Dienstag, 16. Dezember 2014

Joulupostia Suomesta

En koskaan enää hauku Saksan postia, kun kuulen miten posti toimii tai siis ei toimi Suomessa. Meillä kannetaan kaikki paketitkin kotiin, myös lauantaisin ja jos emme ole kotona, ne jätetään jonnekin naapuriin ja meidän postilaatikkoomme lappu, josta näkyy, minne paketti on viety. Postin kanssa voi tehdä myös ns. autotallisopimuksen, jolloin posteljooni saa jättää paketin esim. autotalliin, jonka oven saa auki ilman avainta. Kun sairaslomalla oleva blogiystäväni joutui hakemaan lähettämäni pienen pienen paketin kahdella eri bussilla postista, hänen minulle lähettämänsä paketti kannettiin lauantaina meille kotiovelle. Ja mitä ihanuuksia sieltä löytyikin: kiva kirjallisuuskalenteri ja suklaata (namskis) ja tämä iki-ihana Marimekon tarjotin. Kiitos Helena, epäilen, että olen ollut niin kiltti, että olen sen kaiken ansainnut. Suomen tontut eivät varmaan vaan ehdi tänne asti kurkkimaan, onko lapset olleet kilttejä, ilmeisesti nekin hommat on ulkoistettu jollekin toiselle firmalle.


Kommentare:

 1. Ja hösistä vaan...kyllä ne Suomen tontut kurkkivat täälläkin päin. Niitä näkee vain ne, jotka haluavat niitä nähdä. Kaunis jouluinen pöytä sinulla on ja hienon tarjottimen olet saanut.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi voi, pitää varmaan yrittää olla kiltimpi.

   Löschen
 2. Helena-tontulla näyttää olevan hyvä maku, niin hienot lahjat sait! Kuten Sira tuossa sanoi, kyllä Suomen tontut kurkkivat sielläkin ahkerasti, joten muista olla kiltti.
  Postitonttu ei tykkää yleistyksistä! Hän haluaa sanoa, että täällä tuodaan pikkupaketit suoraan perille, suuretkin sopimuksen mukaan, mutta uskoo, että syrjäisemmillä paikoilla on asia toinen, niin siellä kuin täällä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun pikkupaketti lähti täältä kirjeenä! Turku on ilmeisesti sitten syrjäinen paikka. :D
   Ja teillehän ei posti näy kulkevan lainkaan, vaikka olette niin keskeisellä paikalla :D
   Helena-tontulla on todella hyvä maku, ei parempaa olisi voinut löytää.

   Löschen
  2. Syrjäisistä paikoista kun puhuimme. Heli Laaksonen kommentoi tänään:
   "Hesari heräs hiljaiselo jälkke. Kysysivä haastattelu. Sanosin, et muute sopis, mut Hki o nii syrjäs, voisko hee tulla meil."

   Löschen
  3. Allu!! Etkö lukenut tuolta aiemmin, että tontut kurkkivat sielläkin. Nyt kiltisti!
   Ja yllätys, yllätys, meille tuli viime viikolla kaksi pakettia kaukaa Saks...., tai en sano mistä, mutta nopeasti tulivat ja postilaatikossa olivat molemmat:-) Salaisuus vielä, mitä sisälltävät.

   Löschen
 3. Ette näköjään tiedä, missä Suomessa on syrjäiset paikat....ei ainakaan siellä etelässä tai lännessä. Vai eikö Itä-Suomea ja rajaseutua enää lasketa Suomeksi?

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vladimir laskis sen mielellään Venäjäksi.

   Löschen
  2. Vladimir varmaan mieluummin ottais sen Etelä-Suomen kun tään syrjäseudun, syrjäistä siellä on jo tarpeeksi.

   Löschen
 4. Mikään ei voita saapasmaan postilaitosta. Äitini lähetti minulle YK.n onnittelukirjeen lokakuun puolessa välin, eikä se vieläkään ole osannut perille! Malta saa sen sijaan pisteet postimaksujen hinnoissa: kirje/kortti lentelee perille Suomeen 59 sentillä, kun Suomesta Maltalle täytyy liimata ikimerkki (1e) tai 95 senttiä. Kaipa taivaalla on vastatuulia! Tuo tarjotin on jouluinen. Tykkään siitä kuosista myös kankaana. Valoa sinne tänä vuoden pimeimpänä viikkona.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täältä maksaa postikortti ulkomaille 75 centtiä eli on se 95 senttiä aika hurja hinta, mutta Suomi on rikas maa, on varaa maksaa.

   Löschen
 5. Kaunis tuo Marimekon tarjotin. Teillä onkin hyvä palvelu siellä, onko postilaitos valtion vai yksityistetty? Suomessa ei kukaan uskaltaisi jättää autotallin oveaan lukitsematta saati vaivata naapuria. Täällä pitää itse hakea paketit postista, jos ne yleensä ovat sinne asti päässeet. Viime aikoina on toiminut aika hyvin, parissa viikossa tuli paketti Suomesta ja vain yksi kulma puuttui (tullin tirkistysaukko).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan se posti nykyään osakeyhtiö, mutta suurosakas on varmaan valtio joiden yhtiöittensä kautta, en edes tarkkaan tiedä. Muistan, kun yksi tuttu oli vaihto-oppilaana Ukrainassa kauan kauan sitten ja kirjoitti, että "melkein koko kahvipaketti" tuli perille eli siellä ei oltu pelkästään tirkistetty.

   Löschen
 6. Ihana tulppaanikimppu. Aalto-vaasi on niille sopiva maljakko.

  Jep, eihän täällä kotiin postin kuljettamia paketteja tuoda, jos kuljetuksesta ei ole maksettu erikseen. Postilaatikon reiästä ei mahdu paljon sunnuntai-Hesaria isompaa. Lähettipalvelut tuovat paketit kotiin, joskus jopa todella nopeasti (tilattiin sunnuntaina Saksan Amazonista, osa tilauksesta oli täällä tiistaina ilatapäivällä). Monet lähetit tosin käyvät oven takana päivällä eivätkä välttämättä ilmoita tulostaan, joten jos on töissä eikä kotitoimistolla, niin paketin saaminen viivästyy.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aalto ja tulppaanit kuuluu yhteen.
   Tulipa nopeasti Amazonin paketti. Nythän ne osittain lakkoilee, toivottavasti mun paistinpannu tulee ennen joulua.

   Löschen
 7. Kyllä minulle on näinä päivinä tullut ikävä sekä Basel Landin että Hampurin posteja. Basel L:ssa jaettiin myös lauantaisin posti ja siellä oli ulkona ns. maitolaatikko postilaatikon vieressä ja sinne postinjakaja laittoi paketit jos ketään ei ollut vastaanottamassa. Hampurissa posti (ja pakettiautomaatti) olivat mm. yliopiston vieressä. Onhan täällä Suomessakin asiamiesposteja kauppojen ja kioskien nurkissa, mutta täällä yhdessä Suomen isoimassa kaupungissa "lähipostini" sijaitsee noin 7-8 km päässä täysin eri lähiössä, jonne mennään kahdella bussilla. Lähettipalvelut tuovat tavarat kotiin, mutta eivät ilmoita - siis muut kuin posti. Näin mulle on tullut mm. Ruotsista tilatut kengät ja tuoli. Eri toimittajilta tosin...

  Kiitoksia kauheasti makuni kehuista... Tuo vanhakaupunki sopi mielestäni Allulle ja Allumiehelle oikein mainiosti. Sarjaanhan kuuluu myös muki, mutta se olisi ollut suomalaisille tontuille liikaa... Se kirjallisuuskalenteri oli muuten Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema eli vähän mainosta heillekin...

  AntwortenLöschen
 8. Meidän naapureilla on sellainen postilaatikko, jossa on erikseen lokero pikkupaketteja varten, mutta ongelma on se, että posti tarvii joskus kuittauksen. Pakettimies käski mun sanoa heille, että laittaisivat sinne jonkun istumaan, joka allekirjoittais eikä hänen tarvis hakea meiltä allekirjoitusta.

  AntwortenLöschen
 9. Kauniita lahjoja olet saanut.
  Onhan tämä Saksan(kin) posti säästänyt ja supistanut vuosikausia. Pienten kaupunkien "lähiöissä" tai liitosalueilla on juuri näitä asiamiesposteja kioskeissa tai pikkukaupoissa. Varsinaiset postiasiat lähdetään hoitamaan keskustan postitoimistoon kilometrien päähän. Eikä edes ole kyse syrjäseudusta. Keskeisten suurten kaupunkien, kuten vaikkapa Kölnin, alueella postipalvelut onkin varmaan järjestetty paremmin.
  Ehkä Suomessakin olis jotain vähän toisin jos olis vaikka 50 miljoonaa asukasta ja ne ripoteltu tasaisesti pitkin maata, ja talouden kasvu edes parin prosentin luokkaa, ja mahdollisuus vapaaseen ulkomaankauppaan, ja työttömyys vaikka alle 5%, ja ja ja ...
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me ollaan täällä tosiaan siinä hyvässä asemassa, että posti on lähellä olevassa ostoskeskuksessa ja auki iltaisin kahdeksaan asti ja lauantaisin vissiin kuuteen. Totta kai maaseudulla on asiat toisin. Tuossa Helenan tapauksessa oli kuitenkin kysymys Turusta eikä mistään harvasti asutusta maaseudusta.

   Löschen