Dienstag, 21. Juli 2015

Talon vaihtoa ja Saksan matkailua

Viime viikolla meillä kokeiltiin jotain uutta, nimittäin asunnon vaihtoa toisen perheen kanssa ja meille majoittui viikoksi Helsingistä herttainen lukijani HK miehensä ja kahden hyvinkasvatetun lapsensa kanssa . Tarkoitus oli, että me asuisimme sen viikon heidän talossaan, mutta Suomen sääkarttaa tutkittuamme päätimme sittenkin jäädä Saksaan ja se olikin viisas teko, sillä verrattuna Suomeen täällä oli kunnon kesä tai oikeastaan jo liiankin kuumaa. Sunnuntaina illan suussa meillä soi ovikello ja sieltä tuli uusi kaverimme,  reipas juuri 12v täyttänyt pellavapääpoika, joka katsasti ensi töikseen huushollimme kaikki kerrokset ja totesi minulle suomeksi "onpas teillä tilava kämppä" ja Allumiehelle hän puhui kohteliaasti englantia, tosin jossain vaiheessa huomasi, että mies osaa muutaman sanan suomeakin ja kun partitiivitkin sattuivat menevät ihan oikein, poika totesi "sähän puhut tosi hyvää suomea". Oli niin ihana perhe, että meitä oikein harmitti, kun jouduimme lähtemään pois. Saksalaiset tuttavat eivät oikein ymmärtäneet tätä systeemiä, pitivät meitä hulluina ja maalailivat päässään kauhuskenaarioita kadonneista hopealusikoista, mutta voin nyt rauhoittaa heitä, että yksikään lusikka ei ole hävinnyt eikä täällä näy muutenkaan minkäänlaisia vandalismin jälkiä.

Me lähdimme siis matkaan ja ensimmäiseksi menimme yhteen kantapaikkaamme Pfalziin ja siellä oli taas kaikki täydellistä paitsi yksi asia: ruhjoin jotenkin ihmeellisesti varpaani uima-altaassa ja käveleminen sattuu edelleen jonkun verran ja mietin tässä nyt, minkälaiset tohvelit mahdan laittaa ensi lauantain unelmahäihin jalkaan, ehkä Ainot sopisi.
Pfalzista matka jatkui Baden-Badeniin, jossa emme olleet pitkään aikaan käyneetkään, oikein kiva kaupunki ja paljon ulkomaalaisia turisteja ja kesäpäivä oli niin ihana.Seuraava paikka oli sitten Baiersbronnin pikkukaupunki Schwarzwaldissa. se on tunnettu kauniista maisemista ja Michelinin tähtiravintoloistaan, missään muualla Saksassa ei ole samassa kaupungissa kahta kolmen ja yhtä kahden tähden ravintolaa. Vähän surullista oli, että hotelli ja ravintola oli varattu alkuvuodesta ystäväni Ginan toivomuksesta, mutta koska hän ei voi enää syödä tai juoda, he joutuivat perumaan tulonsa. Paikka oli niin hieno, että en kehdannut ottaa kameraakaan esiin eli kuvia ei ole. Menyn sain kyllä mukaan. Ei voi muuta sanoa kuin että oli herkullista ruokaa ja hyvä palvelu.Maisemat olivat komeat, sää samoin ja meillä oli polkupyörät mukana ja ajelimme Murg-joen hienoa pyörätietä Forbachiin asti. Reitissä oli se hyvä puoli, että se meni lähes koko ajan alamäkeä, vaikka taisin pari kertaa joutua taluttamaankin, sen verran oli ylämäkeäkin ja hiki tuli jo helteestäkin, taisi olla +35C sinä päivänä.


Forbachissa on kaunis vanha katettu puusilta, joka rakennettiin 1950-luvulla vanhan sillan mallin mukaan. Ensimmäinen silta oli joutunut 1500-luvulla tulvan uhriksi, ei oikein voi kuvitella, että vesi nousisi niin korkealle.


Olimme kerran aikaisemmin käyneet Forbachissa, mutta surullisimmissa merkeissä. Appivanhempani olivat siellä lomalla ja appiukko oli istunut hotellin sängyn laidalla pukemassa päälleen ja kaatunut kuolleena sänkyyn. Surullista, mutta toisaalta mikä armo saada kuolla noin, varsinkin kun näemme nyt ystävämme Ginan kitumisen.

Schwazwaldista jatkoimme matkaa vanhaan yliopistokaupunkiin Tübingeniin. Olimme varanneet sieltä kivan hotellin aivan linnan vierestä.


Tässä linna aamuauringossa, otin kuvan huoneemme ikkunasta eli näkymissä ei ollut valittamista.


Tübingen on mahtavan söpö kaupunki, kivan kukkulainenkin, mistä tosin ruhjoutunut varpaani ei kovasti tykännyt.


Oli valtava helle, mutta onneksi löytyi kaupungin läpi virtaavan Neckarin saarelta varjoisa plataanipuisto.


Tübingenistä matka jatkui Frankenin maakunnan viinialueelle Iphofenin söpöön kylään, jossa olimme kaksi yötä.Iphofenistakin teimme pyöräretken, joka vei meidät ohi auringonkukkapeltojen


ja viinivuorien. Rypäleet eivät olleet vielä kovin kypsän näköisiä, ne tarvitsevat vielä parisen kuukautta.


Kitzingenin kaupunki on Main-joen rannalla ja siellä mitattiin juuri viime viikolla Saksan uusi lämpöennätys, joten ei ihme, että meilläkin oli KUUMA, mutta pyöräillessä käy kyllä vähän tuuli eli sitä kesti paremmin kuin kaupungissa kävelyä.


Paluumatkalla poikkesimme sitten vielä yhdeksi yöksi ystävämme luokse, jonka miehen hautajaisissa olimme pari viikkoa sitten ja sitten olikin aika palata kotiin ja hyvästellä suomalaisvieraat, joiden olisimme soineet jäämään vielä pitemmäksi aikaa seuraksemme, mutta tulevathan he toivottavasti uudelleen.

26 Kommentare:

 1. Oi, tämmöisestä talon (tai meidän tapauksessa asunnon) vaihdosta oon vähän haaveillut itsekin! Ehkä sen toteutuskin onnistuu vielä joskus.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Luulis olevan kysyntää. Mullakin on suomalainen kaveri täällä ihan keskikaupungilla ja hän tarvitsis aina kesällä neljäksi viikoksi kämppää Suomesta ja antaisi oman asuntonsa maksuksi siitä.

   Löschen
 2. Aivan ihanan kuuloinen matka teillä! Kyllä kannatti tosiaan pysyä siellä Saksassa, täällä oli viime viikko tosi sateinen. Tällä viikolla näyttääkin jo paremmalta ja lomani alkaa ensi viikolla, joten tunnetusti säät ovat paranemaan päin. Toivottavasti taika toimii myös tänä vuonna.

  AntwortenLöschen
 3. Saksa on kyllä niin täynnä näkemistä, ettei sitä ehdi koskaan kahlata liikaa! Me menemme syyskuussa Berliiniin pitkästä aikaa, toivottavasti ehdimme mahdollisimman paljon kaikkea! :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Heh, oltiin ihan yhtä aikaa vieraissa toisillamme.

   Löschen
  2. Niinpä oltiin :D

   Annapa sinä minulle neuvo. Me menemme kahden Michelin-tähden paikkaan Berliinissä syyskuussa. Kehtaanko kysyä etukäteen, voiko siellä ottaa häveliäästi muutaman kuvan, vai onko se ihan no no? Italiassa kolmen tähden paikassa amerikkalaisilla oli koko seurueella järkkärit sylissä koko aterian ja se oli minusta vähän liikaa. Miten hienosti saksalaisiin parempiin ravintoloihin pukeudutaan? Pikkutakkia ja vekkihametta? :D

   Löschen
  3. Joissakin ravintoloissa olen lukenut, että pyydetään olla ottamatta kuvia. Olis kai se vähän levotonta, jos joka pöydässä joku kuvailisi jatkuvasti. Sanoisin, että voit yrittää ottaa kuvia, antaa sitten sanoa, jos ei saa, jos kysyy, ne voikin keksiä kieltää kuvaamisen. Otin mä tuolla nopeasti kännykällä kuvan viinipullosta, kun se viini oli niin hyvää, että haluttiin nimi muistiin. Ei siellä mitään vekkihameita tarvi, tuollakin oli ainakin kolme miestä paitasillaan, kunhan ei nyt ihan likaisissa farkuissa mene. Mulla oli Marc O'Polon kesämekko päällä ja sandaalit jalassa, oli kamalan kuuma päivä. Tim Rauella ei kai tietääkseni ole minkäänlaista dresscodea, ehkä olette menossa juuri sinne? Hotelli Adlon voisi olla eri asia.

   Löschen
  4. Okei, taidan toimia noin ja ottaa vain puhelimella, se käy aika huomaamattomasti. Mutta sen näkee sitten millainen tila se on ja onko valoa jne. Se on kumminkin jo syysilta silloin. Sen paikan nimi on Fischers Fritz, onko se sinulle tuttu? Ei minulla vekkihametta olekaan, eikä rusettipuseroa, mutta otan jotain suht siistiä mukaan. Olen yleensä aika casual :D

   Löschen
  5. en ole käynyt, nimen kyllä tunnen ja se taitaa olla Adlonin jälkeen se toiseksi muodollisin, mutta ei siellä mielestäni kraka kaulassa tarvi olla ja syksyllähän on pitkähihainen paitakin miehillä eikä shortsejakaan, smart casual olis kai sopiva tyyli.

   Löschen
  6. Okei, taidan käydä kumminkin vähän vaatekaupassa ja Kammenpyörittäjäkin voisi päivittää pikkutakkinsa ja suorat housunsa.... onhan tässä vielä 2 kk aikaa :D

   Löschen
 4. Saksa on niin kaunis maa <3 Mun on vaarallista lukea aina näitä, tulee niin kauhea kaipuu sinne. Ranskassa minusta ei ole yhtä kaunista... mutta en tokikaan ole vielä käynyt kuin parissa paikassa ja kaikki pikkukylät näkemättä.

  Toivottavasti varvas on jo toipunut :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta jostain syystä on aika paljon suomalaisia, joiden ei tulisi ikinä mieleen matkustaa Saksaan.
   Varvas kiusaa edelleen, mutta se on peanuts verrattuna muihin.

   Löschen
 5. Mestarivalokuvaaja Allu taas elementissään, mutta kukapa ei olisi noissa maisemissa!
  Totta tuo, että täällä monet eivät oikein tiedä, mitä aarteita Saksasta löytyykään. Pistä sinä kuule mainostoimisto pystyyn:-) Ja entä sitten se, että sieltä taas tullaan hakemaan luonnonkauneutta täältä Pohjoismaista, vaikka oma maa on luontoa tulvillaan!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onhan sitä luonnonkauneutta vaikka missä ja on välillä kiva nähdä jotain muutakin. Leskiystävämme kanssa puhuimme juuri matkustelusta, hän kun oli suomalaisen kollegansa kanssa pari vuotta sitten Suomessa ja me ihmettelimme, miten kollega vei hänet Suomeen ja jonnekin mökille, missä oli huussi eikä ollut sähköä. Sen verran tunnemme ystävämme, että hänet voi viedä Roomaan, mutta ei Suomeen ja nyt hän kertoikin, miten kamala se matka oli, kun näki vain metsiä ja järviin kyllästyi eikä Helsinki vetänyt vertoja Roomaan. Kuten saksalainen sanoo, omenoita ja päärynöitä ei voi verrata. Vähän olin jo melkein loukkaantunut Suomen puolesta, mutta meidän ei tosiaan olisi ikinä tullut mieleen viedä häntä Suomeen.

   Löschen
 6. Niin, kyllä Saksassa on kauniita maisemia vaan niin on myös Suomessa. Ja vaikka täällä tänä kesänä onkin enemmän sadetta kuin aurinkoa, niin onhan meillä kuitenkin kesä. Nyt viikon matkalla Torniossa olemme kuitenkin saaneet nauttia koko ajan aurinkoisesta säästä, päässeet uimaan Perämeren pohjukassa ja Liakajoessa, nauttineet saunomisesta, hyvästä ruuasta ja seurasta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Silloin kun oli +38C, kaipasin ihan pikkusen aikaa iltapäivällä sitä Suomen koleutta, mutta sitten kun illalla myöhään voi istua ulkona (ilman hyttysiä) ja nauttia leudosta illasta, en kaivannut muuta.

   Löschen
 7. Vauhdikas kiertomatka teillä. Tuosta Tübingenin hotellista otinkin kuvan joskus vuonna kivi ja kirves kun on niin hauskasti rinteessä. Ehkä ekalla visiitillä kaupunkiin. Muitakin tuttuja paikkoja löytyy.
  Kyllähän kaikista maista kaunista ja mielenkiintoista löytyy, sehän on katsojan silmässä ja korvien välistä kiinni. Mulle ei tulis mieleenkään rutkuttaa ranskalaiselle kaskustelukumppanille Ranskaan liittyvistä epäkohdista (varsinkaan viikon lomareissun perusteella), jos eivät itse ota asioita esille. Aika usein tosin ottavat. Jossain muussa seurassa saatetaan kyllä päästellä, mutta se onkin sitten paineiden purkamista ja terapiaa.
  Mun viikon kiertomatka alko Lyonista Münstertaliin ja Spielwegin rinteille ja Calwiin Hessen merkeissä ja edelleen Zwickauhun (historiaa Lutherista Trabiin, ainakin). Näin paljon ja erilaista, mutta hellettä en päässyt pakoon, enkä täysin itikoita. Järviä kaipasin.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
 8. Se hotelli oli hyvä, voin suositella, myös hyvä ravintola.
  Kyllä meitäkin vähän ihmetytti kuunnella jo toistamiseen, miten tylsä Suomi on, mutta ei toisaalta ihmetelty, kun tunnemme ihmisen. Ollaan me itsekin ihmetelty, miten hän vuosikausia lomaili perheen kanssa Adrialla jossain rannalla, jossa ollaan kuin sardiinit öljyssä, mutta emme koskaan suositelleet heille suomalaista mökkielämää, vaikka se on meidänkin, ei-mökki-ihmisten ,mielestä paljon parempaa kuin se Adrian täysi hiekkaranta.

  AntwortenLöschen
 9. Hieno reissu teillä! Ja kyllä niin Saksassa, Suomessa kuin Ranskassakin on upeita paikkoja. Jos nyt syksyllä pääsis taas Saksaan; ai niin, olen menossa Hampuriin pitämään esitelmää. Olen muuten yöpynyt tuossa Tübingenin hotellissa 2005 yhdessä semmassa. Oli hyvä ja kaupunki oli kiva.

  Täällä yli +20 asteen lämpöä löytynyt tämän loman aikana sisätiloista ja paljun vedestä, joka on noin +35 C. Ostinkin villapuseron, kun kaikki muut olivat "mökkikäyttöön".

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ehditkö syksyllä tänne?

   Löschen
  2. Voisin kyllä. Täytyy katsoa työkalenteri. Laitan sitten sulle tietoja.

   Löschen
 10. Se oli viisas valinta pysyä siellä Saksassa. Suomen kesä kun on ollut sateinen ja kylmä varmuuden vuoksi koko kesän, jos vaikka olisit meinannut tulla yllättäen:D.

  AntwortenLöschen
 11. Kiitos tätäkin kautta vielä kaikesta! Meille kaikille jäi kova ikävä teitä.

  AntwortenLöschen