Samstag, 6. Juli 2013

Slovenia I

Karawanken-vuoriston tunnelin kautta matka jatkui Sloveniaan ja kieli muuttui meille täysin vieraaksi. Ihmeekseni huomasin, että siellä kyllä kuuli usein tuttuakin kieltä, nimittäin suomea, sillä näimme/kuulimme hirveän paljon suomalaisia.  Meidän salakieli on  normaalioloissa suomi eli jos joku ei saisi ymmärtää, puhumme suomea à la "onpas tolla erikoinen nenä", mutta nyt piti olla varovainen.
Olimme varanneet hotellihuoneen Bledin söpöstä kaupungista, mutta muutama päivä ennen matkalle lähtöä tuli viesti, että huone ei olekaan käytettävissä ja meille tarjottiin samaan hintaan mökkiä ja suostuimme. Mökki osoittautuikin lottovoitoksi, ihan uusi, kaksi makuuhuonetta, olohuone ja keittiö ja hyvin hoidettu piha ja takkakin olisi ollut, mutta ei sitä tarvinnut kamalassa helteessä. Toukokuussa oli Bledissä muuten satanut vielä lunta ja kesäkuun alussa oli ollut viileää, helle tuli vasta meidän kanssa. Tuo kämppä on normaalisti varmaan paljon kalliimpi eli meillä kävi hyvä tuuri, kun varaamassamme hotellissa oli sattunut vesivahinko ja joutuivat hommaamaan meille muuta.

Bled on aivan mahdottoman kiva kaupunki Julian Alppien juurella Bled-järven rannalla ja siellä oli aikanaan myös Titon kesäasunto. Järven olisi voinut kiertää kävellen 1,5 tunnissa, mutta jalkani reistaili ja ajoimme siksi autolla sen ympäri.


Tästä ulkoilmaravintolasta tuli meidän kantapaikkamme, se oli kerta kaikkiaan niin hyvällä paikalla ja ruokakin oli hyvää ja siksi menimme sinne molempina iltoina. Mikäs siinä oli istuessa lämpimänä kesäiltana ja tämä kaikki ilman hyttysiä!

Bledistä käsin teimme retken Triglavin luonnonpuistoon. Siellä ihailimme niittyjen kauniita kukkia


ja kävimme komeassa Vintgarin solassa, jossa olikin mukavan viileää helteisenä päivänä.


Turkoosissa vedessä uiskenteli forellit.


Slovenian suurin järvi Bohinj oli mukava pysähdyspaikka. Uimapaikkoja löytyy vaikka millä mitalla, mutta minähän en uskaltanut uida katkenneen kylkiluuni takia ja lepäilin vain varjossa rannalla.


Kommentare:

 1. Ihana lomapaikka!!!

  Suomi on sellainen salakieli, että mitä harvinaisemmissa paikoissa sitten törmääkin kieltä osaviin...

  AntwortenLöschen
 2. Onpa kauniita maisemia! Suomea kuulee kyllä jokapuolella maailmaa. Meillä sataa nyt vettä ja kunnolla, on tosin vain kuuro.

  Hyvää viikonloppua!
  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En ole muistaakseni missään tavannut niin paljon suomalaisia turisteja kuin Sloveniassa, ilmeisesti Ljubljanaan on suora lento Suomesta.
   Meillä kastellaan kasveja ja iltapäivällä lähdetään katsomaan ystävien luokse Wimbledonia, kun siellä pelaa pitkästä aikaa saksalaistyttö loppuottelussa.

   Löschen
  2. Olipa Binellä huono tuuri, kun tuo ranskatar jyräsi, Schade. Aikoinaan seurasin innolla Steffin pelejä, kun itsekin pelasin silloin tennistä.

   Maikki

   Löschen
  3. Bine taisi olla vähän hermostunut.

   Löschen
 3. Suomalaisia on jo ympäri Eurooppaa niin, että paras on olla puhumatta "salakieltä", taikka no, jos se, kenen nenästä on puhetta on huumorintajuinen, ei pane pahakseen. Tai sitten kyllä.
  Mukava kohde teillä on ollut, hyvä säkä sen lisäksi majoituksen suhteen.
  Toivottavasti kylkesi ja jalkasi alkavat olla kunnossa että pääset uimaan ja reippailemaankin. Aikansa ne rempat ottavat kuitenkin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nenästä puheen ollen veljeni oli pikkupoikana aina laukonut kaikenlaisia huomautuksia ratikassa ja äiti oli sanonut, että ei saa ratikassa sanoa, pitää puhua asiasta sitten kotona. Poika tajusi asian ja oli sitten sanonut ratikassa, että "tuosta nenästä puhutaan sitten kotona".

   Löschen
 4. Onpa kauniita maisemia. Ja tuo mökki oli autuas vaihtokauppa! Minä olen varanut meille hotellit ja yhden mökinkin välille Istanbul-Kotka-Istanbul. Toivottavasti kaikki menee niin kuin sovittiin, tai jos täytyy vaihtaa niin sitten juuri tuolla tavalla, eli parempaan:).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuollaista vaihtokauppaa tekee mielellään. Emme tunne hotellia, mutta kaveri, joka toi meille talon avaimen, sanoi, että meillä kävi hyvä tuuri ja sen uskon.

   Löschen
 5. Slovenia on NIIN kaunis maa! Bledin jarvessa kasvaa tosi isoja karppeja. Naimme kun pojat kiskoivat kaarella olevaa onkivapaa, ja pysahdyimme katsomaan. Sielta tuliki hurja otus. Se punnittiin (oisko ollut 18 tai 19 kiloa, ene enaa muista). Sitten jodia koukun haavaan ja kaveri takaisin kasvamaan.

  Bohinj on natti myos ja Vintgar tosi upea. Tekisi mieli menna uudestaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinähän sen tunnetkin hyvin, joo, aivan ihana maa, kaikin puolin, siisti, ystävälliset ihmiset jne.
   Karppi ei ole mun kala, olen sitä kerran saanut, tosin ihmisten luona, jotka ei juuri mausta ruokia ja siitä lähtien on tullut vähän inho karppiin. Se on Saksassa joulukala ja taitaa olla itä-Euroopassakin.

   Löschen
  2. Taallakin Ita-Euroopan juutalaiset syo karppia, sapatiksi ja juhlapyhiksi tehdaan hirveita harmaita makeahkoja(!) kalapullia. Yaak!

   Löschen
 6. Olet ensimmäinen tuntemani Sloveniassa käynyt suomalainen ja nämä ovatkin aivan uusia maisemia minulle. Kaunista siellä näyttää olevan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Yhdet suomalaiset ystävät on siellä käyneet pari vuotta sitten. Nyt nähtiin enemmän suomalaisia kuin saksalaisia, tosin viimeisessä saksalaisten omistamassa hotellissa oli vain neljä suomalaista.

   Löschen
 7. Nayttaapas kauniilta. Ja hei sun mieshan puhuu tosi hyvin suomea jos ja kun voitte sita kayttaa salakielena!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Puhuu se sen verran, ettei sitä myydä.

   Löschen
 8. Näyttää houkuttavalta kaikki! R. on hulluna Sloveniaan, mutta kun mun pitäisi päästä ensin uudelleen Lindau, Lugano ja...

  Katsomme yhdessä nämä sun molemmat Slovenia jutut, kun R. palaa mustikasta. Onneksi lääkäri on kieltänyt polveltani mustikkaiset saartemme vuoret. Vain tasaisella eli jossain Satakunnassa voisin ahertaa marjassa;)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi hitsi noi polvivammat, meidän kiinalaiset ystävät on justiinsa ortopedillä polvea tutkituttamassa, kun luottavat enemmän saksalaisiin kuin kiinalaisiin lääkäreihin.

   Löschen