Samstag, 19. Januar 2013

11 vastausta

Mine Turkista lähetti 11 kysymyksen haasteen.

1. Jos sinun olisi mahdollista yhdistää asuinmaasi ja Suomen parhaat puolet, mihin ne liittyisivät (vuodenaikoihin, ruokaan, asumiseen, kulttuuriin, ihmisiin tms.)?
Suomesta toisin Saksaan hyvän koululaitoksen, kirjastot, kirkkaan sinisen taivaan, puhtaan ilman, järvet ja Helsingin yleiset kulkuneuvot. Hyttyset jääköön Suomeen.
Suomeen veisin paremman terveydenhuollon, sellaisen missä ei tarvitse jonottaa syöpäleikkaukseen tai silmäleikkaukseen tai jännittää monta viikkoa, ennenkuin pääsee tutkimukseen, onko kyseessä MS-tauti. Ja maantieteellisen sijainnin, josta on helpompi lähteä muihin maihin ilman laivaa tai lentokonetta ja leipomot, joista saa sunnuntaiaamuna tuoreita rapeita sämpylöitä.


2. Jos pystyisit ratkaisemaan yhden asunmaasi ongelmakohdan, minkä valitsisit ja miksi?
Lasten köyhyyden.  Saksassa on 2,5 miljoonaa köyhyydessä elävää lasta, jotka eivät aina saa edes tarpeeksi ruokaa. Kouluruokailu on ainakin meidän osavaltiossa aloitettu vasta viime vuosina ja aika heikossa jamassa.


3. Teitkö lupauksia vuodelle 2013?
Joka vuosi sen saman, joka on helppo toteuttaa:  en aio alkaa polttamaan tupakkaa.

4. Mikä on bravuurisi keittiössä?
Apua, en osaa sanoa. Me kokeilemme aika paljon uusia reseptejä, tänään tulee esimerkiksi vieraita ja kokeilemme vietnamilaisia kevätkääryleitä ja paistamme jättikatkaravunpyrstöjä, joihin tulee mm. jeeraa, currya ja kanelia mausteeksi. (Laitan tähän tuon tomaattisalaatin kuvan ihan vaan väriläiskän takia.)


5. Miten rentoudut?
Laiskanlinnassa istuen ja lukien ja juoden hyvää kahvia, taustalla ihan hiljaista klassista musiikkia. Tai syödessä illallista ystävien ja hyvän viinin kanssa. Tai patikoimalla luonnossa. (Dora Dora on hyvä kirja, vaikka välillä viilailenkin täällä pilkkuja.)6. Mikä on sinusta mukavin asu?
Farkut ja villapaita, mikään ei saa kiristää.

7. Mikä kirja jäi mieleesi viime vuodelta?
Ilman muuta Aki Ollikaisen Nälkävuosi, kirja jonka voisin lukea heti toisenkin kerran.

8. Onko sinulla kesälomasuunnitelmia ensi kesälle? Jos on, minne aiot matkustaa?
Ei ole vielä mitään konkreettista, mutta joka tapauksessa viikon pyöräloma, ehkä tänä vuonna Saksassa, esimerkiksi Görlitzistä Berliiniin. Görlitz on Puolan rajalla ja sen sanotaan olevan kaunis kaupunki, kauniita vanhoja taloja kuten tästä Helenan ottamasta kuvasta näkee.


9. Mikä on ollut elämäsi suurin saavutus?
Olisikohan se, että onnistuin löytämään miehen, mikä ei ole niin itsestäänselvää Suomessa, jossa on naisylivoima. Tai pitihän se mies hakea ulkomailta tai oikeastaan se kyllä tuli onneksi hakemaan minut Suomesta.

10. Entä pettymys?
18.03.1986


11.  Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Ei ole oikeastaan standardiohjelmaa. Eilen esimerkiksi heräsin kello seitsemän, kun radio meni päälle ja tuli uutiset. Odottelin yhteen saakka putkimiestä, joka tuli korjaamaan kellarin vuotavaa lämpöpatteria ja sinä aikana innostuin siivoamaan kellaria, pesin koneessa kaikki siivousrätit, järjestelin pesupulverit sun muut aineet ja heitin kaikenlaista vanhaa kamaa pois. Myöhemmin kävin ostoskeskuksessa viemässä kirjapaketin postiin ja hain kultasepänliikkeestä tilaamani pikkukorviksen kadonneen tilalle ja maksoin siitä yhdestä melkein yhtä paljon kuin aikanaan parista erikoistarjouksessa. Ostin Flammekuchen-taikinaa ja paistoin illalla oikein herkullista parmankinkkurucolaflammekuchenia, jota söimme Riesling-viinin kanssa, nam.

Annan haasteen eteenpäin niille ulkosuomalaisille, jotka eivät ole sitä vielä tehneet. S'il vous plaît.

Kommentare:

 1. Täältä löytyi aamun itkut. Olipa kaunis tuo Johannan laulu, joka pukee sisälleen monet surut, joita ulkopuolinen voi vain aavistella. Kiitos vastauksista, Allu!

  AntwortenLöschen
 2. Tuo lasten köyhyys on yhä enmmän arkea myös 'rikkaissa' länsimaissa. Ahnaiden aikuisten suuri häpeä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niistä aikuisista oli tänään lehdessä. Sosiaaliavustuksella elävä nainen, kahden lapsen yksinhuoltaja tuhlaa sähköön ylimääräiset 250 euroa, kun tv on päällä 22 tuntia päivässä KOIRAN takia eli ettei koira tunne itseään yksinäiseksi. Sillä rahalla saisi jo monta sämpylää lapsille.

   Löschen
  2. Meneekö telkkariin noin paljon sähköä?

   Löschen
 3. ♥ Johannan laulua kuunnellen...

  AntwortenLöschen
 4. Niin koskettava, niin kauniisti esitetty laulu. Sanat ovat surulliset ja kuitenkin lohduttavat♡.
  Liikuttavaa oli, kun pikku S. lauloi Prinsessalle-laulua hartaana idolinsa Johannan mukana, kun sitä kuuntelimme.

  Tyylikäs asetelma kohdassa 5!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ai tyylikäs vai? Meinasin melkein deletoida sen kamalan kuvan, mutta kun ei ollut parempaa käsillä. Se lintulautanen on kyllä nätti, bambusta tehty ja lakattu, Vietnamista.

   Löschen
  2. P.o. tyylikkäät esineet jos deletoi sen "eväslautasen";-)

   Löschen
 5. Sitä terveydenhuoltoa ja niitä rapeita sämpylöytä (mit Mohn, oder Sesam oder....) minäkin täällä kaipaan.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Suomessa tykkään Reissumiehestä ja Ruispuikoloista, mutta Saksan sämpylät on kyllä hyviä.

   Löschen
 6. Surullisen kaunista musiikkia, ihan pala nousi kurkkuun!

  AntwortenLöschen
 7. Kiitos Allu jakamisesta. Kurkelan laulu ja sen yhteydessä oleva päivämäärä kosketti syvältä.

  Lähetä ihmeessä ne ihanat sämpylät tänne, erityisesti viikonloppuna olisi kiva istuskella pitkään ja nauttia hyvästä aamiaisesta.

  Lämmintä mieltä sinulle Helsingin pakkasista, aamulla oli herättäessä -26 astetta. Ei oikein nenää enempää ulos halua laittaa. Eli hiihtäminen jää väliin, eikä reippaalle kävelylle taida päästä.

  Olenkohan kuin alppimummo Pikku Heidi -kirjassa? Kaipaan ihania sämpylöitä ja pakkanen paukkuu nurkissa. No ei vaineskaan pakkanen pauku, kun laittaa takkaan puita ja sitten vaan nautiskelee näkymästä.
  HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tervetuloa vaan tänne syömään niitä sämpylöitä

   Löschen
 8. Mie toisin Saksasta tänne palvelun kahviloihin ja ehkä hieman hiukan besswevissermäisyyttä ja itsevarmuutta turhan aroille ja huonon itsetunnon omaaville suomalaisille.

  En ala, kun teillä on siellä Flammekuchentaikinaakin, epistä!

  Tämä ilmainen junaverkko tökkii, saas nähdä onnistuuko kommentointi. Sitä ei muuten taida olla DB:n junissa?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sitä itsepalvelua kyllä kanssa vierastan, kun on inhottava olla yksin liikkeellä kantamusten kanssa ja sitten vielä vapisevin käsin kantaa tarjotinta pöytää etsien.

   Löschen
  2. ICE-junissa on tietääkseni ainakin pääreiteillä, väittävät, että toimii, vaikka juna ajaa 300kmh.

   Löschen
 9. Pettymyspäivämäärä riipaisi.

  Ne hyttyset tulee kyllä sitten kaupanpäälle!

  AntwortenLöschen