Mittwoch, 23. Oktober 2013

Juustoa ja struumaa BaijeristaObazda eli Obatzer on baijerilainen juustokreemi. Sitä saa ostaa kaupasta valmiina, mutta se on hyvin helppo tehdä itsekin.

300g hyvin kypsää Camembert-juustoa
100g voita
1 sipuli
1 TL jauhettua kuminaa
2 TL paprikapulveria
suolaa
mustapippuria myllystä
nippu ruohosipulia

Huoneenlämpöinen juusto pienennetään haarukalla.
Sipuli pilkotaan pieneksi.
Juusto laitetaan kulhoon, lisätään voi ja mausteet ja kaikki sekoitetaan tahnaksi.
Koristellaan pilkotulla ruohosipulilla.
Syödään leivän tai brezelin kanssa.

♥♥♥

Opin joku päivä sitten radiossa taas yhden uuden asian Baijerista. Monet varmaan muistaa, että naisten kansallispuvun eli ns. Dirndl'in kanssa käytetään aina kaulakoristetta, joka voi olla vaikkapa tämän näköinen


kuva täältä

Tällaista kaulakorua kutsutaan nimellä Kropfband eli struumanauha. Baijeri ja Itävalta ovat kaukana merestä ja sikäläinen suola ei sisällä jodia, mikä johti siihen, että ihmisillä oli paljon struumaa. Sen peittämiseksi keksittiin tuollainen samettinauhakoru.

Kommentare:

 1. Obatzeria pitää kyllä kokeilla. Brezeleitähän saa tietenkin kaupasta (lidlistä ), mutta niitäkin olen joskus aikonut tehdä itse. Ohjeet odottavat kansiossa.

  AntwortenLöschen
 2. Brezeleitä en ole koskaan tehnyt, kun meillä saa joka päivä tuoreita leipomosta enkä edes tiedä, miten ne oikein tehdään. Lipeässähän niitä käytetään ennen paistamista, nehän onkin oikeastaan nimeltään Laugenbrezel eli lipeäbrezel.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo olen kuullut tuosta lipeästä, mutta näissä saksalaisissa ohjeissa sitä ei käytetä. Enhän minä niitä silloin leipoisikaan.

   Löschen
 3. Nätti koru ja mielenkiintoinen tausta tuolla.Juustokreemi kuulostaa hyvältä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä tykkään kovasti siitä, vaikka onhan siinä paljon kaloreita.

   Löschen
 4. Poikani muutti Baijeriin kuusi viikkoa sitten. Täytyykin kysyä joko hän tietää kaulakorun historian. Kiinnostuin tästä blogista kun poika muutti Saksaan. On mukavia matkakertomuksia ja maan tapoja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva kun löysit tänne ja kommentoit.

   Löschen
 5. Kyllä naiset ovat kekseliäitä! (siis tuo koru) Minullakin on tuollaisia edelweisseja, tosin ei tuollaisessa kaulanauhassa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On ne osanneet hienosti peitellä struumaansa.

   Löschen
 6. Obatzerista tulee Tante Regina Schongausta mieleen. Muuten hän ei pitänyt ruuanlaitosta, mutta hänen Obatzer oli kyllä super. Brezelistä eli baijerilaisesta viipurin rinkelistä en ole koskaan oikein pitänyt. Toissa vuonna oli aikaa Münchenin kentällä ja RJ halusi syödä jotain baijerilaista, niinpä tilasin hänelle tietysti Weisswürstl mit Brezel. Makkara hänelle maistui oikein hyvin, mutta rinkeliä makkaran kanssa, sitä hän ei oikein ymmärtänyt, vaan säästi Brezelin kahvileiväksi, mitä tarjoilija taas ei oikein ymmärtänyt.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eikös Viipurin rinkeliin tule sokeria, Brezelhän on suolainen ruoka, usein päälle ripotellaan vielä karkeaa suolaa. Syön usein, jos olen kaupungilla ja tulee vähän nälkä eikä ole aikaa mennä syömään.

   Löschen
 7. Jännä historia tuolla korulla. Olen käynyt pari kertaa Baijerissa (lomalla Münchenissä ja sitten automatkalla Italiaan olen yöpynyt jossain pikkuhotellissa Baijerin maaseudulla) ja Brezelit ovat suolaisuudessaan hyviä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olin itsekin yllättynyt tuosta korun historiasta. Taidat olla kirjamessuilla, olisipa ollut kiva päästä sinne, mutta meille tulee australialaisvieraat. Ensi vuonna menen Frankfurtin messuille, kun Suomi on siellä "Gastland".

   Löschen
 8. Jännä juttu tuon kaulakorun historia. Täällähän tuollaiset samettinauhaiset korut olivat muotia 70-luvulla ihan kaikkien vaatteiden kanssa. Muistan kun tädilläni oli sellainen jota aina ihailin.
  Mieheni sai juuri kuulla, että Suomessa on Pohjois-Pohjanmaalta tullut sukuihin myöskin geenivirhe kilpirauhaseen, koska myös siellä on aikoinaan ollut jodin puutos yleistä ihmisillä. Katsotaan nyt mitä lääkäri sitten tuumii mieheni tilanteesta, leikataan vai ei??

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On niitä kilpirauhasvaivoja täälläkin, minä ja mies ollaan molemmat oltu leikkauksessa.

   Löschen
 9. Mitä ne naiset ei tekisi kauneutensa tähden:).

  AntwortenLöschen
 10. En enää tee itse kun kaikkee namia löytyy valmiina.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Totta kai kaikkea saa valmiina, mutta onhan siinä viehätys tehdä ruokia itse. Olishan meidän konditoriassa vaikka minkälaista kakkua tarjolla tänään tuleville australialaisvieraille, mutta haluan tarjota itse leipomiani.

   Löschen
  2. Niin, juustoja ajattelin, ei enää tartte viruttaa pimää melittapussissa, niin kuin josjus 1970-luvulla,,,

   Löschen
 11. Nappaa Allu vieraat mukaan ja tulkaa messuille. Tehdään treffit pääovelle, mulla on 6 lippua, riittää siis teidänkin porukalle. Eikös ole mainio ajatus? Kesällä ostettiin yhteinen Edelweiss -kaulakoru tyttären kanssa, mutta ei samettinauhainen vaan toisenlainen. Samalla voisitte poiketa Tukholmassa Waldemarsuddessa, jossa on parhaillaa mielenkiintoisia näyttelyitä ja kunnon ruuhkat. Ihana näyttely varsinkin Skagenin maalausporukalta. HK

  AntwortenLöschen
 12. Nyt meni ajatukset ihan tajunnanvirtaisesti edellisessä postaukssessa. Väsymys vaatii veronsa. Hyvää yötä! HK

  AntwortenLöschen
 13. Juustokreemi vaikuttaa herkulta, pitääpä kokeilla, voin sitten sanoa tarjoilevani 'opasta'.
  Nätti kaulanauha, muistan nuo nuoruudestani (ajalta jolloin oli vielä kaulakin) tosin ilman noin hienoja koruja .

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On mullakin tainnut olla joku Edelweiss silloinkin kun kuuntelin ihastuksissani Sound of Musicia.

   Löschen