Montag, 16. Dezember 2013

Helsingin terveiset

Helsingin matka alkoi niin, että sumun takia kone ei saanut heti laskeutumislupaa ja teki kunniakierroksia taivaalla ja ystäväni B, joka pelkää lentämistä kuin ruttoa ja suostuu ylipäänsä vain tuollaiseen parin tunnin lentoon, vapisi pelosta. Koko seuraava päiväkin on sitten kovin sumuista ja todella pimeää, mutta säätiedotus piti onneksi paikkansa ja perjantaina paistoi aurinko sen ajan kun se tähän vuoden aikaan Suomessa voi paistaa ja maailma Helsinki näytti paremmat puolensa ja lauantainakin oli oikein kaunis ilma ja käväisimme mm. Suomenlinnassa.Kylmäähän siellä sakemannien mielestä oli, mutta glögi lämmitti, heistä tuli oikein glögin ja piparien ystäviä, tässä ne tontut ovat glögillä Cafe Engelissä ja Espan Kappelissa.
Toinen pariskunnista ei ollut koskaan ennen käynyt Suomessa. En tuntenut heitä ennestään kovin hyvin ja vähän jännitin, kun en tiennyt juuri mitään heidän ruokatottumuksistaan jne, mutta kaikki meni niin hyvin, että luulen heidän pitävän Suomea maailman gourmetkehtona. Torstai-illaksi olin varannut pöydän Ravintola Spisistä Kasarmikadulta ja jännitin kamalasti, mikä meitä odottaa, sillä ravintola on todella kreatiivinen ja eksperimentaalinen ja sen miljöö on jännän karu. Ruoka oli aivan mahtavaa, mutta älkää kysykö, mitä söimme, sillä en millään muista niitä kaikkia erikoisuuksia. Jälkiruuasta tuli mieleen lapsuus, sillä siinä oli mukana mm. Hopea toffeeta. Menun kanssa tarjottiin siihen hyvin sopivia viinejä ja palvelu oli erittäin hyvä ja mukana ollut N, joka on asunut kauan USA:ssa, Brasiliassa ja Italiassa ja muutenkin matkustellut paljon ja syönyt vaikka mitä, piti Spisin ruokaa ehdottomana kohokohtana.

Perjantaina oli Lucian päivä ja olisin mielelläni vienyt vieraat tuomiokirkolle katsomaan kruunausta ja kulkuetta, mutta meillä oli varattu illaksi liput oopperaan ja emme saaneet millään mahdutettua sitä ohjelmaan. Sen sijaan menimme päivällä katsomaan Temppeliaukion kirkkoa ja kävikin niin hienosti, että siellä alkoi juuri seurakunnan Lucian harjoitukset illan tilaisuutta varten ja näimme Lucian kynttiläkruunuineen ja kuulimme kaunista neliäänistä laulua hienoissa puitteissa ja saimme vielä kaikessa rauhassa istua lämpimässä kirkossa.

Sen jälkeen menimme lounaalle lähellä olevaan Kuukuuhun ja ravintolan hyvästä glögistä ja sienitäytteisistä kaalikääryleistä puhutaan täällä vielä tänäänkin.

Kaupat koluttiin tietenkin moneen kertaan, Arabian Outlet ostettiin melkein tyhjäksi, samoin Marimekko ja joulupipareita lähti mukaan Saksaan. Minulle ei jäänyt juuri lainkaan omaa aikaa, en ostanut edes yhtään kirjaa, mikä on ennätys ja juuri ja juuri ehdin juomaan kahvit sukuni vanhimpien 85 ja 86 veen kanssa ja näkemään sukuni nuorimmaisen 9kk vauvelin.
Eilen paluulennolla vieraani hehkuttivat Suomea, ruoka oli niin hyvää, hyvä hotelli, ystävällisiä ihmisiä, oopperan esitys loistava, kaupoissa komeaa designia, hyvää palvelua jne jne. Ainoa kauhistus oli Suomen hinnat, mutta siitähän olin heitä jo varoittanut etukäteen.

Kommentare:

 1. Ei yhtään kirjaa! Kyllä tässä nyt ovat tragedian ainekset kasassa. :)

  Mutta hienoa, että matka onnistui muuten ja vieraat olivat tyytyväisiä. (Nyt olen taas puolestani matkalla Helsinkiin.)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hitsi kun mun kommentit on taas häipyneet. Joltain koneelta joltain browserilta voin lukea kaiken, toiselta ehkä hyvässä lykyssä kommentoida. Toivotin sullekin hyvää matkaa jo aamulla, mutta ei sitä täällä näy.

   Löschen
  2. Kiitos! Matka meni hyvin ja hankinnat onnistuivat suunnitelmien mukaan. Nyt jo kotimatkalla ihan hyvän kokouksen jälkeen; ts. tehokas kokous, ei turhia jaaritteluja. :)

   Löschen
 2. Hyvin oli matkanjärjestäjä suunnitellut ohjelman. Sille Helsingin ainaiselle kylmyydellehän ei hänkään mitään mahda. Päivän sana on, että lakritsalla eri muodoissaan maustetaan makeat ja suolaiset ruoat, pitäisiköhän kokeilla. Jos aikaa on voit käydä vaikkapa Strömsössä katsomassa

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mukana oli yksi lakun vihaaja, niitä löytyy täältä Saksasta enemmän kuin Suomesta.

   Löschen
  2. Eihän sieltä lakua oikein löydykään, joten tarkoitit varmaan lakun vihaajia. No, en minäkään ole mikään erikoinen lakun ystävä.

   Löschen
 3. Maailman gourmetkehtohan se onkin. Ei ihme, että on niin iloisen näköisiä tonttuja glögien ääressä:D.

  AntwortenLöschen
 4. Hieno joulumatka Helsingissä. Mutta voivoivoi....ei yhtään kirjaa mukaan. Temppeliaukion kirkko on todella hieno. Aikoinaan Helsingissä asuessani kuuluin tuon kirkon seurakuntaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onneksi löytyy lukemattomia lukemattomia meidän kirjahyllystä.

   Löschen
  2. Niitähän kyllä löytyy - niin myös minunkin kirjastostani.

   Löschen
 5. En niin kauheesti tykkää moderneista kirkoista....enemmän näistä maaseudun puukirkoista tai ortodoksisista Itä-Suomessa, mutta Temppeliaukion kirkko on poikkeus.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On tuo kyllä aina yhtä upea ja nuokin tykkäsi, vaikka yksi heistä ehkä vähemmän, kun on liian pelkistettyä, taitaa tykätä enemmän Baijerin barokista tekomarmoreideen ja paljon kruusattua.

   Löschen
 6. Hauska kuulla, että Helsingin matkanne onnistui. Paljon olitte ennättäneet lyhyessä ajassa. Hyvin olit suunnitellut etukäteen. Temppeliaukion kirkko on tuttu kirkko, Töölössä asuessani se oli lähes kymmenen vuotta kotikirkkoni.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aika paine oli kyllä, kun piti aina suunnitella seuraavaa asiaa. Onneksi Allumies tuntee monet paikat hyvin ja osallistui hienosti suunnitteluun.

   Löschen
 7. Ihan tässä sivullinenkin hyrisee tyytyväisyyttä, että matkanne oli noin onnistuneen tuntuinen.
  Mutta ettei yhden yhtäkään kirjaa tarttunut mukaan... Ens kerralla sitten tuplaostot.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kesällä tullaan ehkä autolla, sitten mahtuu paljon kirjoja mukaan.

   Löschen
 8. Sumuista oli loppuviikosta Pohjois-Saksassakin. Torstaina piti odotella Münchenin kentällä puolisen tuntia ylimääräistä, ennen kuin kone sai luvan edes lähteä, kun Hampurissa oli niin kova sumu, ettei sinne saanut laskeutua. Onneksi oltiin juuri sillä lennolla, koska seuraava lento peruttiin huonon sään vuoksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Münchenin kenttähän onkin tunnettu sumustaan ja Hampuri on melkein Suomessa. :-)
   Helsingissä en ole koskaan tosin tuollaista sumus nähnyt.

   Löschen
 9. Teillähän oli hieno kierros Helsingissä ja kivat tonnut glögillä:)
  Ja eipä tuolla ainakaan lunta näy;sen sijaan Jerusalemissa sitä on vieläkin....

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kateellisena katsottiin uutisista Israelin lunta.

   Löschen
 10. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ohjelma oli hyvä ja monipuolinen ja vaikutti olleen oikein onnistunut kaikinpuolin (lukuunottamatta kirjapuutteitasi).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaikki osui kyllä nyt nappiin aikataulunkin puolesta.

   Löschen
 11. Hyvältä kuulostaa! Harmi, ettei meillä taida olla tänä vuonna aikaa kuin yhteen päivään Helsingissä. Sinne varattiin joululounas Sipulista, katsotaan onko se myös kehujen arvoinen. Temppeliaukion kirkko on melkeinpä mun lemppari. Siellä ollaan jotenkin niin asian ytimessä ilman ylimääräisiä krumeluureja, että väkisinkin aina herkistyy. Toinen mistä tykkään on se hiljaisuuden kappeli Kampissa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siihen Kampin kappeliin mäkin aina poikkean, ihana kontrasti siihen ulkomaailmaan. Ai te menette jouluksi Suomeen, kyllä sieltä tunnelmaa löytyy.

   Löschen
 12. Niin jo jouluisissa tunnelmissa :). Oikein mukavaa joulunalusaikaa ja rentouttavia pyhiä!

  AntwortenLöschen
 13. Kuulostaaloistavalle! Ja mikä hyvä tuuri että näitte Lucia-harjoituksen, niin sai edes vähän käsitystä siitä perinteestä :)

  AntwortenLöschen