Montag, 7. April 2014

Mentoniinkin mentiin

Menton on Ranskan Côte d'Azurin itäisin, noin 30000 asukkaan kaupunki, aivan Italian rajalla ja se on tunnettu korkealaatuisista sitrushedelmistään. Taustalla olevat Alpit antavat hyvän suojan ja ilmasto on siksi erikoisen lauha.


Olemme tähän mennessä aina ajaneet kaupungin ohi pysähtymättä, mutta kun ystäviemme poika muutti Mentoniin, olimme uteliaita näkemään paikan ja käynti kannatti ehdottomasti.


Ilma oli upea, mutta mistral puhalsi niin, että välillä meinasi kamera pudota kädestä. Tuulesta huolimatta yksi ihminen uskaltautui uimaan mereen, kaveri istui rannalla odottamassa.


Näkemisen arvoinen barokkibasilika oli keskipäivällä valitettavasti kiinni. Harmittaa, että Etelä-Euroopan museot ja kirkot ovat lähes kaikki kiinni juuri siihen aikaan kun tavallinen turisti nukuttuaan vähän pitempään on lähtenyt innoissaan liikkeelle katsomaan nähtävyyksiä. Kävelimme sitten kapeita kujia ja portaita pitkin ylös kukkulalle.


Kukkulalta löytyi näin hieno maisema, taustalla näkyy jo Italia ja vahingossa melkein jouduimmekin sinne etsiessämme yhtä puutarhaa, joka oli sekin valitettavasti kiinni.


Kukkulalla oli vanha hautausmaa, jossa oli sanoinkuvaamaton tunnelma ja komea näköala merelle ja kaupunkiin. Hautausmaa koostuu terasseista, joista jokainen kuuluu jollekin kansallisuudelle tai uskonnolle. Sinne on haudattu kuuluisia ihmisiä, rugbyn keksijä Ellis, venäläisiä prinsessoja ja mm. Rooseveltin täti.
Menton oli meille positiivinen yllätys, todella kaunis kaupunki, hieno ranta, kivoja ruokapaikkoja ja kauppoja. En tosin osaa sanoa, minkälaista siellä on sesonkiaikaan, ehkä ihmismassat täyttävät kaupungin. Alkuvuoden sitruunajuhlien aikaan kaupungissa sanotaan käyvän 400000 turistia.

Tällaisen komean puun näimme Mentonissa, mikähän puu se mahtaa olla?????Kommentare:

 1. On teillä ollut hieno matka, ei muuta voi sanoa. Kauniit kukat ovat puussa, mutten tunnista sitä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli kyllä siitä kiva, että sesonki ei ollut vielä alkanut. Parkkipaikkojen koosta voi päätellä, miten paljon siellä on turisteja sesongin aikana.

   Löschen
 2. Kannatti kyllä pysähtyä tuollakin! Nuo kapeat kujat ovat niin romanttisen kauniita, mutta minulle tulisi ahtaan paikan kammo, jos joutuisin asumaan sellaisen varrella.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kun ei ollut ennen ilmastointilaitteita, piti turvautua naapuritalon antamaan varjoon. Ei siellä kyllä vatmaan nykyään olis kiva asua, jos naapurin penskat soittaisi kovalla kamalaa musiikkia.

   Löschen
 3. Nuo kauniit maisemat ovat kuin suoraan Johann Wolfgang von Goethen kuvauksesta runossa "Mignon" (Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn.. Tunnetko maan, missä sitruunat kukkivat...). http://gutenberg.spiegel.de/buch/3670/39
  Arvelisin tuon kukkivan puun olevan keisaripuu, Pawlowiana tomentosa, eli Blauglockenbaum.Tuon näköisiä kukkivia puita on asuinkaupunkini pääpuutarhuri antanut istuttaa läheiseen pieneen puistoon päätien viereen. Työläiskaupungissa on pienten esteettisten ilojen oltava työmatkan varrella.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi hyvinkin olla se puu. Ein sanfter Wind vom blauen Himmel sanoi Goethe, mistral ei vaan ollut sanft :-)

   Löschen
 4. Ihanan vihreää ja olet saanut kuvattua Välimeren ihanan turkoosina,kuten se joskus on .Ja mielenkiintoinen hautausmaa:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taitaa olla jemmassa vielä paljon turkoosimpaa vettä jossain kuvissa.

   Löschen