Taikina:
100 g (talous)suklaata
100 g sukaattia
4 munaa
4 rkl kuumaa vettä
500 g (fariini)sokeria
3tl. vaniljasokeria
130 g (tummaa) siirappia
10ml Dr. Oetker rommiaromia tai 2 rkl rommia
1/2 tl jauhettua maustepippuria
2 reilua rkl kanelia
500 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g kokonaisia manteleita
Päälle:
75 g puuterisokeria
noin 2 rkl vettä
50 g taloussuklaata
1 rkl ruokaöljyä
Raasta suklaa ja hienonna sukaatti.
Vatkaa munat ja vesi vaahdoksi.
Lisää sokeri ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista pari minuuttia.
Lisää siirappi, rommiaroma ja mausteet.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää kahtena annoksena taikinan sekaan.
Nostele lopuksi suklaa, sukaatti ja isohkoiksi paloiksi leikatut mantelit joukkoon.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi levyksi.
Paista noin 20. min +200°C
Anna jäähtyä.
Sihtaa puuterisokeri ja sekoita siihen vesi. Pilko suklaa ja sulata vesihauteessa öljyn kanssa.
Pirsko sulatettua suklaata ja puuterisokerikuorrutusta paistetun levyn päälle. Kun kuorrutus on kovettunut, leikkaa levy ruuduiksi.
Viime joulukuussa meillä tehtiin Allun suklaatäytekakkua, voi olla että tänä vuonna ovat vuorossa herkullisen näköiset Allun Berliinin pikkuleivät. Ensin vain grammoja desiksi muuttelemaan, siinähän on aina se ero ulkolaisten ja suomalaisten ohjeiden välillä.
AntwortenLöschenVoi miten söpö Lucia ja söpö tonttu kynttilöineen.
Clarissa: eikös olekin inhottavia nuo painomitat, mutta saksalaiset ei sitä tajua. Lucian ja tontun toin kerran työmatkalta Tukholmasta, ne on niin lutuset.
AntwortenLöschenNam, viime vuonna leivoin noita minäkin - hyviä olivat.
AntwortenLöschenKuva on niin soma, että joulukortista kävisi.
AntwortenLöschenNamilta näyttää, tuumaa herkkupaastolainen :)
Soili: laitoin nyt vahingossa tavallista sokeria, fariinisokeri on mielestäni parempi
AntwortenLöschenNurkkalintu: vieläkö pystyt paastoamaan. Hyvä hyvä!
Olen kai aivan (joulu)tonttu, kun en tiedä, mitä sukaatti on?
AntwortenLöschenKasselin kyyhky: saksaksi Zitronat tai Orangeat, löydät kaupasta leivintarvikkeiden hyllystä
AntwortenLöschensukaatti: eiköhän se ole sama kuin hillottu sitruunan kuori?
AntwortenLöschenSoili: niin kai se on, kandeerattu-nimitystä käytetään kai kanssa
AntwortenLöschenJestas sentään! Olen huomannut, että saksalaiset hallitsevat tuon kahvittelun makean puolen loistavasti.
AntwortenLöschenItselläni on Itävallasta lahjaksi saatu kirja Die Süsse Küche/ Das Österreichische Mehlspeiskochbuch ja sain kirjan lähinnä oppiakseni tekemään täydellistä Apfelstrudelia, mutta en osaa vieläkään. Kaikki eivät ole leipoimusihmisiä! Tykkään kaikista ruokapuolen kokeiluista..
Ihan hillittömiä nämä vanhat Dr. Oetker keittokirjat! Anoppini kanssa on hihitelty monet kerran hänen nuorikkona 60-luvun alussa saamalleen painokselle. Sekä estetiikka että rivien välistä huokuva aviovaimon työnkuva ovat ihan toiselta planeetalta kuin nykyelämä. Mutta jotkut reseptit on lyömättömiä! Nämäkin pikkuleivät näyttää todella nameilta...
AntwortenLöschen