Freitag, 31. März 2023

Bethleheim/West bank

Ohjelmassa oli tietenkin myös Bethlehem, oikeastaan vähemmän kiinnostava paikka, mutta turisteja vetää tietenkin Jeesuksen syntymäkirkko, joka siis on mukamas siinä kohtaa, missä Jeesus synty tallissa. Matkaopas tajusi minkälainen meidän porukka oli ja uskalsi usein sanoa että ”tässä väitetään olevan”. Kirkon alla olevassa ”luolassa” Jeesuksen sanotaan olevan syntynyt ja sinne ihmiset jonottivat pääsyä, jonotusaika noin kaksi tuntia eli emme käyneet siellä.

Bethlehem ei ole mielestäni mitenkään erikoisen kaunis kaupunki, mutta tietenkin halusimme sen nähdä.
 
Yksi high light oli päästä israelilaisten rakentaman ”apartheidmuurin” toiselle puolelle vierailulle palestiinalaisen kristityn perheen luokse. Ei voinut olla muistelematta Berliinin muuria ja sen ylitystä ja kontrolleja.Meidät oli kutsuttu tapaamaan kreikkalaisortodoksia palestiinalaisperhettä, joka asuu aivan lähellä muuria. Kuva on otettu perheen parvekkeelta Jerusalemin suuntaan, muuri on muutaman sadan metrin päässä. Suuri osa perheestä on syntynyt Jerusalemissa, jonne he eivät enää helposti pääse eli pitää anoa lupa ja 18v israelilaiset pojanklopit rajavartijat eivät silti päästä nopeasti rajan yli, vaan haluavat näyttää mahtinsa. Ulkomaille matkustaminen onnistuu normaalisti vain Jordanian kautta. Kuvassa oleva pyykki on perheen vieressä asuvan muslimiperheen, jonka pikkulapset huutelivat meille iloisena my name is Mohammed jne.
En ymmärrä miksi tämä teksti taas hyppii sinne sun tänne.


Meille tarjottiin herkullista lihapataa couscouksen kanssa, yksi matkan parhaista aterioista,  siellä couscoushelmet oli paljon isompia kuin meikäläiset ryynit.


Perheen äiti on asunut lapsena Saksassa ja puhuu täydellistä saksaa. Hänet on sitten aikanaan 20 vuotiaana naitettu palestiinalaisen miehen kanssa ja hänellä on neljä lasta ja neljä lastenlasta. Hän on rauha-aktivisti ja pitää paljon esitelmiä pääasiassa Saksassa. Perhe näytti olevan aika vauras, heillä on mm. oliivipuita. He majoittavat yksityisiä turisteja ja toimivat oppaana. Spiegel lehdessä on haastattelu, mutta tietysti saksan kielellä. Oli todella hieno kokemus tutustua. Fatenin mies oli asunut jonkun aikaa Ruotsissa ja sanoi minulle Jag älskar dig.
Seuraavana päivänä olikin sitten vuorossa Jordania.


9 Kommentare:

 1. Kirkko oli remontissa joitakin vuosia sitten kun olin Betlehemissä, ja vain osa kirkosta oli avoinna. Muuri on ikåvä asia ja vaikeuttaa monen elämää, mutta se on myös estänyt useita terrori-iskuja, mutta olisi ihanaa jos tuollaisia muureja, ei tarvittaisi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuskin meidän elämän aikana saadaan rauha aikaan.

   Löschen
  2. Totta, ikävä kyllä,aina pshempaan suuntaan kun ääriryhmiä molemmin puolin.

   Löschen
 2. P.S.Se juttu Spiegelisså kääntyi helposti englanniksi

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ai niin, silloin Betlehemissä kävin siellä luolassa jossa sanotaan? Jeesuksen syntyneen. Et kyllä menettänyt mitään kun et sinne mennyt...

   Löschen
  2. Sen uskon ja Jerusalemissa jo ihmettelimme, miten hautakirkossa ihmiset suutelivat jotain kiveä.

   Löschen
 3. Kiitos mahdollisuudesta päästä mukaan! Ehkä on tunnustettava, että en osannut odottaa tästä matkasta näin värikästä ja mielenkiintoista kuvineen ja kertomuksineen. Matkaoppaalle 10+. Nyt menen katsomaan, mitä Spiegelistä löytyy.

  AntwortenLöschen