Mittwoch, 22. April 2015

Cranachin jäljillä



Kuten edellisen postauksen kyltistä näkyi, liikuimme yhdessä Saksan kulttuurin kehdoista Thüringenin osavaltiossa. Eisenachissa, Gothassa ja Weimarissa on tänä vuonna suuri Cranach-näyttely. Lukas Cranach (vanhempi) on yksi tunnetuimmista keskiaikaisista saksalaista maalareista ja hän vaikutti aikanaan nimenomaan Thüringenissä. Hän oli uskonpuhdistuksen kuvareportteri ja kiitos hänen varmaan jokainen meistä tuntee Martti Lutherin, sillä Lukas oli Martin kaveri ja maalasi lukemattomia potretteja Martista. Cranach teki reformaation kannattamismielessä myös "lentolehtisiä", eli kuvia, jotka monistettiin ja jaettiin tekemään ideaa tunnetuksi.
Me olimme valinneet tällä kertaa hotellin Thüringenin pääkaupungista Erfurtista, johon tutustuin ensimmäistä kertaa ollessani siellä kielikurssilla vuonna kivi ja kirves. Olin kuullut, että DDR:n kulttuurikeskus Helsingissä jakoi stipendejä opiskelijoille ja sain sitä kautta mahdollisuuden parin viikon kielikurssiin. DDR:n koulusysteemi oli todella hyvä (sehän on ollut jonkun verran esikuvana Suomen nykyiselle koulusysteemille) ja samoin oli tämä pedagogisen korkeakoulun saksan kurssikin aivan uskomattoman hyvä. Erfurt on oikein kaunis kaupunki ja sen tuomiokirkko vieressä olevan Severin kirkon kanssa kuuluu Unescon maailmanperintöihin. Se oli illalla mielestäni vielä paljon upeampi kuin päivällä, tässä kännykuva niistä. Valitettavasi kirkkojen alapuolella olevalla aukiolla oli autonäyttely, se vähän häiritsi kuvaa.


Meillä oli kesäsää ja katukahviloista ei löytynyt paikkaa, joten istuimme sisälle kahvilaan, taustalla vasemmalla kukkulalla on nuo kirkot.



Vanhoja komeita rakennuksia löytyy vaikka millä mitalla, sillä pikkukaupunkeja ei sodassa pommitettu kuten esim. Kölniä, joka oli tuusan nuuskana sodan jälkeen.




Jos satutte käymään Erfurtissa, kannattaa poiketa syömään ZumNordeen, loistava paikka, jossa söimme kaksikin kertaa. Appetizerina oli tarjolla herkullista leipää kivassa paperipussissa ja sen kanssa karhunlaukkavoita ja raparperichutneya.


Ravintolan yksi erikoisuus ovat erilaiset tartarit ja me jaoimme eturuokana neljän tartarin annoksen, jossa oli vegetaarinen, lohi-, duroc- ja naudanlihatartar , kauniisti tarjoiltu ja herkullista!


ZumNordella on myös hotelli ja päätimme ensi kerralla yöpyä siellä, vaikka kyllä me Pulman-hotelliimmekin olimme erittäin tyytyväisiä ja olihan meillä siellä aamiaispöytänaapurina oikea julkkis, joka on nyt 86 vuotiaana jäähyväisturneella, uskomattoman nuoren tuntuinen kaveri.

Kommentare:

 1. Itäisen Saksan puolella on todella kauniita paikkoja. On niitten kunnostamiseen kyllä rahaakin varmaan mennyt.
  Ei varmaan Jameksella ollut big bandia mukanaan. Meillä on kerran Kokkolassa ollut julkkis naapuripöydässä aamialsella, nimittäin Sauli Niinistö.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä siellä joitakin muusikkojakin näkyi. James oli kyllä uskomattoman nuorekkaan tuntuinen, ei uskoisi niin vanhaksi.
   On sinne Itä-Saksaan kuule mennyt rahaa, muistelin, että oltais kerran laskettu, että me ollaan Allumiehen kanssa maksettu lähemmäs 100000 euroa!!! Alussahan se Solidaarisuusraha piti saada takaisin, mutta eihän se onnistunut. Me siellä nyt sitten ihaillaan hyvin kunnostettuja taloja ja teitä, ne on parempia kuin meillä lännessä.

   Löschen
 2. Tosi kauniita kuvia matkaltanne!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se on uskomattoman kaunista seutua. Monet suomalaiset käy korkeintaan Berliinissä jos ylipäänsä Saksassa, tuonne kannattias kanssa mennä.

   Löschen
 3. Kiitos vinkistä, laitetaan listalle kun suunnataan Saksaan!

  AntwortenLöschen
 4. Sekä kaupunki että alue kuuluvat sille Saksan listalle, jolla pitää käydä. Hieno kaupunki!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ehdottomasti, maisemat oli kyllä nyt lähiympäristössäkin tosi komeat, kun luonto on kauneimmillaan. Vahinko vaan, että en autosta käsin voinut kuvata niitä.

   Löschen
 5. Kyllä näillä eväillä taas pärjäätte, ainakin jonkin aikaa enkä nyt tarkoita vain herkkuja, joita teille tarjottiin, vaan aivan kaikkea, noita kauniita rakennuksia, kaunista luontoa, upeita maalauksia.....

  AntwortenLöschen
 6. Todella kaunista. Cranach/Luther - niitä käytiin pari vuotta sitten katsomassa Wittenbergissä, joka on myös hieno vanha kaupunki. DDR:n lähetystön saksankieliopintoja sain maistella aikoinaan Helsingissä, mutta minä sain vähän kauhukuvan. Kirja jota luettiin, ei ollut mikään helppo. Sivun pituinen lause, jossa vebrin alku oli aivan alussa ja loppu tietenkin viimeisenä. Sen lisäksi hyvin paljon lyhennyksiä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan niitä kielikursseja vaikka minkälaisia, Erfurtin kurssi oli saksaa opiskeleville tarkoitettu todella korkeatasoinen kurssi ja siellä luettiin ja analysoitiin ihan klassillista kirjallisuutta. Toki tutustuttiin vähän myös DDR:n kirjallisuuteen, sillä Weimarin teatterissa saimme nähdä Hermann Kantin Aulan.

   Löschen