Montag, 16. Juni 2014

Yhdistysmiehiä/naisia

Kaksi saksalaista tapaa toisensa ja perustaa yhdistyksen. Ei se nyt ihan noin ole, sillä yhdistykseen tarvitaan muistaakseni seitsemän jäsentä, mutta Saksa on kyllä yhdistysten luvattu maa ja jokainen saksalainen on  jäsen keskimäärin viidessä yhdistyksessä. Täällä on urheiluseuroja, kyyhkysten- ja kaninkasvattajien seuroja ja vaikka mitä. En ole vielä ihan täydellinen saksalainen, sillä olen jäsen vain taideyhdistyksessä ja Suomi-Saksa-seurassa. Erittäin pidettyjä ovat ampumaseurat, varsinkin maaseudulla ja ne pitävät kerran vuodessa kilpailut, joissa voittajasta tulee Schützenkönig (ampumakuningas) ja sen kunniaksi pidetään suuret kansanjuhlat. Hampurin lähellä maalaiskylässä asuvien ystäviemme kouluikäinen poika voitti pari vuotta sitten kylän ampumakilpailut eli hänestä tuli kuningas ja se tarkoitti sitä, että perhe joutui järjestämään seuraavan vuoden ampumajuhlat (Schützenfest). Heidän pihaansa laitettiin pöytiä ja penkkejä, he järjestivät ruokailun ja ennen kaikkea olutta ja snapsia ja kun koko kylä tuli tilaisuuteen, siihen upposi sievoinen summa rahaa.
Ampumaseuralla on usein soittokunta ja juhlapäivänä kulkue marssii ja soittokunta soittaa tättäräämusiikkia
kuten tässä ja heiluttaa lippuja.
Me istuimme eilen terassilla kahvikupposen ääressä, kun yhtäkkiä alkoi kuulua juuri tuollaista musiikkia ja kaupunginosamme ampumaseuran kulkue oli tulossa. En ehtinyt ihan ensimmäisiä kuvata, kun piti hakea yläkerrasta kamera eli oliskohan ampumakuningas ja hänen kuningattarensa jäänyt kuvaamatta, mutta onhan tuossa noita muita komeita prinsessoita.

25 Kommentare:

 1. Saksa on kyllä yhdistyksien maa.... tuollaisen Schützenfest-kulkueen olen viimeisen kerran nähnyt, kun olin Düsseldorfissa kesätöissä vuosia, vuosia sitten....

  AntwortenLöschen
 2. Olipahan komea näky ja kauniit puvut! Minusta ei kyllä tulisi kunnon saksalaista tekemälläkään, kun olen niin huono yhdistys-ihminen.

  Meinaako Allu muuten katsoa tänään jalkapalloa, kun on Saksan peli? :-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä katsotaan yleensä vain maalit, mikä tarkoittaa sitä, että kun terassin ovi on auki, ulkoa kuuluu kamalaa huutoa jos on maali ammuttu ja sitten voi mennä katsomaan se maali telkusta, kun se näytetään uudelleen.

   Löschen
 3. Googletin: Rheinland-Pfalzin osavaltiossa ei löydy yhtään amapumaseuran juhlaa eli Schüztenfestiä. Nämä juhlivat vain viinijuhlia, karnevaalia ja joulua. Prinsessoja ja kuningattaria löytyy kylläkin viljalti on viiniprinsessat ja -kuningattaret, karnevaaliprinsessat tai vaikkapa siirtolapuutarhojen kesäjuhlien kukkaprinsessat vain joitakin mainitakseni.
  Tunnen siis Schützenfestit ja niiden tärkeyden pohjoissaksalaisille vain työtovereitten kertomuksista. Se on näköjään suuri kunnia kustantaa koko kirkonkylälle juhlat. Siellähän niitä isoja ja varakkaita maalaistaloja ja laajoja peltoja onkin. Täällä on vain noita plänttejä viinimäillä ja metsää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Teillä taitaa tosiaan olla enemmän niitä viinikuningattaria. Mutta kyllä ainakin Baijerissa ja Baden-Württembergissä on niitä ampumaseurojen juhlia, usein kai nimellä Freischießen.

   Löschen
 4. Näin Schützenfest-kulkueen Düsseldorfissa mieheni kanssa vuonna 1997 ja silloin ostimme puhallinorkesterilta CD:n, jota toisinaan kuuntelemme. Helsingissä on edelleen lähes jäätävän kylmää ja parhaillaan sataa. Mahtaako sadetta ja kylmyyttä enää teille heinäkuussa riittää? HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Älä huolestu, kyllä sitä kylmää riittää, kun mulla on Allumies mukana, hän on takuu koiranilmasta. Pitänee ottaa kumisaappaat ja villasukat mukaan. Jos me ollaan 20 kertaa ajettu Ruotsin kautta Suomeen, 18 kertaa on Ruotsissa paistanut aurinko ja Turussa satanut vettä.

   Löschen
 5. Minä rakastan saksalaisten halua olla toistensa kanssa tekemisissä :D. Jotenkin alkuun se oli jopa hämmentävää, kun kaikki kuitenkin teitittelivät toisiaan ja pitivät näin etäisyyttä.
  Roman S. sanoi kerran muistaakseni jotenkin näin: saksalaiset ehkä teitittelevät, koska heillä ei ole muuten sellaista henkilökohtaista tilaa kuten suomalaisilla on (paljon ihmisiä Saksassa).

  Kaikki kyläjuhlat ja kulkueet, koulujen tapahtumat, kaikki yhteinen meininki... sitä kaipaan.
  Sinä kyllä pidät Allu minun saksaikävääni hyvin pinnalla :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinuttelu on kyllä viimeisen 20 vuoden aikana pikkasen lisääntynyt, ehkä globalisaation myötä. Jostain syystä tykkään Ranskassa, kun ne on niin kohteliaita ja nimittelee muakin MADAME. Ennenhän ne teititteli vanhempiaankin, mutta niin kai se oli joskus Suomessakin.

   Löschen
  2. Allu, minä pidän siitä, että saksankielisellä alueella sinuttelu on yleistynyt, sillä se on silloin minulle rohkaisevampaa käyttää ruostunutta kieltäni. Byt he way: Luin pari viikkoa sitten lukion saksanopettajani kuolinilmoituksen Hesarista...

   Mutta: Minäkin pidän ranskalaisten teitittelystä. Toin sen muistaakseni tänä vuonnaq esillekin jonkin kirjan arviossa. En osaa ranskaa, koska se kielivalinta tuli mahdolliseksi vasta viisi vuotta jälkeeni eli siskolleni ranska tuli sitten jo. Mutta minä ja Jorma Uotinen saimme selvitä enkulla, ruotsilla ja saksalla ja pakollisella reaalilla. MADAME kuulostaa aina upealta...

   Löschen
 6. Allu, Suomesta sanotaan myös noin, Muistaakseni eräs kauna sitten Englannista Suomeen muuttanut kirjailijakin on noin jossain kolumnissa kirjoittanut. Olen itsekin kuulunut vaikka mihin seuraan ja kun muutimme tänne harjukaupungin saarelle, olimme joka kevät ja syksy Sveitsissä, joten keksimme alkaa perustaa Sveitsi-seuraa. Sinne tulikin sitten eniten tänne avioituneita sveitsiläisiä puolisoineen ja fondue-padat pöhisivät seuran tilaisuuksissa, joita vietettiin vuorotellen kunkin kotona. Nyt se on jäänyt ja moni muukin seura: Syytän blogia;) Mutta serkkuni on Suomen jousimestariampuja SM ja hän on miehineen juuri perustanut jousiampujayhdistyksen yhteen lähipitäjäämme.

  Olen muuten kuullut Suomessa niin 'hulluista' seuroista ja yhdistyksistä, että varmaan vetää vertoja Saksalle;)

  AntwortenLöschen
 7. Koska asuin maaseudulla on minulla kokemuksia Schützenfesteistä. Harva se viikonloppu helluntaista lähtien ettei missään lähikylässä ollut Schützenfestiä. Tyypillisyä oli myös aamupäivällä Frühschoppen, missä ei paljon kyllä naisia näkynyt. Itse en tainnut kuin muutaman kerran vain käväistä paikalla.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä niillä on kanssa iso juhlateltta tuossa meidän lähimmän kirkon aukiolla ja siellä olut virtaa.

   Löschen
  2. Kerran olin naapurikaupungissa, siellä oli illalla hämärässä kulkue ja sitten Zapfenstreich.Se oli kyllä hieno. Seurasin Rathausin ikkunasta, kun hollantilaisen ystävättäreni mies oli Stadtdirektor ja kutsui minut sinne katsomaan.

   Maikki

   Löschen
 8. "Luulin" jo, että olit käynyt täällä filmaamassa jokakesäistä kaikenmaailman yhdistysten, kauppiaiden, urheiluseurojen, ystävyyskaupunkilaisten ym. ym. kissanristiäisten muodostamaa pitkää kulkuetta, kunnes huomasin, että sehän onkin vasta parin viikon päästä. Yleensä olemme silloin häippässeet täältä, vaikka mun pitäisi olla aktiivisesti mukana taideyhdistyksen jäsenenä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vai on teilläkin näitä hienoja paraateja, sinne vaan mukaan savityöläinenkin!

   Löschen
  2. No olinhan minä kerran mukana, jos rehellinen olen:-) Me savityöläiset kuljettiin ruukkujemme kanssa ja maalarit perässä pensseleineen ja paletteineen.
   Kyllä tuo Schützenfestkin tutulta tuntuu, näinköhän kulkueen Düsselin kylässä.

   Löschen
 9. Schützenfestit ovat tulleet tutuiksi Tirolista ja Baijerista. Siellä sentään naisetkin pukeutuvat kunnolla, eivät tuollaisiin kammotuksiin (pitkät puvut)! ;-) Muistan kun, olin eka kertaa Telfsissä ja jossakin syksyisessä juhlassa, jossa ampumaseuralaiset olivat olennainen osa. Ja sitten tuli se eka yhteyslaukaus; hyppäsin säikähdyksestä ilmaan! Sikäläiset kaverini nauroivat sitä ja aina ovat siitä muistuttaneet minua.

  Kyllähän Suomi on myös yhdistysten luvattu maa. Ja se tulee kalliiksi - ainakin mulle.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siellähän ne varmaan pukeutuu dirndeleihin, mutta eihän ne tänne sovi.

   Löschen
 10. Hienot asut yhdistyksen jäsenillä:) Minä olen ollut yhdistyksessä jos toisessakin mutta tällä hetkellä en kyllä ole yhdessäkään (paitsi vapaaehtoisena..)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se sun vapaaehtoistyö on paljon tärkeämpää kuin jäsenyys kaninkasvattajienyhdistyksessä.

   Löschen
 11. Pitäiskö perustaa joku yhdistys. Tietäisi millaista siihen olisi kuulua:).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ilman muuta sä perustat Kotkaan Suomi-Turkki-seuran!

   Löschen