Montag, 10. März 2014

Maastamuuttajat

 
Bremerhavenin satamasta lähti aikanaan yli seitsemän miljoonaa ihmistä etsimään onneaan valtameren takaa. Kaupunki on rakentanut komean museon maastamuuttajien kunniaksi. Sen vanhempi puoli esittelee Saksasta pois muuttaneita, pääasiassa Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan ja uudempi puoli esittelee Saksaan muuttaneita emigrantteja.
Kassalta saa lipun yhteydessä kahden henkilön nimen, joista toinen saksalainen ja toinen ulkomaalainen ja museota kiertäessään  voi seurata heidän kohtaloaan  aivan heidän kuolemaansa asti.



Tietenkin voi myös tutustua kaikkiin arkiston muihinkin henkilöihin. Arkistosta löytyy iso määrä nimiä ja pääsylipun iCard'illa voi aktivoida kuulokkeita ja kuunnella maastamuuttajien tarinoita.
Rakennus on sisältä niinkuin laiva ja se keikkuukin vähän, niin että vierailija saa käsityksen laivalla olosta.






Varakkaammat kuljettivat tavaransa isoissa arkuissa, köyhemmillä saattoi olla vain pieni matkalaukku. Tuollainen alarivissä oleva musta arkku on meillä nyt olohuoneessa Amerikan tädin perintönä, siihen on punaisella maalattu hänen nimikirjaimensa.


Jos omisti hopeaa, se lähti mukaan matkaan, samoin pellavakankaat ja pitsilakanat.



Nämä kuvat ovat laivan vähän paremmista luokista. Salamaa ei saanut käyttää ja alimpien luokkien hytit olivat liian pimeitä kuvattavaksi. Tietysti siellä oli myös luksusluokan hyttejä, joissa oli vain neljä vuodetta.



Tässä ollaan saavuttu jo Ellis Islandille. Siellä saa tehdä testin ja kuulla, olisiko päässyt maahan. Minut olisivat huolineet, vaikka väitin omistavani alle 50 dollaria, mutta olin terve ja lukutaitoinen. :D


Nyt ollaan saavuttu jo New Yorkin Central stationille.


Museon kirjastossa oli mahdollisuus tehdä sukututkimusta ja sieltä löytyikin sekä Elsan että Rosan nimet. Rosa oli muuttanut vuonna 1927 New Yorkiin, jossa hän toimi Mr. Vanderbiltin kokkina, Elsasta ei löytynyt vuosilukua, mutta sain tietää, että hän on mennyt Kanadan kautta Yhdysvaltoihin. Oli aika liikuttavaa nähdä siellä Rosan allekirjoitus immigration-anomuksessa. Harmittaa, että en ottanut kopioita, kun luulin nyt tietäväni, miten löydän ne netistä ja löytyishän ne sieltä , mutta maksua vastaan enkä ole halukas maksamaan niin kovaa hintaa parista paperista. Ilman rekisteröintiä/maksua löytyy tämän verran

 mutta museossa sain klikata View Image ja sieltä löytyi käsinkirjoitettuja papereita ja Rosan allekirjoitus. Sain selville, että Rosa oli todennäköisesti mennyt ensin Göteborgiin ja jatkanut sieltä matkaa Southhamptonin kautta New Yorkiin.

Lisää tietoa museosta löytyy sen kotisivulta.  Museo oli vuonna 2007 European Museum of the Year.

24 Kommentare:

  1. Kävin samassa museossa kaksi vuotta sitten. Harvinaisen kokonaisvaltainen elämys koko perheelle!
    aurinkoiset terveiset Kasselin kyyhkyltä

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Katos vaan, kiva saada sultakin viesti.

      Löschen
    2. Mielenkiintoinen postaus. Ellis Islandin tutustumiskäynnillä kuulimme vastaavista asioista.

      Löschen
    3. Me ei käyty,ään Ellis Islandilla joten nyt saatiin sitten käydä.

      Löschen
  2. Tuolla olisi mielenkiintoista käydä!

    Maikki

    AntwortenLöschen
  3. Onpas sinulla ollut mielenkiintoinen matka menneisyyteen! Tuonne minunkin täytyy joskus mennä, sillä onhan minullakin Amerikantäti, tosin nyt jo poismennyt. Kiitos postauksesta.

    AntwortenLöschen
  4. Hieno museo, mikä valitettavasti jäi minulta käymättä silloin Hampurin kaudella. Oli suunnitelmissa, mutta sitten viikonloput loppuivat kesken. Kiitos tästä retkestä!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hampurissa on muistaakseni joku pienempi Auswanderermuseum.

      Löschen
    2. Olen käynyt toki mm. Bristolissa SS Great Britainissa, jossa oli samaan tapaan esitelty emogranttien oloja laivalla. Hampurissa en käynyt tuollaisessa museossa.

      Löschen
  5. Aikamatkoja on mielenkiintoista tehdä ihan noin "konkreettisestikin". Me teimme melkein samanlaisen matkan Quebecissa käydessämme Canadian Museum of Historyssa. Tuo olisikin lähempänä.
    En nyt muista, minkä kautta olen saanut tietoja täältä lähteneistä siirtolaisista, tämän Siirtolaisinstituutin osoite sinulla varmaan onkin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Linkki ei totellut:-( Tätä tarkoitin http://www.migrationinstitute.fi/

      Löschen
    2. En tunne, pitääpä katsoa.

      Löschen
  6. Onpa mielenkiintoinen museo. Vaikka New Yorkin lahella ollaankin niin enpa ole siella viela kaynyt (lentokentalla kaantynyt monta kertaa). Minunkin sukulaisia on muuttanut Amerikkaan mutta kun pikaisesti olen yrittanyt etsia tietoja niin en ole ainakaan viela loytanyt.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ehkä löytäisit sukulaisesi tuon linkin kautta.

      Löschen
  7. ONpas mielenkiintoinen paikka! Ellis Islandin kautta menivät minunkin isoisäni vanhemmat aikoinaan New Yorkiin ja olen löytänyt heistä tietoa sieltä.,

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Niin tosiaan, eikös isoisäsi syntynytkin siellä.

      Löschen
  8. Oi mikä museo! Olipas mielenkiintoinen. Mielenkiintoinen on myös Wilhelm Mobergin kirjasarja Maastamuuttajat, joka kertoo ruotsalaisperheestä, joka muutti pientilaltaan Smoolannista Minnesotaan vuonna 1850. Siinä oli elävä kuvaus laivailun "riemuista". Suosittelen!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Siitähän taisi olla joku aika sitten tehty teatterikappalekin, muistaakseni Svenska Teaternissa.

      Löschen
  9. Siirtolaisinstituutti Turussa on mielenkiintoinen. Viimeksi siellä käydessä oli tarinaa Titanikista. Muu näyttely oli vasta rakenteilla. Ostin tosin suomalaisten siirtolaisuutta koskevaa kirjallisuutta.
    Tuollakin vinkkaamassasi paikassa pitäisi yrittää käydä. Ulmissa oli näyttely Euroopan viime sodan pakolaisista ja siirtokarjalaisetkin olivat saaneet oman osionsa. Siinä käytettiin kuulokkeista kuunneltavaa autentista kerrontaa, oli suomeksi ja kuvaruudulla oli tekstitys saksaksi - oli jotenkin vaikuttavaa
    paskeriville, edelleen puukenkämaassa

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Harmi, etten tiennyt tuosta Ulmin näyttelystä, se olisi ollut mielenkiintoinen.

      Löschen
  10. Vaikuttaa tosi upealta ja mielenkiintoiselta elämysmuseolta

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Oli se aika jännä paikka miettiä niiden ihmisten kohtaloa. Ne ei lähteneet ulkomaille niinkuin me molemmat.

      Löschen