Dienstag, 30. Dezember 2014

Vuoden puu ja moottoritie

Vuoden linnun tai eläimen lisäksi Saksassa valitaan joka vuosi myös vuoden puu, tänä vuonna se on Quercus petraea eli talvitammi. Ajoimme Brysselin matkalla 13 km uutta kuusikaistaista moottoritietä, joka on rakennettu korvaamaan entisen moottoritien osaa, joka jää nyt hiilikaivoksen uhriksi. Automme navigaattori sekosi täysin, sillä se ei tuntenut tietä ja ajoi karttansa mukaan jossain preerialla ja vaati meitä jatkuvasti kääntymään takaisin tai ajamaan ulos kohdasta, jossa ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta ajaa ulos.  Moottoritien varteen on istutettu aikajärjestyksessä viimeisten 25 vuoden puut ja niissä on isot helppolukuiset kyltit. Puut ovat nyt vielä tietenkin pieniä, mutta niistä kasvaa varmaan ihan kaunis puistokatu vai mitä nyt taas onkaan Allee suomeksi, vaikka onhan se tietenkin niin kuin alueen vihreät poliitikot sanovat, että se paikalla aikanaan ollut kaunis metsikkö olisi ollut paljon kauniimpi kuin tuo moottoritie.
Kuva on vähän huono, sillä kuski painoi kovasti kaasua, kun oli harvinaisen vähän liikennettä.


Kommentare:

 1. Hieno juttu tuo puun valinta. Ja tosiaan puistotiestä on kyse. Hauskasti keksitty, että istutetaan kaikkia valittuja puita moottoritien vierelle.

  AntwortenLöschen
 2. Dendrologinen moottoritie...hauska idea. Tosin kuusikaistaiselle Autobahnille sopii nimi Allee mielestäni aika huonosti ja kysymys on myös, miten puut kestävät liikenteen tuomat rasitukset.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Allee-sanasta tulee tosiaan jotain romanttisempaa mieleen kuin moottoritie.

   Löschen
 3. Toivottavasti puut kestävät. Kun puut ovat isoja, niin ehkä ajetaan moottoreilla autoilla, joissa pakokaasua ei ole. - Tuollainen naviongelma oli meilläkin, kun ajoimme Travemündestä Berliiniin. Jatkuvasti tien päällä navi kehoitti meitä kääntymään, vaikkei mitään kääntymismahdollisuutta ollutkaan. Kai pitäisi silloin päivittää koko navi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meidän navi ei ole vuottakaan vanha, mutta kun tuo osa tiestä on sen jälkeen valmistunut, niin ei se tietenkään tunne sitä. Samahan se on liikenneympyröiden kanssa, niitä tulee aina vaan lisää eikä navit aina tunne, mutta eihän me itsekään ihan hölmöjä olla, kerrankin jätettiin Italiassa sillalta hyppääminen auton kanssa, vaikka navi sitä kovasti kehotti.

   Löschen
 4. Onkohan tuolla yritetty paikata huonoa omaatuntoa, kun on pilattu kaunis metsikkö? Pitääkin lähteä muutaman vuoden kuluttua tarkistamaan, onko joku puista mahdollisesti elossa. Tai ehkä ne silloin on jo kaadettu kahdeksankaistaisen tien alta:-)) Joka tapauksessa yritys hyvä kymmenen ja onhan näitä onnistuneitakin "tienvarsimetsiköitä" näkynyt.
  Mikähän on meidän Vuoden puumme? Lintuharrastajana tiedän linnun, se on laulujoutsen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä tämän vuoden lintu on tai melkein jo oli vihertikka.

   Löschen
 5. Allu, minusta Saksassa ainoa masentava asia ovat juuri moottoritiet. Onnstuimme ajamaan Salzburgiin saakka ilman mitään moottoriteitä ja kyllä oli kaunista ja kokemuksia riitti paikallisista pienten ruokapaikkojen herkuista vähän tasokkaampiin. Tosin minusta saksalainen keittiö on aina riittävän runsas, Lumimiehelle just sopiva. Ja ah!, ne suloiset pikkukaupungit, joissa aina yllättäen olemme jollain markkinioilla tai kutsuttuina kyläjuhlien telttoihin. Tosin silloin täytyy ensin varmistaa yöpymispaikka, sillä ne oluttuopit...

  Nyt lähdenkin googlaamaan talvitammea. Me olemme istuttaneet muutamia tavallisia tammia lehtoomme lehmusten seuraksi.

  Oikein hyvää vuotta 2015 sinulle & co <3

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ehkä menesty se tammi Suomessa, vaikka onkin talvi nimeltään.
   Kyllä me kaikesta huolimatta käytämme usein moottoritietä, jopa täällä kaupungin alueella. Jos ajamme ystäviemme luokse kaupungin läpi, siihen menee jo vähässä liikenteessä 50% enemmän aikaa ja kun kaupungissa sitä vähää liikennettä ei ole, vieläkin kauemman. Nyt on täällä vielä ongelmia siltojen takia ja liikenne ruuhkautuu pahasti.

   Löschen
 6. Aika lähelle tietä ovat istuttaneet. Sinänsä hyvä idea, onhan se kiva nähdä moottoritienkin varressa puita. tosin jotkut väittävät että puiden vilahtelu silmänurkassa aiheuttaa epileptisiä kohtauksia tms. oireita, mene tiedä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ne kai on tarpeeksi kaukana ajoradasta. Olen tosiaan joskus ajanut sellaista puistotietä, jossa valo välähteli aina inhottavasti silmissä, mutta ei nyt aivan epilepsiaa ollut. Nuo motarin puut on kyllä kauempana toisistaan.

   Löschen
 7. Muistaakseni Herman Bausinger kirjoittaa saksalaisille olevan tärkeämpää juuri Freiheit to Speed, not to speak kun hän kirjoittaa saksalaisista moottoriteistä. Turun seudulla tammet kasvavat vähän liikaakin toisten mielestä...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. on se Freiheit to speed varmaan tosiaan monelle tärkeää

   Löschen
 8. Vähän Besserwisserinä ihmettelen noita puitten nimiä suomeksi. Talvitammi ei menesty Suomessa, Se rakastaa lämpimiä rinteitä Keski-Euroopassa....tulee niin monta excursiota mieleen opiskeluajoilta. Se tammi (Quercus robur), saatta kasvaa Etelä-Suomessakin. Teillä näyttää ensi vuonna kanahaukka olevan vuoden lintu. Meillä taas törmäpääsky (Uferschwalbe) .

  Besserwisserin Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No olishan se ihme, jos et tuntisi asioita "besser", siksihän sut pantiin moneksi vuodeksi yliopistoon. :-)

   Löschen
  2. Onko niitä tammi-puita vielä monenlaisiakin? Meillä Turussa on kai yksi - tai tunnen ainoastaan yhden.

   Löschen
 9. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

  AntwortenLöschen