslukujen, eläinten, varastojen jne. laskentaan jo 2500v eKr. Vähän niinkuin sen ajan excell-taulukko.

kuva: Wikipedia

Viimeinen osasto näyttelyssä oli Moderni maailma ja siellä oli esillä vain vähän yli kymmenen eksponaattia, yhtenä niistä Tapio Wirkkalan Inari-malja. Hyvä Suomi!

Kommentare:

 1. Nuo khiput on kiinnostaneet minua jo aikaisemminkin, pitää kyllä tutustua niihin paremmin. Kiehtovaa historiaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaikkea sä tunnetkin, en ollut koskaan kuullutkaan.

   Löschen
  2. Minulla on tapana sanoa, että olin entisessä elämässäni eteläamerikkalainen, koska kaikki siihen liittyvä on aina kiinnostanut minua.

   Löschen
  3. Kas kun et sitten opiskellut espanjaa tai opiskelitko?

   Löschen
 2. Kuulostaapa kiehtovalta näyttelyltä! Khipusta en ole ennen kuullut,mutta taas oppi jotain:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se niin upea näyttely, että ei kaduttu. Siellä on paljon hyviä näyttelyitä ja meillä on sellainen kätevä ArtCard, että päästään kassajonon ohi ilman lippua sisään (ollaan tietenkin maksettu se).

   Löschen
 3. No briteilla niita eksponaatteja riittaa, kun ovat koloniaaliaikoina ryovanneet muiden maiden kamoja. :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä niillä riittää, kerta kaikkiaan hienoja egyptiläisiä juttujan siellä oli, mutta onhan ne kyllä pitäneet hyvää huoltakin eikä egyptiläiset ehkä olisi itse kaikkea löytäneetkään.

   Löschen
 4. Kyllähän British Museumin kokoelmista saa vaikka minkälaisia näyttelyitä, sen verran edustavat ne ovat. Mutta voisivathan ne ruveta niitä kokoelmiaan deponoimaan sinne mistäne on viety. Ainakin sinne, missä on takuu, että esineet säilyvät.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta toisaalta on kiva, että muutkin ihmiset saa nähdä jotain ja esim. Egyptissä on silti kamalan paljon hienoja juttuja. Ei kaikki pääsis sinne Nefertitiä katsomaan eikä sitä olisi varmaan löydetty eikä ainakaan kunnostettu niin hienoksi ilman näitä maanmiehiäni.☺

   Löschen