Donnerstag, 20. April 2023

Hullu maailma

Heinrich Heine kirjoitti jo vuonna 1823 „Missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä“. 110 vuotta myöhemmin eli vuonna 1933 natsit polttivat tuhansia kirjoja, mukana esim. Erich Kästner, joka on tunnettu hyvistä lastenkirjoistaan tai Kurt Tucholsky tai Heinrich Mann. Ja nyt, 200 vuotta myöhemmin USA:n oikeistolaiset haluavat panna pannaan kirjoja, mukana nimiä kuten Georg Orwell tai Toni Morrison. Eikö tämä maailma ole oppinut mitään menneisyydestä?


Foto credit: NY TIMES

Muutenkin tuntuu siltä, että kaikki muuttuu ihmeelliseen suuntaan ja joskus ajattelen, että onkohan covid leikannut osan ihmisten aivoista pois. Ystävämme täyttää pyöreitä vuosia ja on pyytänyt, että synttärivieraat eivät toisi mitään lahjoja ja sen sijaan lahjoittaisivat rahaa säätiölle, joka rakentaa kaivoja Afrikkaan, 100% lahjoituksesta menee todella paikan päälle. Nyt yksi vieraista kieltäytyy osallistumasta, koska juomaveden saaminen lisäisi kuulemma vain afrikkalaisten lapsimäärää. Eipä taida kaveri ymmärtää, että asia on päinvastoin. Tosin hän ei koskaan tule ymmärtämään, että ihmisten lahjoitukset Afrikkaan eivät ole hänen lompakostaan (jossa on miljoonia euroja) pois. Yksi toinen tuttava on keksinyt, että meidän ihana kiinalainen ystävä on varmasti vakooja, mietin tässä vain, mitähän se vakooja on meistä herra Xille kertonut. Noiden hullujen listaan voi vielä lisätä mm. Allumiehen Ranskan serkun, jota vainoaa asia, jota ei ole olemassakaan (eli korona) ja sen lisäksi myös Macron.

Jotain hyvääkin sattui, saimme Jordanian matkasta 320€ palautusta, kun valitimme hyvin perusteluin. Lähetin valituksessa mm. valokuvan Petran hotellista näytöksi hotellin laadusta.

Ja toinen hyvä asia oli eilinen sää.




10 Kommentare:

  1. Ei voi muuta kuin ihmetellä, mikä ihmisiä riivaa ja mihin ollaan menossa! Hiukan on pelottavaa. Kun mainitsit Tucholskin, muistin että minullahan pitää olla jossakin hänen kirjansa Zwischen Gestern und Morgen. Etsin kaikki kirjahyllyt läpi ja löysinkin ja kun avasin, luin: "Ich gucke einmal/ ich gucke zweimal - Ich denk: Nanu? da hat doch einer dran gedreht...?" Myös Orwell ja Morrison!! En tajua. Ei ollut tuo kirjoituksesi turhaa jupinaa missään suhteessa!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sanon usein, että Gnade der frühen Geburt, kun on saanut elää niin hyviä aikoja.

      Löschen
  2. Ei tarvitse tosin mennä merta edemmäs kalaan jos seuraa/kauhistelee vaikka nykyistä Saksassa kukoistavaa idiotismia. Vielä näyttää menevän suurimmalla osalla riittävän hyvin kun ahteri ei nouse sohvasta reagoimaan edes jotenkin. Vai onko pelko pöksyissä seurauksena corona-mielenosoitusten väkivaltaisista tapahtumista (järkyttäviä videonpätkiä-vieläkin selkäpiitä karmii). Monien saksalaisten kirjoitusten kommenteissa onkin todettu, että onneksi ikää on jo niin paljon ettei tarvitse kauaa katsella tätä hulluutta, eikä varsinkaan seurauksia. paskeriville - säästä ei valituksen sanaa

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tänään ei valiteta säästä, kiva että säätiedotuskin on huonontunut, ennen piti paremmin paikkaansa

      Löschen
  3. Todellakin pitää ihmetellä että kun ajattelee historiaa niin nousee taas ryhmä joka haluaa polttaa kirjoja eli ajatuksia, mielipiteitä... Kiva kuulla että saitte palautuksen niistä Jordanian matkan epäkohdista, ja ihana kuva päivänkakkaroista🌼

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Those who cannot remember the past are condemned to repeat it” George Santanaya

      Löschen
  4. Ja maa on litteä. Saksalaiset pitävät hyvin muistissa nuo ajat 1933 - 1945. En usko, että ne toistuvat Saksassa enkä oikeastaan, että USA:ssakaan. Kun joku puhui järettömmii (järjettömiä) äitivainaalla oli tapana todeta ykskantaan:" Se järki, mikä kellekii on annettu".

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. On niin paljon niitä, jotka on saaneet kauhallisen liian vähän sitä järkeä, mm. ne kaikki Trumpin kannattajat.

      Löschen
    2. No onko niillä Bidenin kannattajilla enemmän järkeä, tai sillä itsellään . Tapahtuuko sen pääkopassa ylimalkaan minkäänlaista liikettä.- kysyn vain, enkä ole ainoa. paskeriville

      Löschen
    3. Ei ne virheettömiä ole, mutta tuskin ne kongressiin hyökkäävät ja Marjorie Taylor Greene puuttuu niiltä. Onhan se amerikkalainen systeemi aika erikoinen, ei voi kuin ihmetellä.

      Löschen