Donnerstag, 30. Oktober 2014

Bali I

Minulla oli Balin suhteen samanlaisia ennakkoluuloja kuin Mallorcankin suhteen eli pidin sitä turistirysänä eikä ole koskaan ollut himoja päästä sinne, mutta kun se nyt sattui olemaan matkan varrella, mentiin sinnekin ja hyvä oli, että mentiin. Olihan siellä paljon enemmän turisteja kuin Jaavalla, mutta silti pidin saaresta. Me olimme ensin muutaman yön Ubudin kaupungissa ja kiertomatkan lopuksi muutama yö todella hyvässä resorthotellissa meren rannalla.
Indonesia on maailman suurin islamistinen maa, mutta toisin kuin esim. Jaava Bali on hinduistinen. Uskonnollisia rituaaleja näki jatkuvasti ja varakkaimmilla perheillä oli oma temppeli. Me kävimme filigraaneja puuveistoksia tekevän taiteilijan talossa ja hänellä oli maailman ihanin puutarha ja komea temppeli. Paikka oli kuin paratiisi, siellä linnut livertelivät, häkissä oleva pyhämaina puhuikin muutaman sanan ja suihkulähteet solisivat.Balin perusruoka-aine on riisi ja näimme kauniita riisiterrassejaja kävimme myös katsomassa riisinviljelijää ja saimme kokeilla riisin istutusta ja kyntääkin sai, jos halusi.


Siellä saimme kauniin ateriankin ja hienossa paikassa kun oltiin, niin siellä oli käytössä myös "cloche". Valistakaapa minua, kun on niin hoono soomi enkä tiedä, mitä cloche on suomeksi. Se on siis  ravintoloissa sellainen metallinen kupu, joka pannaan ennen tarjoilua lautasen päälle, jotta ruoka pysyisi lämpimänä.Katsokaapa, miten hienosti riisi on tarjolla banaaninlehtipyramidissa.


Tuolla minua pisti jotkut ötökät, valokuvakin on muistona olemassa, mutta en nyt viitsi laittaa sitä tänne, teiltä menisi heti ruokahalut.

Kommentare:

 1. Antworten
  1. ilman muuta, ei saisi olla ennakkoluuloja, mutta joskus niitä on

   Löschen
 2. Taisitte olla mukana jossakin itämaisessa sadussa, ainakin kuvien perusteella.

  AntwortenLöschen
 3. No clochestahan tuli heti mieleen klosetti, ja kun hienosta paikasta on kyse niin sitten siellä on hieno klosetti. Mutta pieleen meni.
  Eikö ne ötökät purreet myös Allumiestä ja paikallisia riisinviljelijöitä? Vai onko heillä omia konsteja välttää puremat?
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Puri ne häntä myös, mutta hän ei reagoinut niin rajusti, mun iholla on vähän taipumusta allergiaan.

   Löschen
 4. Joko olet tilannut Mallorcan matkan? :D En valitettavasti tiedä tuon kellon käytössä olevaa sanaa. Ehkä suomalaisissa ravintoloissa olleet tietäisivät.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pitää kai sinne Mallorcallekin vielä joskus mennä, mutta kun siitä tulee aina mieleen
   http://de.wikipedia.org/wiki/Ballermann_6

   Löschen
 5. Itämaista satua, kuten Clarissakin totesi. Ennakkoluulot jääköön nurkkaan. Vasta sitten voi sanoa jotain, kun on itse kokenut ja nähnyt.

  AntwortenLöschen
 6. HS sanakirjan mukaan : cloche - 1. suojakupu, 2. kellohattu

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mietin tuossa vaan, että käytetäänkö noita käännöksiä myös gastronomiassa. Ehkä Campasimpukka tai Luimupupu eksyvät tänne ja osaavat sanoa.

   Löschen
 7. En ole päätynyt ravintola-alalle, kielet kun kiinnostivat enemmän:-) Kaikki sanoihin liittyvä siis kiinnostaa. Asiaan: cloche näyttää olevan ravintolakielessä yksinkertaisesti kupu. Esimerkki: moni perinteinen Michelin-ravintola tarjoaa yhä annoksensa kuvun alla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiitos, tiesin, että sinuun voi luottaa. Kupu kuulostaa jotenkin tutummalta kuin kellohattu, hihi.

   Löschen
  2. Miksi et huomauttanut, että olen kirjoittanut kiltisti saksalaisittain terassin terrasseksi? Suhun ei olekaan luottamista.

   Löschen
  3. Odotin kiltisti, että korjaisit itse;-)) Luota siis vaan jatkossakin. "Kerran luulin olevani väärässä, mutta erehdyin"

   Löschen
 8. Bali onkin sellainen paikka minne on mieli hinkunut. Ja kiva kun voi näin virtuaalisesti matkustaa sinne:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sä olet ainakin tottunut sellaiseen läähättävään ilmastoon.

   Löschen
 9. Miksi Campasimpukka tai Luimupupu. Kumpikaan ei ole ravintola- tai ruoka-alalla sen enempää kuin me muutkaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olen päässyt siihen käsitykseen, että he käyvät "hyvin" syömässä, mutta ehkä olen väärässä ja Clarissahan ehti jo selvittää nimen, joten asia on selvä.

   Löschen