Mittwoch, 13. Januar 2010

TulppaanimaniaTähän aikaan vuodesta minua vaivaa tulppaanimania ja ostan usein 20 tulppaanin nipun maljakkoon. Tosin tämä maniani ei ole niin vaarallinen, kuin se historiallinen tulppaanimania 1600-luvulla, jolloin Hollannissa tulppaanin sipuleista tuli spekulointiobjekti ja toinen valuutta. Pahimpaan aikaan yhdestä sipulista maksettiin saman verran kuin maksoi kuusi kärryllistä viljaa,kahdeksan lammasta, neljä härkää ja 20 lihavaa hanhea ja jossain vaiheessa pörssi romahti.
Minä maksoin kimpustani lähikaupassa 12 euroa ja jostain muusta kaupasta sen olisi varmaan saanut halvemmallakin.

Tulppaanimaniasta voi lukea enemmän mm. täältä.

Kommentare:

 1. Tulppaanimania on viehkeä kevättalven epidemia. Se leviää kuin kuppa, mutta omaa paljon viehkompia muotoja. Mutta vaativa se mania osaa olla: tulppaaneja pitää nimenomaan olla 20 ei 10. Minä ostin varta vasten oman maljakon 20:lle tulppaanille!

  AntwortenLöschen
 2. Lähikaupassa juuri katselin..., kyllä ne on minullekin niin kevää merkki, tänään aamulla olisin kaipaillut, kun töihin lähtiessä oli niin kamalan pimeää.

  AntwortenLöschen
 3. Tulppaanit ovat ihania. Maanantaina ostin 8 tulppaanin kimpun 2,99 euroa - Aldista olisi saanut 7 tulppaania 1,99 eurolla. Mutta kyllä 20 on ehdottomasti parempi kuin 8.

  Nautiskellaan
  Heljä

  AntwortenLöschen
 4. Minäkin tykkään tulppaaneista, mutta meidän vanhan asunnon olkkari oli niin lämmin, että ne aukesi heti niin isoiksi eli meni rumiksi. Täällä en ole vielä kokeillut.

  AntwortenLöschen
 5. En nuorempana tykännyt tulppaaneista yhtään. Äidilläni on samanlainen tulppaanimania, joka alkaa aina tammikuussa. Hän tosin ostaa aina värikkäitä, ei valkoisia tulppaaneja. Nyt vanhemmiten alan itsekin lämmetä ajatukselle keltaisista tai violeteista tulppaaneista keittiönpöydällä. Valkoiset tulppaanit taitaisivat hukkua tänne meidän sekasotkuun.

  Mies on "kauhuissaan", kun suunnittelen kesäksi ruusua ruukkuun terassille. Ehkä olen jo siinä iässä, että tarvitsen sen ruusuni.

  AntwortenLöschen
 6. No onnex romahti, hihih! Kauniin vàrisetkin olit valinnut :D

  AntwortenLöschen
 7. Leena: nimenomaan 20 kpl!
  kato nyt tätäkin: no kotimatkalla voit sitten ostaa seuraavaa aamua varten
  Heljä: Aldista saisi täälläkin halvalla, mutta kun nuo halvatun tiet on sellaisia, etten viitsi kesärenkailla lähteä liikkeelle
  Soili: nyt kokeilet uudessa talossa
  Kasselin kyyhky: minä en lapsena tykännyt tulppaaneista, kun meille tuli vieraita ja ne toi kolmen tulppaanin kimpun, mutta sitten olin kerran isän mukana yhdessä hienossa kartanossa ja näin siellä oikein valtavan maljakon täynnä tulppaaneita ja aloin tykätä. Joo, se ruusukin on vähän sellainen ikäkysymys, tunnen ongelman...

  AntwortenLöschen
 8. -S-: hihi, olit taas salaa hiipinyt linjoille yhtä aikaa mun kanssa

  AntwortenLöschen
 9. joo, kakkia maniat ovat saaneet huonot loput, ihana tulpaaniaika nyt.

  AntwortenLöschen
 10. Kyl tulppaanit nättejä on isoissa kimpuissa :) Kevättä ilmassa, kun kukkia kotona maljakoissa :)

  AntwortenLöschen
 11. Mielenkiintoista tietoa tulppaanien arvosta ennen vanhaan.Tuollainen mania on ihan hyvä,nehän ovat niin kauniita!

  AntwortenLöschen
 12. Samaa maniaa täälläkin, mutta näillä leveysasteilla se vaivaa vasta kuukauden päästä. Täällä on niin talvinen tunnelma, ettei siinä tulppaanit auta kevättä tekemään.
  Ihanan raikas kuva!!

  AntwortenLöschen
 13. Hannele: joo, saattaa käydä köpelösti manian kanssa
  MaaMaa: kevättä on jo ilmassa, ainakin meidän olkkarissa
  Yaelian: aika hulluksi se meni aikanaan. En muista oliko tuossa linkissä se anekdootti merimiehestä, joka oli ollut kauan pois Hollannista ja oli syönyt jonkun talossa sipulina tulppaanin sipulin, joka oli joku harvinainen laatu ja sitäkin kalliimpi.
  Clarissa: voihan sitä ostaa joulunpunaisia tulppaaneja. Muistan, kun tykkäsin lapsena, kun joskus tutut toi sellaisia pieniä joulukoreja, joissa oli tulppaani ja tykkäsin niistä.

  AntwortenLöschen
 14. juu tulppaaneja pitaa olla monta! silloin ne paase kunnolla oikeusiinsa...
  valkoiset on aika stylet...

  AntwortenLöschen
 15. Talvitulppaaneja! Minulla tulppaaniaika on pääsiäisen aikoihin. Mutta miksei niitä voi talvellakin ostaa. Nättiä ovat. Ja tulppaaneja tulee olla vaasissa paljon, silloin ne ovat näyttäviä.

  AntwortenLöschen
 16. BLOGitse: valkoiset on nättejä, mutta kyllä mä muistakin väreistä pidän.
  Sira: sopiihan ne pääsiäiseenkin, mutta narsissit on minulle enemmän pääsiäiskukkia

  AntwortenLöschen
 17. En ollut ennen kuullutkaan tulppaanimaniasta!

  AntwortenLöschen
 18. Vinkkisi tulppaanimaniaan oli kiinnostava. En ollutkaan vielä tähän ikääni ollut tietoinen tulppaanimaniasta. Mutta nyt viisastuin. Oppia ikä kaikki. Laitatko ne 20 tulppaania Aallon maljakkoon? Leikkokukat piristävät ihmeesti näin talvella.

  AntwortenLöschen
 19. Sauerkraut: no nyt kuulit, blogien lukeminen sivistää :-)
  Maija: usein isompaan Aaltoon, joita mulla oli kaksikin, mutta se valkoinen meni valitettavasti rikki.

  AntwortenLöschen
 20. Haa, mäkin ostin tänään tulppaaneja, K-kaupasta suomalaisia (!) hintaan 2,69 7kpl nippu, lähti kaksi. Yllätys oli, että ostin värillisiä, mikähän mania se nyt sitten on? :) Yleensä kun mun kukkien pitää olla aina valkoisia. Ehkäpä tuolla ulkona on nyt valkoista tarpeeksi...

  AntwortenLöschen
 21. Maiku: ihmeen halpoja, kun Suomessahan on yleensä kaikki kallista.

  AntwortenLöschen