Dienstag, 12. Januar 2010

Turkiksia

Lomalla Tirolissa piipahdimme Toblachin pikkukaupunkiin katsomaan upeaa vaatekauppaa, jonne en kuitenkaan kehdannut mennä sisään, sillä näytti siltä, että sinne mennään vain turkki päällä ja ne, jotka sinne menivät, ajoivat joko Porschella tai Jaguarilla eikä sellaisella likaisella Audilla kuin me.
Kotoa löytyi vanha valokuva, joka esittää äitiäni (oikealla) kahden sisarensa kanssa, mikä kani lienee olla päällänsä, sen kohtalosta ei ole tietoa.


Mutta meidän kellarista löytyi anopin vanha turkki ja aloin kokeilla. Paniskohan päällensä vai paniskohan huutokauppaan myytäväksi?

Kommentare:

 1. Jos on turkisten ystävä, nythän olisi oivat kelit pukeuta turkkiin. Hauskinta on nähdä näitä turkisleidejä Saksan lämpiminä talvina pikkukengät jalassa, turkistakki avoimena auki ja kultahelyt kaulalla. Oli unohtua listasta se silkkihuivi.
  Lapsena muistan kaverilla olleen ketunnahkaisen lakin, jossa ketun kapälät roikkuivat.

  AntwortenLöschen
 2. Oli mullakin joskus Saksaan muutettuani kaniturkki. Ja lapsilla oli Davy Crockett-tyylinen turkismyssy pesukarhunnahasta. Erään ystäväni miehellä oli turkiskauppa Frankfurtin keskustassa ja ennenkuin liike ja neulomo leutojen talvien ja eläintenystävien protestien takia lopetettiin, niin viimeisin muoti oli poplari, jossa turkisvuori.

  AntwortenLöschen
 3. Mun tekoturkki ei jostain syystä ole matkannut mukanani suomesta afrikkaan vaikka sille olisi nytkin käyttöä. Pitää ensi talveksi tuoda :)

  Säästä turkki ihmeessä!

  AntwortenLöschen
 4. Hyvännäkönen turkki, ei liian pramea vaan juuri sopiva :)

  Isoäidilläni on parikin upeata turkkia, en vain itse ole vielä ihan varma tykkäisinkö pitää päälläni vai en...

  Karvahattuja muista pitäneeni pienenäkin. Rakastin niiden pitkiä häntiä! :)

  AntwortenLöschen
 5. Hieno turkki! Mulla on sellainen takki,minkä sisäpuoli turkkia,ihanasti lämmitti Suomess,mutta toin kai turhaan tänne......Nykyäänhän on vähän epäkorrektia olla turkisten ystävä,mutta kyllä se takki pakkasilla lämmitti hurjan hyvin...

  AntwortenLöschen
 6. Äitini teetti parikymmentä vuotta sitten itselleen hienon turkin. Nyt hän tarjoaa sitä vuorotellen siskolleni ja minulle, mutta ei me huolita kuollutta eläintä päällemme. Hänen siskot ovat kaupunkiladyja, jotka kulkevat vielä 80 vuotiaina korkokengissä ja turkit yllä Helsigin kaduilla. Äiti ei sukalla lähteä enää turkissa liikkeelle.

  Mulle kävi työtapaturma. Sain nettilahjan, jolla pääsi kivaan puotiin, jossa mm. sellaisia kunnon pakkas&myrskylakkeja turksivuorilla. Minä luulin, että on keinoturkista, kun siinä ei mitään sanota. Kun se saapui aloin epäillä ja sitten mieheni sanoi, että 'Leena, se on kania, mutta sitä ei ole tapettu sun hatun takia, vaan ruoaksi.' Uskon, koska en muuta voi. Sitten toinen syntini liittyy elokuvaan Tohtori Zivago. Minun pakinanimierkkini lehdessä oli Lara ja halusin samanlaisen turkishatun nuorena ja ajattelemattomana. Äiti hankki sen mulle lahjaksi ja se taitaa olla...en voi sanoa...

  Tulen satakuntalaisesta turkispitäjästä, joten tiedän tarkkaan, mikä on kettujen ja minkkien elämä ja loppu, koko elinkaari. En voi hyväksyä, että eläimiä lahdataan naisten koreilun takia, mutta jos eläin muutenkin lopetetaan, niin mitä sille, esim. lampaantaljalle pitäisi sitten tehdä...

  Olen huomannut, että tekoturkit lämmittävät yhtä hyvin ja väliin vain kovasti lämmintä neuletta.

  Mutta: En ikinä hyväksy, että turkista käyttävien ihmisten päälle käydään tai heitä mitenkään loukataan. Se on rikos! Ihan yhtä kova rikos kuin on etenkin Kandan ja Islannin hylkeiden kuoliaaksi hakkaaminen.

  Allu, myy turkis ja lahjoita rahat eläinsuojeluun...no, käytä puolet itseesi;-)

  Kasselin kyyhky: Minä olen nähnyt juuri noita turkisleidejä pikkukengissään nimenomaan Saksassa ja muistan Bad Kissingenistä, kun siellä oli joku iso musiikkijuhla ja oli loppusuvi, niin illalla naiset menivät konsertteihin turkikset yllä.

  Ihailen Eveä, joka ei eläinsuojelusyistä syö edes lihaa. Taitaa olla Jaelilla sama juttu...Minä en tuohon pysty, kun olen niin hyvän ruoan perään, mutta foie gras ei kuulu elämääni ja haluan syödä niin luomutuotettua kuin mahdollista.

  Sorry!, tuli taas liina pitkä, muta kun tämä aihe...

  AntwortenLöschen
 7. Samat fiilikset kuin mulla St. Moritzissa! Turkkia ei ole, mutta poronnahkaisia pukimia löytyy...
  t. Helena

  AntwortenLöschen
 8. Kasselin kyyhky: kyllä niitä leidejä täälläkin näkyy, varmaan taas illalla, kun menen Lisa Batiashvilin konserttiin Philharmoniaan
  Soili: mullakin on jossain vielä sellainen turkispanta a la Davy Crocket, tehty joskus vanhasta susihatusta
  mizyéna: no ei teillä varmaan usein turkille olis käyttöä
  MaaMaa: ei ole mullekaan vielä tullut kovaa halua pitää turkkia, ehkä tänä talvena ekaa kerran miettinyt, että olishan se lämmin
  Yaelian: sisäturkkikin oli anopilla, osti aikanaan Suomen matkaa varten, kun tuli meidän häihin
  Leena: Eläimistä pidän kovasti, mutta mä en ole niin tarkka eli pidän nahkakenkiä ja nahkalaukunkin juuri ostin. Ja autollakin ajan ja tapan satoja hyönteisiä tuulilasiin ja hyttysiä tapan käsin heti kun ne istahtaa mun iholleni. Hämähäkit jätän miehen hoidettavaksi, araknofobiaa varmaan. Ymmärrän kyllä hyvin kasvissyöjiä, kun lapsena en syönyt lainkaan lihaa, se inhotti.
  Helena: St.Moritzissahan on paljon venäläisiä turkisleidejä ja kontrastina sitten ortodokseja juutalaisia, hyvä yhdistelmä.

  AntwortenLöschen
 9. Iloinen kuva siskoksista :)
  Hieno on anopinkin turkki. Käytä sitä =)

  AntwortenLöschen
 10. Allu, jospa perustaisimme turkisliikkeen! Minullakin on kaapissa peritty Saga Mink puoliturkki, malliltaan moderni. Eipä vaan ole tullut käytettyä. Saksassa sitä olisi uskaltanut käyttää, koska siellä turkkeja näki useinkin, täällä saisi pelätä, että joku hyökkää päälle. Itsekin olen täysin turkistarhausta vastaan. Eläinparat sanon minä kasvissyöjänä, joka kyllä syö tapettuja syvänmeren kaloja:)
  Niin, onhan tuolla vielä sisäturkkikin, lammasta taitaa olla. Käyttämätön.
  Lapsuudesta muistan kuinka äidillä oli kaikenlaisia turkkeja vuosien varrella ja niitä vietiin sitten turkkurille modernisoitaviksi.

  AntwortenLöschen
 11. Clarissa: mitäs tykkäisit, jos se liike olisi Pariisissa? Ollaan tässä vähän mietitty, että jos meni laskiaisen aikoihin Pariisiin, kun meillä on karnevaalin ansioista pitkä viikonloppu. Voisin katsella jo vähän liikehuoneita.

  AntwortenLöschen
 12. Nurkkalintu: minäkin katsoin, että sisarukset on niin iloisia kuvassa

  AntwortenLöschen
 13. Äitisi näyttää niin kauniilta ja iloiselta!

  Turkit...mikä aihe :) Sen enempää kantaa ottamatta itse aiheeseen sanon vain, että turkki täytyy osata kantaa, jotta se näyttää hyvälle. Jollet käytä sitä, niin silloin kannatan tuota Leenan ehdotusta, että myyntiin ja rahat eläintensuojeluun :) Lämpimältä se kyllä näyttää, joten miksi palellakaan, jos tuollainen kaapissa on.

  AntwortenLöschen
 14. Ihana kuva äidistäsi.

  Jos olisi minun turkki, niin laittaisin kai myyntiin. Hikoilen ihan kauheasti untuvatakeissakin, joten jos turkki lämmittää samalla lailla, niin milloin minä sitä pitäisin. Tai no, nyt taitaa olla suht sopiva talvisää.

  AntwortenLöschen
 15. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

  AntwortenLöschen
 16. Paris, c'est une bonne idée!!
  Muuten, oletko ollut siellä joskus mannekiinina, kun osaat poseeraamisen taidon noin hyvin?

  AntwortenLöschen
 17. Susadim: iloiselta se äiti näyttää, oli varmaan juuri tutustunut isään
  kato nyt tätäkin: untuvatakkiahan minä tässä olen käytellyt, ostettu kerran Helsingin Sokoksesta 50 eurolla, mutta nyt meni vetoketju rikki ja korjaaminen tulis varmaan maksamaan enemmän kuin koko takki maksoi
  Clarissa: 1999-2004 Karl Lagerfeldin mallina, sitä ennen muutama keikka Gaultierilla, mutta en siellä viihtynyt.

  AntwortenLöschen
 18. Rakastan vanhoja valokuvia, ja tuo äitisi kuva on oikea aarre!

  Turkiksia minäkään en voi käyttää; turkisalueella kasvaneena kuulisin niiden elukkaparkojen kiljunnan unissanikin (ne kiljuvat. tiedän, kun jouduin polkea pyörällä tarhojen ohi matkalla kirkonkylään). En silti hyökkäisi kenenkään kimppuun edes sanallisesti, jokaisen oma asia. Nahkaa käytän itsekin.

  AntwortenLöschen
 19. Vai on Sinulla Allu monen vuoden ura takana Karl Lagerfeldin mallina. O vot, nyt voinkin sillä kehuskella, että hyvä ystäväni on ollut sellaisessa duunissa !!!!!
  Isoäitini oli turkkien ylin ystävä, samoin äitini. Kun he kuolivat, minulle jäi perinnöksi monta krimiturkkia, oli lyhyttä ja pidempää, mutta lahjoitin kaikki hyväntekeväisyysjärjestölle, sillä ne olivat minulle aivan liian suuria, enkä katsonut kannattavaksi, ankaa niitä entrata turkkurilla. Saksassa katselen turkkileidejä hieman sivusilmällä, se on vähän sellaista, että näytetään, mitä on. No minun puolesta. En voi sanoa, etten pitäisi turkkia, mutta ei minulla ole turkkiin mitään ihtohimoakaan.
  Tässä iäissä jo voisi pitää, mutta taitaa tässä elämässä jäädä pitämättä. Ei ole edes haaveeni.....

  AntwortenLöschen
 20. Maiku: näköjään kaikki, jotka on asuneet turkistarhojen lähellä, ovat nähneet aivan samaa ja kyllähän siitä on aina lehdissäkin kirjoitettu. En minäkään sellaista eläinten pitoa hyväksy, sehän on yhtä kamalaa kuin kanojen pitäminen ahtaissa häkeissä.
  Maija: en oikeastaan halunnut julkistaa sitä Lagerfeld-hommaa, mutta tulipas nyt kerrottua, kun Clarissa kysyi

  AntwortenLöschen
 21. Oikeaa turkkia lämpimämpää ei ole,
  mutta jos ei käytä, kannattaa myydä.

  AntwortenLöschen
 22. Hieno turkki. Mullakin on sellainen turkki, jonka sisäpuoli on turkista. Ostin sen kerran vuosia sitten ja nyt se roikkuu kaapissa. Suomessa meillä roikkuu äitini mummolta perimä turkki ja isän tupakkarahoilla säästetty turkki. En tiedä mitä niillä tekee. Äiti tarjosi miehelleni isän turkkia, mutta koska isäni oli paljon pienempi kuin mieheni, niin hihatkin jäivät puolitiehen. Eikä hän muutenkaan olisi sitä huolinut.

  AntwortenLöschen