Samstag, 13. Dezember 2008

Glad Luciadag!


Lucian päivänä meillä soi Anne-Sofie Otterin laulama Sankta Lucia ja kynttiläkruunun puutteessa pyörii erzgebirgeläinen joulupyramidi. Erzgebirge on vuorijono Saksan ja Tšekin rajalla ja tunnettu joulukoristeiden valmistamisesta. Joulupyramidi on pyramidin muotoinen joulukoriste, jota kynttilöiden antama lämpö pyörittää. Meidän pyramidin on vuosikymmeniä sitten käsin tehnyt vanha pappa Oberwiesenthalissa ja ostin sen Saksan yhdistymisen jälkeen etukäteen näkemättä, kuin sian säkissä, kun itäberliiniläiset ystävät soittivat ja sanoivat, että joku pappa myy käsintehdyn pyramidin. En ole katunut ostosta ja pyramidi pyörii joka joulu. Valitettavasti en osaa laittaa tänne videota, jossa näkyy miten se pyörii, kun olen IT-teknisesti apukoulutasolla.
Pyramidin sisällä on kaikenlaisia pieniä koristeita, mm. ns. Kurrende eli poikakuoro ja kirkko. Sellaisia näkyy tässä www.erzgebirgskunst-shop.de:n kuvassa. Niitä voi tilata netinkin kautta.

2 Kommentare:

 1. Upea tuo pyramidi, hienoa käsityötä. Minä sain viime jouluna lahjaksi erzgebirgeläisiä kuusenkoristeita ex-itäberliiniläiseltä kirjeenvaihtotoveriltani (olemme kirjoitelleet kouluajoista saakka lukuunottamatta pitkää taukoa, jolloin hän ei "saanut" kirjoittaa. No, antaa politiikan olla.)
  Tuollaiset kuoropojathan ja kirkot ym. on minullakin. Ne sain jo kouluaikana Goethe-institutin saksankielen kerhon arpajaisissa.
  Kaikissa noissa esineissä on vanhanajan joulun tunnelma.

  AntwortenLöschen
 2. Clarissa: pyramidi oli kyllä hyvä ostos. Kun sanoin puhelimessa haluavani sen, isäntä oli aivan kauhuissaan, että ostan "eine Katze im Sack". Hinta oli 500 DEM eli noin 250 EUR ja se oli todella halpa, kun katsoo nyt rumia tehdasvalmisteisia, joita myydään moninkertaisella hinnalla.
  Kiva että teilläkin on Kurrende.

  AntwortenLöschen