Freitag, 19. September 2014

Omenoista

Tänä vuonna on Saksassa erittäin hyvä omenasato ja hinnat laskevat, varsinkin kun herra P*t*n ei suo kansalaisilleen EU-omppuja ja ne jäävät kaikki tänne syötäväksi.
Minä kiekautin kummipojalle nopean omenakakun, jonka resepti  on ajalta, jolloin kirjoitettiin vielä kirjoituskoneella, sellaista laitetta ei nykynuoriso kai enää tunne.  Ei ollut kummipojan 4vee tunnistanut vanhanaikaista lankapuhelintakaan piirroksesta, oli luullut sitä paidaksi ja vähänhän se luuri voi hihalta näyttääkin eli ihan ymmärrettävä tulkinta.
Kakku on nopea tehdä ja maistui ainakin meille. Tein sen 26cm pyöreässä vuoassa, ystäväni tekee aina 1,5 annosta ja paistaa vähän kauemmin, mutta meille sopi hyvin tuo matala malli.

Lumia-vanhukseni kärsii dementiasta eli muisti (=akku) on heikentynyt ja pitäisi kai hankkia uusi puhelin. Omenapuhelimen saisin yhdellä eurolla, jos jatkan sopimusta operaattorin kanssa kaksi vuotta. Pitääköhän sittenkin siirtyä tähän mennessä boikotoimaani omppuun???

Kommentare:

 1. Nyt PITÄÄ taas leipoa. Kuule, vähän mulla on sellainen tunne, että kummipoika tykkää teistä ihan yhtä paljon kuin te hänestä!
  Mun vanhuuskysymys toimistolla on seuraava: "oletko koskaan käyttänyt teleksiä?"

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, telex on kanssa niitä muinaisaikojen hienoja keksintöjä. :-)

   Löschen
 2. Suosittelen kyllä omppua, ekana vaan järkyttää se, ettei akku kestä kuin päivän, mutta kun tottuu lataamaan aina yöt, niin jopa vain on kiva puhelin :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taitaa olla kaikissa älypuhelimissa se sama ongelma. Mä kun en aina muista ladata yöllä ja akku on aamulla melkein tyhjä ja pitäis lähteä jonnekin, niin otan käsilaukkuun Powerbankin varmuuden vuoksi, sillä voi ladata tarvittaessa.

   Löschen
 3. Meilläkin nuo puut ovat olleet niin anteliaita, että talven varastoihin on säilötty omenaa yhdessä ja toisessa muodossa. Tänään teen (kai) pikaisesti tämän Världens enklaste äppelpajn : vuokaan omenoita + hiukan sokeria, kanelia, taikinaan voita, jauhoja tai kaurahiutaleita+sokeria. Kuuluu olevan meidän.2veen suurta herkkua. Aamulla ennen ostoksille lähtöä luin ohjeesi. Omanakakku taitaa kuitenkin jäädä sunnuntain leipomukseksi, sillä minä pöllö unohdin nuo kookoshiutaleet, vaikka ostoslapussa ne vielä olivat mukana:-(
  Kirjoituskonehan tekee uutta tuloaan, näin otsikoitiin hiljattain lehdessä: Saksalaiset poliitikot harkitsevat paluuta vanhojen kirjoituskoneiden käyttöön Yhdysvaltain vakoiluskandaalin seurauksena.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaurahiutaleet sopiikin hyvin ompun kanssa, kotona tehtiin tuon tapaista lapsuudessani.
   Vai tulee kirjoituskoneet taas käyttöön, mikä onni, että meillä on kellarissa vielä vanha matkakirjoituskoneeni, en millään muista sen merkkiä enkä viitsi lähteä katsomaan. Allumies kirjoitti sillä aikanaan diplomityönsä ja se olikin aika homma, kun siinä ei ollut kaikkia matemaattisia merkkejä ja piti improvisoida.

   Löschen
 4. Omppu on hyvää, sekä piirakassa että iLaitteissa :). En antaisi yhtään pois.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä tyhmä tänään ihmettelin meidän ostarin omppukaupassa sitä ihmismäärää, ihan kuin ennen vanhaan DDR:ssä banaaneja jonottamassa, mutta sitten tajusin, että on uusi malli markkinoilla.

   Löschen
 5. Meidänkin keittiössä valmistui tänään omppupiirakka. Omista omenoista on vielä vaan piisannut, joten ei ole tarvinnut kaupassa käydä omppojen vuoksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä aina haikailen niitä lapsuuden omenoita, punasta kanelia ja valkeaa kuulasta.

   Löschen
 6. Mina olen Android-puolueesta. Jotenkin tykkaan heidan systeemeistaan enemman. Jos olisi Applen tietsikka olisin ehka siihen tyytyvainen mutta Android on minulle sopivampi. Minula on Galaxi 3 enka aio sita vaihtaa parempaan kun niissa ei ole FM radiota. Kummalllista, eiko ihmiset enaa kuuntele radio-ohjelmia ollenkaan?
  Omppukakkuasi tein heti tanaan! Lisasin kylla kanelia kun omenat ja kaneli ovat mielestani ihan pakosti aina yhdessa. Hyvaa tuli!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mä kuuntelen radiota aina autossa ja keittiössä ruokaa laittaessani.

   Löschen
 7. Allu, noita omenia minäkin kaipaan, vaikka kyllä minulle kaupan omenatkin maistuvat. Mummolassa oli ikivanhoja omenapuita, joita ei mitenkään hoidettu ja ruiskutettu myrkyillä. Huonot omenat syötettiin lehmilla ja hyvät ihmisille. Niitä riitti sitten sukulaisillekin. Nimeltä tuntemattomat talvilajikkeet säilyivät jouluun asti. Parempaa luomu- ja lähiruokaa ihmisille ja eläimille ei voi ollakaan. Oltiin niin köyhiä että ei ollut varaa myrkkyihin, lisäaineisiin ja eläinten kyseenalaisiin väkirehuihin. . Selväähän se, että nykyaikana tarvitaan myrkkyjä ja tehokkaampia tuotantomenetelmiä, niin että ei tule vain oma vatsa täyteen vaan myös rahaa. Suomessakin taidetaan etsiä kuten Saksassa kasvien vanhoja maatiaislajikkeita geenipooliksi ennen kuin ne kokonaan häviävät.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä mä syön Elstaria tai sitten Berlepschiä, joka on aika tuntematon laatu, mutta hyvän makuinen ja kummipoika kun on von Berlepschin sukua, niin täytyyhän niistä ompuistakin tykätä.
   Muistan, että meillä kotona oli talviomenaa nimeltä Åkerö, sitä säilytettiin kellarissa pitkään.

   Löschen