Freitag, 26. Februar 2010

Frédéric ja Kate

Äskettäin Pariisissa halusimme käydä myös Père Lachaisen hautausmaalla, jonne on haudattu mm. Chopin , mutta huono tuuri, hautausmaa oli suljettu liukkaan kelin takia. Frédéric Chopinin syntymästähän on nyt kulunut 200v. Fantasie-Impromptu on yksi lempikappaleistani:
Mutta tykkään minä muistakin Chopineista, nimittäin Kate Chopinista. Kate (1850-1904) oli amerikkalainen kirjailija ja hänen romaaninsa The Awakening ilmestyi 1899. Sain sen vuosia sitten Amerikassa kirjallisuutta opiskelleelta saksalaiselta ystävältäni. Enpä olisi uskonut, että teksti on 1800-luvulta. Aloin tässä etsiä, onko kirja ilmestynyt suomeksi ja sattumalta löysinkin aivan ajankohtaisen arvostelun, joten eipä tarvitse muuta kuin linkittää tänne.

Tässä pari sitaattia kirjasta, joista näkyy, ettei teksti ollut sen ajan naiselle varmaankaan aivan itsestään selvää:
"Even as a child she had lived her own small life all within herself. At a very early period she had apprehended instinctively the dual life—that outward existence which conforms, the inward life which questions."
"I would give up the unessential; I would give my money, I would give my life for my children; but I wouldn’t give myself."

www.katechopin.org

Kommentare:

 1. Chopin oli jo lapsuudessani / nuoruudessani lempisäveltäjäni ja kun isäni toi kuoromatkalta Puolasta nuotteja ja levyjä olin aivan onnessani ja kaverit ei oikein ymmärtäneet iloani. Siihen aikaan siellä oli aika vähissä tuotavat ja kavereitten saamat tuliaiset olivat Kanarian saarilta tms. ja vähän erilaisia.
  Onnenpisaroita perjantaihisi ja viikonloppuusi Allu!

  AntwortenLöschen
 2. Tykkään Chopinistä hyvin paljon..etenkin tuo Fantasie Impromptu on minuun vahvasti vaikuttava...

  Niin paljon ihanaa musiikkia...
  Miten helposti voimme etsiä sitä tänään...
  Kivaa viikonloppua sulle!1

  AntwortenLöschen
 3. Kuuntelen paljon pianoa tietämättä kuka on säveltäjä. Ehkä jos olisin saanut ottaa soittotunteja, tietäisin enemmän, tuntisin vähemmän...tai tuntisin jopa enemmän. Meri lopetti aikanaa monivuotiset pianotuntinsa sanomalla: "Äiti, ei mun tarvitse soittaa pianoa, siksi, että sinä rakastat kuunnella pianomusiikkia."

  Olisin tilannut tuon kirjan, mutta luin jo arvostelun, enkä koskaan tee kirjaa, jonka arvostelun olen lukenut. Ja minulla ei aikaa lukea muuta kuin arvosteluun tulevia kirjoja. Miten hienoja kirjoja maailmassa onkaan ja millään ei ehdi niitä kaikkia lukea tai löytää.

  Löytämistä ja iloa viikonloppuusi, Allu!

  AntwortenLöschen
 4. Kiitos kirjavinkistä, vaikutti mielenkiintoiselta. Kaikkea ei vaan ehdi lukea, mutta yritän lukea romskujakin.
  Mukavaa viikonloppua ja hyvää tulevaa Kalevalanpäivää!

  AntwortenLöschen
 5. Heljä: olet varmaan jo matkalla lomalle, hyvää lomaa!
  hanne: Kiva kun löysit tänne. On tosi helppo löytää netistä musiikkia. Lapsena odottelin aina, että joku kappale tulisi Lauantain toivotuissa levyissä. Hauskaa viikonloppua sullekin.
  Leena: varmaan pitäisit tuosta kirjasta.
  Olin yllättynyt, että se on nyt käännetty suomeksi, kun silloin aikanaan etsin sitä suomeksikin eikä löytynyt ja saksankielinen painos oli loppu
  Helena: luin nyt, että kirja kuuluisi kirjalliseen kaanoniin ja Kate Chopin oli kyllä naisliikkeen uranuurtajia. Hauskaa viikonloppua sulle myös.

  AntwortenLöschen
 6. Kuuluisuuksien hautausmaat ovat jänniä, olenlukenut niistä enemmän kuin nähnyt (mutta Alfred Nobelin haudan olen nähnyt).

  AntwortenLöschen
 7. Hannele: meitä harmitti, että hautausmaat oli muka liukkaan kelin takia suljettu, kun ei siellä liukasta ollut.

  AntwortenLöschen
 8. Kiva postaus,kerroit asioista, jotka palauttivat muistoja mieleeni. Kaipaan kovasti aikaa, jolloin meidän tytöt asuivat vielä kotona ja sain nauttia heidän pianoesityksistään. Itse soitan vain sen verran, että löydän laulujen sävelen (on siitäkin ollut oma hyötynsä). Kun tytöt olivat päässeet pitemmälle, oli heillä puolalainen pianistipariskunta piano-opettajana, joten luonnollisesti soitettiin myös Chopinia, mutta hienointa oli istua näiden puolalaisten konsertissa ja kuulla heidän soittavan juuri tuota Fantasia-impromptua ja muuta Chopinia.

  Tuo toinen Chopin tuo mieleen kirjat, joita meidän J aikoinaan minulle ehdotti, jos haluaisin tutustua Pohjois-Amerikan Etelävaltioiden kirjallisuuteen. Listassa oli esim. Lancelot (Walker Percy), Old Creole Days (George W. Cable), Little Altars Everywhere (Rebecca Wells) ja The Awakening (Kate Chopin). Tuon Rebecca Wellsin kirjan olen lukenut, samoin sen jatko-osan Devine Secrets of the YA-YA Sisterhood. Awakening on nyt sitten vihdoinkin lukuvuorossa. Kiitos, kun muistutit!

  AntwortenLöschen
 9. Chopinistä olen aina pitänyt, niin ihanaa pianomusiikkia! Kirjailijasta taas en ollut kuullut,mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.Mukavaa viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 10. Clarissa: minä taas en tunne lainkaan Rebecca Wellsiä, pitänee alkaa tutkia nettiä.

  AntwortenLöschen
 11. Yaelian: hauskaa viikonloppua sullekin

  AntwortenLöschen
 12. Kiitos youtube-valinnastasi; on myös minun lemppareitani.
  Hyvää viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 13. Nurkkalintu: ole hyvä, toivottavasti nuhasi paranee pian

  AntwortenLöschen
 14. Suomennoksen on kustantaja on minulle taas aivan tuntematon, Faros-kustannus. Kuinkahan hyvin nuo pienkustantamot mahtavat selvitä Suomessa... Mutta kirja vaikutti mielenkiintoiselta, pitänee etsiä saksaksi, kunhan selviän hyllyyn keräämistäni kirjoita (niitä onkin mukavan paljon...).

  AntwortenLöschen
 15. kato nyt tätäkin: saksalainen painos oli noin 10v sitten vergriffen, mutta voi olla, että on tullut uusi painos sen jälkeen

  AntwortenLöschen