Montag, 30. März 2009

Leonid Andrejev

Leonid Andrejev oli venäläinen kirjailija, joka kuoli maanpaossa Suomessa 1919. Vuonna 1978 englantilainen venäläisen kirjallisuuden tutkija löysi sattumalta yli 300 levyä Andrejevin värikuvia. Tiedän, että Suomessa otettiin vielä 1960-luvulla mustavalkoisia kuvia ja olin aika yllättynyt, että Andrejev oli ottanut värikuvia jo vuodesta 1908. Sain joku vuosi sitten lahjaksi kirjan, jossa on muutamia hänen kuvistaan ja niitä on kiva katsella.7 Kommentare:

 1. Mun on vaikea kuvitella "vanhoja aikoja" varillisina, kun kaikki vuosisadan alun kuvat ovat mustavalkoisia. En osaa kuvitella esim. mummia lapsuudenkuvissaan olevan vaikka keltaisessa mekossa, koska kaikki vaaleat nayttaa valkoiselle... hassua!

  AntwortenLöschen
 2. MaaMaa: sanos muuta, kyllä ne oli aina mustavalkoisia ja mustavalkoisissa kuvissa on mielestäni kyllä "sitä jotain".

  AntwortenLöschen
 3. Nuo värilliset kuvat ovat melkein kuin tältä vuosisadalta! Kun katsoo tuota Andrejevin kuvaa, jossa hän nojaa aitaan, se on kuin olisi viime vuosina otettu!

  En ole lukenut mitään Andrejevin teoksia, mutta hyvän näköinen mies näyttää olleen....

  AntwortenLöschen
 4. Ihmeen hyviä värikuvia jo tuolta ajalta.Kumma.
  Meidän perheessä on ikuinen vitsi, että äidin ja isän lapsuus oli vain mustavalkoinen. Tietäisivätpä vaan, että ruoho oli vihreämpää ja taivas sinisempi kuin koskaan sen jälkeen, jopa kukat olivat kauniimman punaisia ja keltaisia kuin tänä päivänä.
  Lisäksi heillä on sellainen "käsitys", että me myös liikuimme samalla tavalla nopeasti kuin ne mustavalkoiset ihmiset vanhoissa filmeissä.

  AntwortenLöschen
 5. Yaelian: komea mies todella, sitä mieltä minäkin
  Clarissa: minusta on kyllä muutama värikuva parin vuoden vanhana, mutta se on kyllä harvinaista. Monella ei ole siltä ajalta kuvia lainkaan. No tietenkin te liikuitte sillai tökkivästi ja kova tempo päällä.

  AntwortenLöschen
 6. Ovatko kuvat siis mustavalkoisia ja sitten 'varjattyja', kuten joskus nakee?
  Taytyy kaivaa valokuvauksen historiaa netista, silla myonnan, etta asia jai mietityttamaan. :)

  Mukavaa vkoa sulle! Ja kirjat ovat ihana asia elamassa, jotkut tietyt voivat olla kuin helmia.

  AntwortenLöschen
 7. M'man: muistan kyllä kanssa nähneeni niitä väritettyjä kuvia, monet oli hääkuvansa antaneet värittää. Nuo on kyllä kirjani mukaan "oikeita" värikuvia, ne levyt on tallella. Luin netistä, että Lumièren veljekset esittelivät keksintönsä 1907. Aika edistyksellinen kaveri tuo Andrejev, kun melkein heti otti käyttöön.
  Aurinkoista viikkoa Ranskaan!

  AntwortenLöschen