Sonntag, 15. März 2015

Porkkanakeittoa ja pataleipää


Tarjosimme eilisillan vieraille porkkanakeittoa uppomunan kanssa ja sepä olikin hyvää.

liemeen:
1 sipuli
500g porkkanoita
1 peruna (80g)
1 rkl voita
5 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua
8-9 dl kasvislientä
1,5 dl kermaa
suolaa, cayennepippuria

kirvelisitruunaöljyyn:
puoli nippua kirveliä (lehdet siitä)
puolikkaan luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
80 ml oliiviöljyä

uppomunaan ja koristeisiin:
25 g suolattuja ja paahdettuja pistaaseja
1 dl valkoviinietikkaa
4 tuoretta kananmunaa

Kuori ja pilko sipuli.
Kuori ja pilko porkkanat.
Kuori ja pilko peruna.
Kuullota sipuli voissa.
Lisää porkkanapalat ja kypsytä jonkun aikaa.
Lisää appelsiinimehu.
Lisää perunapalat ja kasvisliemi.
Anna kiehua hissukseen kunnes kasvikset ovat kypsät.
Lisää kerma.
Soseuta sauvalla.
Jos keitto on liian paksun tuntuista, lisää vähän kasvislientä.

Keiton kiehuessa valmista kirveliöljy soseuttamalla kirveli, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä oliiviöljy.

Kuori pistaasit ja hakkaa ne vähän pienemmäksi.

Kiehauta etikka ja litra vettä. Tästä löytyy hyvä opastus uppomunan tekemiseen.

Kuumenna keitto, jos se on ehtinyt jäähtyä ja lisää keskelle lautasta uppomuna ja tiputtele sen ympärille kirvelisitruunaöljyä ja pistaaseita.


Huolimaton emäntä ei taaskaan huomannut pyyhkäistä kirveliöljyläiskää lautaselta, mutta tämä olikin oma lautaseni so what.

Kokeilin ensimmäistä kertaa paistaa pataleipää Sarpaneva-padassani ja ai miten ihanaa rapeakuorista leipää siinä syntyikään. Tein sen Kotivinkin reseptillä, mutta laitoin sämpyläjauhoa, jota toin Suomesta mukana. En oikein tunne näitä jauhosysteemejä, mikä on hiivaleipäjauho ja mikä on sämpyläjauho jne. Mutta hyvää oli, vieraat söivät aperitiivin kanssa puolikkaan leivän, jonka tarjoilin merisuolavoin ja purkkitonnikalasta ja philadelphiasta tehdyn sörsselin kanssa, namskis, kelpasi jopa heidän murkkuikäisille myrtsikkätyttärilleen, jotka kulkevat meillä nimellä Schweigen der Lämmer (Silence of the lambs), koska he eivät juuri puhu tai pukahda. Elokuva taitaa olla suomeksi Uhrilampaat, sitä nimeä ei voikaan heistä käyttää, vaikka ehkä itse pitävät itseään uhrina, ainakin murjottavat niin.
Ystäväperheen äiti on ammattikoulussa kotitalousopettaja ja aikoo ottaa nyt pataleivän opetusohjelmaansa.


Sain kivan olkisen kanan lahjaksi. Hauska yhteensattuma, sillä vein itse viikko sitten kyläpaikkaan aivan samanlaisen.


Hauskaa sunnuntaita!

26 Kommentare:

  1. Kelpaisi minulle, mämmiä jo maistanut...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mämmi ja talkkuna on tässä talossa asiat, joita ei saa edes mainita, kun tuon kämppäkaverin mielestä ne on kamalia, minä kyllä tykkään.

      Löschen
  2. Auts, hyvä luonnehdinta teineistä, joita viedään väkisin kylään :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Usko tai älä, ne tytöt HALUAA tulla tänne. Me aina yritetään esittää kutsu niin, että se on vain vanhemmille, mutta ei onnistunut tälläkään kertaa. Ajattelin laittaa murkkujen eteen sellaista ruokaa, että eivät millään söisi eivätkä koskaan enää tulisi, mutta tykkäsivätkin tuosta keitosta, mutta lampaan fileet jäi sitten kyllä syömättä.

      Löschen
    2. Ai se on niin :D Varmaan hupaisaa katsella, mutta voi olla, että vanhemmista ei ole niinkään kivaa, kun nuoriso näyttää "parasta puoltaan" ;)

      Löschen
    3. Nuo vanhemmat ei kyllä taida huomata mitään kummallista lapsissaan. Juttelin juuri lasten isoäidin kanssa ja tämä sanoi, että "voitko uskoa, 13v oli unohtanut avaimen kotiin ja tuli pyytämään vara-avainta ja HYMYILI". Se hymyily on niin harvinaista, että se kannattaa erikseen mainita. Vanhemmat on iloisia ja ystävällisiä, en ymmärssä miksi tytöistä on tullut noin erikoisia.

      Löschen
  3. Tuon pataleivän ohjeen olen minäkin pannut muistiin netissä lehteä selatessani. Kotivinkistä löytyy usein kivoja ohjeita.
    Myrtsikkätyttäret:)) Kai tuo on määrätyssä iässä aika tavallista ja menee ohi vähitellen. Ainakin meidän perheessä on käynyt niin. Taitavat aikuisten puheet tuntua niin pitkäpiimäisiltä vielä tuossa iässä, mutta hienoa, että osaavat arvostaa tuollaisia herkkuja eivätkä kranttuile.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Taisi heillä vaan olla kova nälkä, kun vanhemmat olivat olleet koko päivän kielikursseilla. Osasivat kyllä jopa sanoa kiitos, kun isä sanoi kovalla äänellä "mitenkäs sanotaan".

      Löschen
    2. No huh huh! Aika erikoisia taitavat sittenkin olla!!

      Löschen
  4. Pataleipä on ihana! Sen teki ensimmäistä kertaa nykkiläinen leipuri Jim Lahey,ja siitä tuli iso hitti.Suomessa asuessa tein sitä useinkin,mutta sitten Romertopf-patani hajosi,enkä sen koommin ole sitä tehnytkään.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Olen niin usein lukenut siitä leivästä, mutta vasta nyt kokeilin ja kyllä kannatti.

      Löschen
  5. Me tykätään porkkanasosekeitosta, jonka päälle tulee paahdettuja siemeniä. Pataleipääkin on kokeiltu, mutta ei oikein siitä pidetty. Mieluummin karjalanpiiruata syömmä.

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Karjalaisten pitääkin syödä karjalanpiirakoita.

      Löschen
  6. Herkulliselta näyttää, kaikki. Meilläkin oli vierasviikonloppu ja keittiössä on tullut kökättyä kokkaamassa. Onneksi ensi viikollekin jäi tähteitä siihen malliin, että taidan saada parin päivän kokkausloman.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meillä on kanssa kamalasti tähteitä couscouksesta, syödään varmaan koko viikko.

      Löschen
  7. Onpa jonkun verran kuorimista ja pilkkomista! Silti näyttää herkulliselta.

    Hauskan kanan sait; sopis minullekin tuonne ulos.

    AntwortenLöschen
  8. Onpa hauskat lisukkeet porkkanakeitolle. Pitää pistää idea muistilokeroon.
    Mä en olekaan pataleipää tehnyt vaikka leivon kotona kaiken leivän itse. Juurileivonta vie niin mukanaan, että ei tule muuta tehtyä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Juurileipää mäkin tein pitkään kunnes lähdin pitkälle lomalle ja juurisitter oli unohtanut hommansa ja juuri meni pilalle.

      Löschen
  9. Mikahan se kirveli mahtaa olla hepreaksi? Taytyy tutkia. Muuten hieno ohje, ja menee kokeilulistalle.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Onko sa vahan aniksen makuinen? Meinaan googlesta loytyi ihan outo nimi hepreaksi.

      Löschen
    2. On se se ehkä aniksen makuinen. Saatko tämän linkin auki?
      https://de.glosbe.com/de/he/Kerbel

      Löschen
    3. Kokeilen kopsata sen sanan hepreaksi, mutta taitaa tulla "hepreaa".

      Löschen
  10. Kylläpä vieraasi saivat taas herkutella. Minä laitan huomenna porkkanakeittoa, joten otin tuon sinun reseptisi ylös.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meille maistui ja 13vee murkkukin söi lautasensa tyhjäksi, vaikka on aina sanonut, että ei pidä keitetystä porkkanasta.

      Löschen