Onpas tullut syötyä viime päivinä. Torstaina aioin tehdä illalla salaattia, kun naapurit tuli kysymään, eikös lähdettäisi syömään läheiseen oluttupaan eikä maltettu olla lähtemättä. Syötiin iso annos ruokaa, jossa oli mm. herkkuani härkäpapuja, joita ei kai Suomessa kovasti syödä tai ei ainakaan minun kotonani tunnettu. Perjantaina meille tuli ystävät illalliselle syömään ja laitoin mm. perunarucolasalaattia, joka tehdään näin:
Keitä perunat edellisenä päivänä.
Kuori kylmänä, leikkaa viipaleiksi ja asettele lomittain vuokaan/astiaan.
Paista ilmakuivattua kinkkua (Parma, Serrano tms.) tai Amerikan pekonia rapeaksi, pilko palasiksi ja laitan perunoiden päälle vuokaan.
Laita seuraavaksi kerros rucolaa ja raasta päälle juustohöylällä parmesaania.
Salaattia otetaan koko kerros niinkuin lasagnea vuoasta. Salaattikastike tarjotaan erikseen.
Salaattikastike:
3/4 dl Dijon-sinappia
2 rkl valkoista balsamicoa
2 rkl vettä
1 puristettu valkosipulinkynsi
2 rkl hunajaa
2 dl oliiviöljyä
(suolaa, pippuria)
Lauantaina olimme Bruggessä ja söin ihanaa merianturaa tietenkin ranskalaisten perunoiden kanssa, kun Belgiassa syödään aina ranskalaisia.
Sunnuntaina olimme Knokkessa ja söimme piikkikampelaa, perunat jätin syömättä.
En halua sanallakaan mainita belgialaisia vohveleita ja suklaata.
Jos ette kuule minusta enää mitään, olen haljennut.
Ah, härkäpavut on herkkua! Kyllä niitä täällä on joissain kaupoissa, ainakin purkissa tomaattiliemessä. Helposti uppoaa purkki ihan sellaisenaan ilman lisukkeita nassuun.
AntwortenLöschenSusadim: ai, katos vaan. Ei mun kotona kyllä tunnettu, opin vasta Saksassa syömään niitä.
AntwortenLöschenEi meilläkään kotona tunnettu mitään papuja ja tykkään kaikista pavuista kuten kaikista linsseistäkin.
AntwortenLöschenTäytyy tuota salaattia joskus kokeilla.
Kyllä syöppövaiheitakin saa elämässä olla - sanoo nimim. juuri painoa alas saanut ja silti jätskeihin sortuva...
Kuulostaapa hyvältä! Härkäpavut ovat hyviä, tein niistä jopa muffineita viimeisessä ruokapostauksessani (garfava jauho=kikhernejauho+härkäpapujauho)
AntwortenLöschenOi nami! :) Elämäni parhaat vohvelit söin muuten Berliinissä, ihana paksu rapea vohveli ja päällä jäätelöä ja järjetön määrä kinuskikastiketta! :P'
AntwortenLöschenHerkullinen postaus.
AntwortenLöschenHärkäpapuja on tämä perhe viljellyt jo monta monta vuotta omassa puutarhassa. Nytkin on kasvamassa rivi poikineen. Hyvä, sillä tänään menivät viimeiset härkäpavut pakasteesta parempiin suihin.
Odotan jännittyneenä, palaatko tai oletko poksahtanut.
Oi Brugge on ihana! Haaveeni on viettää siellä joulu vielä joskus. Tuota salaattia aion kokeilla ehkä vielä tällä viikolla, kuulostaa sellaiselta että voisi ottaa evääksi lohkon. Mulle sana "härkäpapu" ihan tuntematon, taidan googlailla.
AntwortenLöschenMukavaa viikkoa!
Soili: melkein kaksi kiloa tuli lisää
AntwortenLöschenYaelian: täytyykin taas tutkia reseptiäsi
TaiNa: ei niitä vohveleita voi vastustaa. Meillä päin niitä syödään normaalisti sellaisen hapankirsikkakiisselin kanssa.
Clarissa: ai oikein itse viljelette, hieno juttu. Minä ostan melkein aina pakasteena. Ystäväni syöttää niitä miehelleen vain silloin, kun niitä saa tuoreena torilta, mutta käyttää pakastepapuja. Mies luulee, että ne on tuoreita ja pitää niin kovasti ja huomaa pakasteen ja tuoreen eron.
RouvaHoo: ai sä tunnet Bruggen. Varmaan ihana joulunakin,kun kaikki rakennukset on valaistu. Kivaa viikkoa sinnekin!
En tunne härkäpapuja lainkaan. Mitä ne on saksaksi? Täytyypä ottaa selkoa niistä. Jospa ne alkaisivatkin maistua.
AntwortenLöschenTuo rukola-perunalaattikin kuullostaa maukkaalta. Kokeilenpa sitäkin seuraavan tilaisuuden tullen.
Maija: saksaksi dicke Bohnen, kölschiksi"dicke Bunne". Oliskohan "Ferkesboahne" ruhrin kielellä???
AntwortenLöschenHauskaa, ettet haljennut! :)
AntwortenLöschenNurkkalintu: mies sanoi samaa, ei olisi ollut halukas korjaamaan jätteitä
AntwortenLöschenHärkäpapuja? Nimeä en ole koskaan kuullut, mutta syönyt olen, ja tykkään kovasti.
AntwortenLöschenkato nyt tätäkin: en minäkään sitä härkäpapu-sanaa ennen tuntenut, mutta kerran rupesin botaanisen nimen mukaan etsimään netistä ja törmäsin siihen. Baijerissa asuva ystäväni sanoi, että sieltä ei tahdo löytyä kaupasta "dicke Bohnen", joka on täällä aivan yleinen ruoka olutpanimoiden ravintoloissa.
AntwortenLöschenSuomessa on julkaistu härkäpapu-aiheinen keittokirjakin "Härkäpapua sarvesta".
AntwortenLöschenii: kiitos vinkistä, löysin sen kirjan netistä ja sieltä löytyi reseptejäkin vaikka millä mitalla.
AntwortenLöschen