Mittwoch, 1. August 2018

Helteellä museoon

Saksan tämän vuoden lämpöennätys mitattiin eilen Bernburgissa, se oli +39,5C ja päivä oli meilläkin yksi niitä pahimpia. Kun emme viitsineet jäädä kellariin, vaikka siellä olisikin tekemistä (silityspyykkiä) ja katsomista (TV), päätimme lähteä vaihteeksi jonnekin muualle ja otimme kohteeksi Wuppertalissa olevan Skulpturenpark Waldfrieden, jossa oli tällä kertaa kansainvälisestikin  tunnetun taiteilijan , Markus Lüperztin tuotantoa,
Wuppertal on hyvin kukkulaista maastoa ja puistokin on ylhäällä kukkulalle ja parkkipaikalta ylö kiivetessä tulikin heti hiki ja istuttiin ensimmäiseksi kahvilaan juomaan jääkylmä Rhababerschorle.
Schorleksi saksalainen nimittää juomaa, jossa on puolet kuplivaa kivennäisvettä ja toinen puoli mehua tai viiniä. Weissweinschorle on aika yleinen juoma sille, joka haluaisi vähän viiniä, mutta ei voi juoda paljoa, kun on autolla liikkeellä.
Kukkula on sen verran korkealla ja metsäinen, että ilma oli siellä paljon parempi kuin meillä kotona.






Museopuisto on 14 hehtaarin kokoinen ja kuului aikanaan wuppertanilaiselle teollisuusmiehelle, joka oli asennuttanut jokaisen penkin viereen peltilaatikon, jossa oli puhelin ja niin hän pystyi jo ennen kännyaikaa hoitamaan työasiat puistostakin käsin.


Näyttelyhalli  oli onneksi ilmastointi.


Meillä oli onni, että parhaillaan oli tosiaan Lüpertzin näyttely, sillä pidän hänen töistään, sekä maalauksista että veistoksista.



Tämän kaverin tekin tunnette, siinähän on itse Ludwig van Beethoven.


Kakkoshalli olikin sitten kuin sauna, siinä ei ollut ilmastointia ja katselimme mieluummin ulkoapäin.


Syksyllä näyttelyhalleissa järjestetään konsertteja, pitääpä panna korvan taakse muistiin.



12 Kommentare:

  1. Vaikka joskus kellari olisi hyväkin vaihtoehto, uskoisin että tuo näyttely kyllä oli parempi. Tuli muuten kamala jano, kun katselin juomalasiasi.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se olikin hyvää, ei liian makeaa ja todella kylmää ja vähän sitruunankuorta vielä mausteena.

      Löschen
  2. Joo, ei kannata silittää helteellä edes kellarissa. Kateeksi käy,kun teillä on taidetta joka nurkassa, vallan metsässäkin. Meillä on metsässä vain villisikoja ja saksanhirviä. Pfalzilaiset taitavat taiteessa hiukan jälkijunassa, mutta murtoluvuilla laskeminenkin on liian vaikeaa.Janoisen autoilijan kannattaa olla varuillaan, jos eksyy tänne tuntemattomaan Saksan periferiaan. Weinschorle tarkoittaa 1/2 litran Dubbeglas´ia ( ei ikinä klein/pieni)ja siinä on silmämäääiräisesti noin kämmenen leveydeltä (syrjällään mitattuna) hyvää Rieslingiä ja loput kuplavettä (saure Schorle). Tai voi olla ½ ja ½ tai 60 -70% (30 - 35 dl) Rieslingiä tai kuplavettä + hiukan Rieslingiä mauksi. Kun ei ole laskupäätä eikä varsinkaan (suomalaista)12 cl:n viinimittaa. :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se 12cl on tosiaan keskieurooppalaiselle outo mitta ja se onkin kai ihan suomalainen keksintö, kun siellä sattuneesta syystä on pitänyt olla tarkkana miten paljon alkoholia annetaan. Luin Voice.fi-sivulta että:
      Alkoholimitat, viinimitat mukaan lukien, ovat monopolin, raittiusliikkeen ja Suomen yleisen viinapolitiikan tulos. 1 annos väkevää alkoholia on 4cl, 1 annos väkevää viiniä 8 cl ja 1 annos mietoa viiniä on 12 cl.

      Löschen
  3. Täällä on tosi kuumaa myös mutta viime lauantaina tuli sadetta, mikä on ennenkuulumatonta heinäkuussa! Toisaalta tämän viikon sää on ollut suhteellisen mukava sillä kosteus ei ole liian korkea . Täällä kun on kuumaa niin eniten ihmisiä löytyy kauppakeskuksista, niissä ilmastointi toimii niin hyvin;D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se on vähän niinkuin Singaporessa, siellä ajeltiin metrolla tai oltiin ostoskeskuksessa.

      Löschen
  4. Minä luen kellarissa:) Meillä tätä nyt kestänyt toukokuulta asti, joten alkaa olla keinot vähissä.

    Tuossa paikassa ei olla käyty, mutta olemme kuulemma muuten olleet Wuppertalissa ja jopa yöpyneet siellä. Minä en muista sitä paikkaa, vaan monta, monta muuta...

    <3

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ota siihen vielä viisi kuusi astetta lisää ja nosta ilmankorkeusprosenttia. Kaverini lähti Jyväskylään lomalle ja kirjoitti miten raikasta siellä on tähän kasvihuoneeseen verrattuna.

      Löschen
  5. Meidän kuopuskin on muuttanut kellariin. Talon viilein paikka on siellä. Vaikka sauna onkin oven takana. Keskikerroksessakin pärjää, mutta yläkerta on jo turhan lämmin. Tuskin on pelkoa, että tästä muotoutuu normaali Suomen kesä, joten vielä ei ole harkittu ilmalämpöpumpun ostoa. Ikkunat sen sijaan saa olla apposen auki, sillä itikat ei ole helteen ystäviä. Ovat kadonneet kokonaan enkä todellakaan kaipaa niitä takaisin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kas vaan, ei ole itikoita, sehän ihme. Meillä on yläkerran kattoikkunoissa onneksi ulkokaihtimet, jotka saa olla koko päivän kiinni.

      Löschen
  6. Me tultiin eilen Petroskoista ja auton ilmastointi ei toiminut ja välistä oli vaikeaa saada kylmää juotavaa. Onneksi matkan varrella oli järviä, joihin voi pulahtaa uimaan.
    Maikki

    AntwortenLöschen
  7. Mukavan näköinen paikka, olisin viihtynyt.

    AntwortenLöschen