Samstag, 14. Juli 2018

Varjoa etsimässä

Euroopassa on helleaalto, jopa Suomessa, varmaan siitä syystä, että me emme ole lähteneet sinne. Meillä mittari näyttää vähän yli +30C, mutta virallinen lämpötila näyttää samaa +28C kuin Suomessa.
Sauvakävelyllä näemme usein lampaita ja nyt nekin olivat paenneet varjoon.


Miten ihmeessä te Suomessa pärjäätte helteen kanssa? Muistan kerran olleeni tuttavien luona, kun oli oikein kuuma ja meinasin yöllä tukehtua, kun siellä oli vain pienenpieni tuuletusikkuna, josta ei tullut nimeksikään ilmaa. Meillä on isot ikkunat, jotka voi  yöllä laittaa kokonaan auki ja päiväsaikaan laitamme ulkokaihtimet kiinni.






Tässä näkyy olohuoneen toinen ikkuna ulkoa päin, sähköllä toimiva kaihdin on kiinni ja sisällä on mukavan viileää. Terassin olisi voinut siivota ennenkuin ottaa kuvan.


Eilen (sauva)kävelin  helteestä huolimatta 9km ja iltapäivällä ajoin 12km pyörällä ja tänään olen vähän kokkaillut illallisvieraille ja nyt on aikaa istahtaa lukemaan Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen. Joskus menee kirjaa aloittaessa vähän aikaa ennenkuin pääsen kunnolla sisälle, mutta tämä kirja on temmannut mukaansa ensimmäisestä sivusta lähtien.


17 Kommentare:

  1. Meillä valkoinen talo pysyy viileänä kyllä, jos helle ei kestä yli viikkoa. Vuonna 2010 oli tosi kuumia viikkoja, muistan sen siitä, kun minulla oli jalka poikki silloin. Aika nihkeää oli noin kymmenentenä hellepäivänä, ilmaa ei saanut kiertämään. Mutta nyt ei vielä ole ollenkaan liian lämmintä sisällä. :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Suomessa on muuten kyllä siitä hyvä, että ilma ei ole yleensä niin kostea, meillä on usein kasvihuonetunnelma.

      Löschen
  2. Täällä on ihanaa! Paitsi paarmoja ja kärpäsiä, kun ovia pidämme myös auki. Meillä on täällä mökillä sellaiset "hienot modernit ikkunat" eli niitä saa auki vain vähän ja niissä on hyönteisverkko. Ei jatkoon!
    Mutta lämpö ei luita riko, kun kerrankin on Lapissa lämmintä!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mun sukuloinen on vaeltamassa Lapissa ja oli valittanut kuumuutta ja hyttysiä.

      Löschen
  3. Olen tullut siihen tulokseen, että inhoan helteitä Suomessa. Päivän tai pari ne ovat ok, mutteivät sitten enää, kun sisälämpötila alkaa olla sama kuin ulkolämpötilakin. En tajua, miten selvisimme sen yhden helteisen kesän, jolloin meillä oli koko kesän julkisivuremppa, ja toinen puoli talosta oli huputettu. Se oli - tietenkin! - myös poikkeuksellisen kuuma kesä, ja muistan, että oli 34 asteen lämpötilojakin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Joo, sisällä tukahtuminen on kamalaa.

      Löschen
    2. Vaikka Tikkakoski ilmoittaisi, että meillä +28 astetta on enemmän ja oli myös muutamia vuosia sitten, jolloin vietin koiruuden kanssa kuumimmat tunnit kellarissa lukemassa, sitten muutoin alakerrassa, joka on yläkertaa viileämpi.

      Meillä on ollut markiisit, mutta nyt suuret puut jo varjostavat valkoista taloamme ja kaihitimet sekä ikkunat ovat kiinni kuumimaan aikaan. Viime yö ei vielä ollut uhkaava eli ikkunat auki ja tuntui normaalilta.

      Uimavesi on jo ihan lälliä, joten siitäkään ei apua heru, vaikka yritetty on. Menee miten menee, iltamyöhällä kastelemme puutarhaa, sillä kuivuus on ylittänyt jo kaikki mittarit: Jopa lintujen suuri vesilammikko kalliollamme kuivuu päivässä. Normisti se täyttyy itsestään. Ja siitähän juovat yön eläimetkin.

      Lääkärit ovat todenneet, että kun sekä sisä- että ulkolämpöitila alkavat olla ympäri vuorokauden +30 astetta, se alkaa vaikuttaa terveeyteen. No ainakin meillä siihen, että nautimme just lasilliset cokista. Onneksi terasimme on suuren vaahterapuun varjossa, joten tänään grillattua kanaa ja salaattia kera viileän rieslingin. Dlocena on ehdottomasti jäätelö!

      Kunpa päivät olisivat +22 ja joka yö vähän sataisi: Se olisi onnelaa.

      <3

      Löschen
    3. Meillä ei ole muuta kuin tuo naapurin kirsikkapuu ja sen varjo ei riitä.

      Löschen
  4. Aivan suurenmoisen ihanaa Tampereen seutuvilla, 26 plussaa vielä nyt illalla. Ei ollenkaan pakahduttavaa. Pohjoisen kolmenkympin lämmöt on ihan eri juttu kuin Keski-Euroopan tai Lyonin, vesistöjen läheisyys ja leveysasteet varmaan vaikuttaa. Ei ole sellaista päätä räjäyttävää kuumuutta. Ikkunat ja ovet on auki jatkuvasti ja ilma kiertää.
    Ja voi taivas tätä ruokamarkettien tarjontaa (varsinkin Ranskan `niukkalaan` verrattuna).
    paskeriville

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Miten Suomessa voi olla ovet ja ikkunat auki? Siellähän on hyttysiä. Mustakin on kiva katsella ruokamarketteja, mutta myös Ranskassa me ihaillaan hypermarcheiden valikoimaa, jota en pidä niukkana.

      Löschen
    2. Yksi hyttynen oli yöllä - ei paha, ja parikymmentä astetta, mikä viilentää asunnon mukavasti. Ranskassa saakin sitten varoa tiikerihyttysiä ja ikkunat on oltava yöllä kiinni, ja päivällä kuumuuden takia ja rollaadit alhaalla. Sellaista hämärän hyssyä.
      Satunnaisena turistina tykkään myös katsella ajan kanssa eri maiden ruokavalikoimia, mutta vakituisena asukkaana toimitan ostokset mieluiten lähimarketissa ja se ei ole hypermarche, jotka ei muutenkaan ole mun ykkössuosikkeja eikä palvele päivittäisostotarvetta.
      paskeriville

      Löschen
    3. Suomalaiset hyttyset onkin ihan harmittomia verraten ranskalaisiin, kutittaa vain vähän aikaa und gut ist, mutta ranskalaiset puremat paisuu ja kestää kauan, pahimpia oli tähän mennessä Camarguessa. Missäs päin Pirkanmaata olet?

      Löschen
    4. Tampereella, ja päivä kului Viinikanlahden rannalla Eteläpuistossa kahvilla, Laukontorilla mansikoilla ja torvisoittoa kuunnellen, urheilijoita ihaillessa kun täällä oli nuorten MM-kisat, mukavia puistoreittejä kuljeskellen ja ratikkatyömaita väistellen.
      Mutta huomena maisemat vaihtuu. paskeriville

      Löschen
  5. Lämmintä on, mutta ei haittaa! Ikkunat ja ovet ovat auki tarpeen mukaan. Hyttysverkot ja ötökköverhot estävät hyttysten pääsyn. Terassin markiisi on päivät laskettuna. Meillä on petauspatjojen päällä Familonin suojukset, jotka tasaavat lämpöä. Näillä mennään.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meillä on hyttysverkko makuuhuoneessa, kun seinällä kasvaa villiviini ja ötököitä riittää.

      Löschen
    2. Meillä on hyttysverkko jokaisessa tuuletusikkunassa ja tuuletusikkunat aukeavat kunnolla. Toimii!

      Löschen
  6. Hitsit, miten pontevasti olet harrastanut liikuntaa. Minä en saa aikaiseksi kuin pientä vedessä kelluntaa.

    AntwortenLöschen