Sonntag, 4. Januar 2015

Italialainen papukeitto


Tein synttärikakkukekkereiden illaksi yli 20 hengen porukalle herkullista italialaista papusoppaa. Resepti on vegetaarinen ja laitoin lihansyöjille lisukkeeksi salcicciaa eli italialaista raakamakkaraa, jonka paistoin ja leikkasin palasiksi ja tarjoilin erikseen.
Meillä on ennestään ikivanha Hackmanin 10 litran kattila, joka ei ole tietenkään induktioliedelle sopiva, mutta onneksi saimme keittotasoa ostaessamme kaupanpäällisiksi adapterin, jonka kanssa kattila toimi moitteettomasti eli ei ole onneksi tarvetta ostaa uutta kattilaa.

Resepti 6 hengelle

200g isoja kuivia valkoisia papuja (canellini beans) *
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä chilipalko
5 rkl oliiviöljyä
1 tl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
1,2 l kasvislientä
1 laakerinlehti
200g porkkanoita
100g purjoa
5 tankoa lehtiselleriä
1 tölkki säilöttyjä tomaatteja = pomodori pelati (800g)
1 rosmariinin oksa
5 oksaa timjamia
100g pastaa (esim. mini penne)
suolaa ja pippuria

60g raastettua parmesaania

Liota papuja yön yli runsaassa vedessä.

Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi.
Halkaise chilipalko, poista siemenet ja pilko se.
Kuumenna oliiviöljy ja kuullota siinä valkosipulit ja chilipalat.
Lisää tomaattipyree ja punaviini.
Lisää kasvisliemi, laakerinlehti ja pavut (ilman vettä).
Anna kiehua reilut kaksi tuntia keskilämmöllä.

Kuori porkkanat ja leikkaa ne sentin kokoisiksi paloiksi.
Putsaa purjo ja leikkaa sekin sentin paksuiksi siivuiksi.
Putsaa varsiselleri ja leikkaa se noin puolen sentin paloiksi.
Kaada tomaatit sihtiin, ota mehu talteen. Pilko tomaatit pieniksi paloiksi
ja kaada ne takaisin mehun sekaan.

Kun olet keittänyt papuja 1,5 tuntia, lisää joukkoon tomaatit mehuineen, porkkanat,
varsiselleri, purjo, rosmariini ja timjami.
Lisää pasta  10 min. ennen keiton valmistumista. (Keitin sen suolavedessä ja lisäsin sitten vasta keittoon.)
Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa raastetun parmesanin kanssa.

* Liotin papuja kauemmin kuin yön yli ja panin ne suolattomaan nesteeseen (pavut kypsyvät kuulemma paremmin suolattomassa nesteessä), mutta silti ne eivät kypsyneet kahdessakaan tunnissa eli kannattaa ottaa tämä huomioon keittoa laitettaessa. Meillä oli paljon aikaa, sillä teimme keiton edellisenä päivänä, joten aika ei ollut ongelma ja aina välillä kokeilimme papujen kypsyysastetta. 
Ystäväni oli käyttänyt samaan reseptiin kuivien papujen sijaan isoja valkoisia tölkkipapuja ja niin aion minäkin tehdä ensi kerralla, niin pääsee helpommalla. En tiedä, mikä niiden papujen nimi on suomeksi.

Soppa oli joka tapauksessa hirveän hyvää ja se meni kuin kuumille kiville ja varmasti teen toisenkin kerran. Oikeastaan se kannattaa tehdä pari päivää ennen syömistä, maku vaan paranee.




12 Kommentare:

  1. RAKASTAN papukeittoja, siis keittoJA. Omiin keittoini lisään, mitä kaapista sattuu löytymään, esimerkiksi linssejä (nam), tuoreita tomaatteja, jotka alkavat jo nahistua, lanttupaloja (jotka freesaan pannulla sipulien, porkkanoiden ja sellerin kanssa), peperoncinoa, (esikypsytettyjä) ohrasuurinoita (nam), erilaisia kuivapastan loppuja jne jne. Käytän sekä valkoisia että tummia, kuorellisia papuja, jotka kyllä vaativat liottamista ja pitkää kypsytystä. Keitot paranevat vain uudeelleen lämmitettäessä. Eilen tekemäni keitto odottaa tuolla parvekkeella sitä, että pääsee lämmittämään vatsaani happihyppelyn jälkeen. Namskis!

    AntwortenLöschen
  2. Minä tein pari vuotta sitten papukeittoa, eivätkä nekään pavut yön yli liotuksesta huolimatta kypsyneet annetussa ajassa. Keittelin niitä muutaman tunnin ajan. Muuten papukeitot ovat vallan mainio ruoka.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kehnoa vaan jos on vieraita tulossa eikä pavut kypsy.

      Löschen
  3. Kaikenlaiset papukeitot ovat taatusti hyviä ja herkullisen näköinen on tuo sinunkin omasi. Siitäkin kiva ruoka, että sitä voi tarjota useampana päivänä peräkkäin mahdollisesti erilaisin lisukkein muunneltuna. Säästyy sitten ruoanlaitoltakin:-) Tuollaiset vastaavat linssikeitot ovat omia suosikkejani, kaveri jos saa hernekeittoa, on hän puolestaan ikionnellinen.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Että löysitkin hyvän:-)) Ei voinut muuta kuin nauraa, kun kuunteli sanoja, mutta huomasitko yleisön ilmeet? Niille sai nauraa vähintäänkin yhtä paljon.

      Löschen
    2. Nyt vasta katsoin sen esityksen, osaan sen tekstin muuten ulkoa, se on standardikipale, Ihmettelin vaan, että yleisö oli silloin näköjään ihan siviilivaatteissa, nykyään kaikki olisi pukeutuneet karnevaaleihin ja tanssisivat pöydillä ja tuoleilla.

      Löschen
  4. Purkkipavut mainioita, niitä kuopuksemme (usein pahvipaketissa). Voithan saksaksi sanoa mitä papuja.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Useimmat purkkipavut ovat pienempiä, mutta kyllähän nekin käy.

      Löschen
  5. Kiitos kivasta ohjeesta. Keitto valmistui juuri ja aletaan syömään. Jouduin soveltamaan vähän kun lähikaupasta ei löytynyt vihreää chiliä eikä tuorteea oreganoa. Keitin ison kattilallisen joten loppuviikon lounaat töihin hoitui samalla. Mukavaa loppiaisiltaa täältä Tukholmasta. Rouva R

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Toivottavasti maistuu ja hyvää illan jatkoa Tukholmaan.

      Löschen