Tänään on loppiainen, pyhäpäivä sekä Suomessa että etelä-Saksassa vaan ei ihme ja kumma meillä, vaikka meidän tuomiokirkon arvokkaassa kirstussa säilytetään Itämaan tietäjien pyhäinjäännöstä.Saksaksi loppiainen on Die Heiligen Drei Könige, sillä legenda antoi Itämaan tietäjille kuninkaan arvon ja heille nimiksi Caspar, Melchior ja Balthasar. Itämaan tietäjiksi pukeutuneet lapset kiertävät keräämässä rahaa hyväntekeväisyyteen ja samalla siunaamassa talot. He kirjoittavat liidulla oveen tai seinään siunauksen merkiksi tänä vuonna
20*C+M+B+09
, mikä tarkoittaa Christus mansionem benedicat eli Kristus siunatkoon talon ja samalla siinä on vuosiluku ja kolmen kuninkaan nimen etukirjain.
Suomessahan on vastaavasti tiernapojat, mutta en muista heitä kotipaikkakunnalla etelä-Suomessa koskaan nähneeni.
Foto: www.brauchtumsjahr.de
Täällähän oli hyvä Dreikönigstag-aiheinen tietoisku. Myös televisiosta tuli mielenkiintoinen dokumentti samasta aiheesta tässä illalla. Aina oppii uutta. Innostuin lukemaan tiernapojistakin täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiernapojat Heitä ei meillä päin ole koskaan näkynyt myöskään. Ovat enemmän tuolta Oulun seuduilta.
AntwortenLöschenMe taas, vaikka emme ole Ranskan seuduilta, teimme tänään loppiaisen kunniaksi perinteisen leivonnaisen Gallette des rois. Herkullista.
clarissa: itsekin aina ennen mietin, että mitähän se liidulla kirjoitettu merkki seinässä tarkoittaa. Kyselin jo blogissasi, että laitatko galletteen myös jonkun esineen sisään?? Itse en ole koskaan leiponut, pitäisikin laittaa perinteeksi.
AntwortenLöschenEn tiennytkään, että loppiaista Saksassa vietetään noin konkreettisesti. Mukava tietää.
AntwortenLöschenSuomessahan en muista, että loppiaista olisi kukaan koskaan mitenkään noteerannut, ei ainakaan koskaan siellä, missä itse olen asunut.