Mittwoch, 31. März 2010

Minäkö mongoli?

Joku on sanonut, että kuvastani näkyy aivan selvästi, että suomalaiset on Mongoliasta kotoisin. En tykkää.

Kommentare:

 1. Allu, viimeinen tutkimus osoittaa, että suomalaiet ovat geeniperimältään hollantilaisia! Tästä oli iso artikkeli parin viikon sisällä joko Hesarissa tai keskisuomalaisessa. En voi muistaa kummassa, sillä luen nyt kahta lehteä.

  Minua luullaan ulkomailla ruotsittareksi, Reimaa italialaiseksi ja meidän Meriä espanjalaiseksi...että semmoista.

  Tuo mongoliahöpötys oli jonkun satoja vuosia sitten vähän kierrelleen 'tiedemiehen' ajatuksen nyrjähdys!

  AntwortenLöschen
 2. Leena: mutta kun se väitti, että tuossa mulla on ihan vinot silmät. Ulkomailla mua kyllä pidetään usein ruotsalaisena. Allumiehen ne tunnistaa useimmiten saksalaiseksi, vaikka sillä ei olekaan enää nahkahousuja niinkuin oli joskus viiden vanhana.

  AntwortenLöschen
 3. Laitetaan vaan musta polkkatukka päähän ja yhdennäköisyys on ilmeinen :D:D
  Meillä on puolella sukua 'mongolipoimut' silmissä, joten ehkä ollaan sitä osaa väestöä, joka on hiippaillut Uralin takaa joskus ammoin sekoittumaan niihin hollantilaisjuurisiin.

  AntwortenLöschen
 4. sirokko: hihi, mun unkarilaistuttu sanoo aina, että kun ne kansat vaelsi sieltä Uralilta Eurooppaan, lähti ne, jotka osasi lukea, vasemmalle Unkariin ja lukutaidottomat oikealle=Suomeen.

  AntwortenLöschen
 5. Minä en kyllä tuon kuvan perusteella sanoisi sinua mongolialaiseksi. Toisaalta mongoleilla on värikäs, ei vain välivaltainen historia takanaan, joten en kokisi mitenkään loukkaavaksi kuulumisen mongoleihin. Minua luullaan aina hollantilaiseksi, mitä suuresti ihmettelen, koska suomalaisen aksentti poikkeaa täysin hollantilaisten vastaavasta. Siksi luulen, että aksentin sijasta ulkonäkö on ratkaisevampi ominaisuus. Kuitenkin olin tosi yllättynyt, kun luin tuon Leenan mainitseman artikkelin suomalaisten ja hollantilaisten geneettisestä läheisyydestä. Minusta mutu-tuntumalla hollantilaiset ja englantilaiset näyttävän samanlaisilta. Jostakin syystä yleensä suomalainen tunnistaa toisen suomalaisen aika helposti ulkomailla eli kai sitä jotain yhteläisyyttä on. Ehkä kuitenkin aika usein pukeutumistyyli paljastaa suomalaisen. En tarkoita tällä Lenita Airiston kritikoisaa huonoa pukeutumista. Minusta varsinkin keski-iän ylittäneet suomalaiset naiset pukeutuvat monesti aika pirteästi.

  AntwortenLöschen
 6. Kasselin kyyhky: pukeutumisen perusteella kyllä usein tunnistaa. Siksi ihmettelin kovasti, kun Turkissa yksi taksikuski tunnisti mut suomalaiseksi, vaikka olin siellä saksalaisen mieheni kanssa saksaa (ilman suomalaista aksenttia) puhuen ja vielä Birkenstockit jalassa.

  AntwortenLöschen
 7. Ei pidä uskoa kaikkea mitä ihmeiset sanoo!

  AntwortenLöschen
 8. Kuva on loistava. Katsokaa värejä!!! Maisema on tuollainen harmahtava, mutta punainen mekko ja punertavat kukat... ja muutenkin, tykkään tosi paljon kuvasta :D!
  Ethän ole "manipuloinut" sitä?

  Minua luullaan italialaiseksi. Luultiin Saksassa ja luullaan täällä. Ihme, sillä olen pitkä tyttö (173). Hiukset ovat tummat ja silmät ruskeat ja puheeni kuulemma kuulostaa italialta :-O. Toisaalta taas mongerruksemme oli monelle arvoitus.

  Saksassa varsinkin ihmiset ihan pysäyttivät meidät useastikin ja kysyivät, mikä ihme tämä kieli on, mitä puhumme...

  AntwortenLöschen
 9. Minä kuulin eilen, että on tutkittu suomalaisten geeniperintöä. Osa on hollantilaista, osa on Moskovan takaista, joten siitä kai tuo Mongolia tulee. Tuskinpa sinä lienet sieltä päin. Minua on sanottu joko hollantilaiseksi tai puolalaiseksi, joten tiedä sitten, mistä ne geenit tulevat.

  AntwortenLöschen
 10. Mua luultiin mongolipoimu -taustastani huolimatta Sveitsissä asuessani jokseenkin aina italialaiseksi: tumma ulkomuoto, outo aksentti nähtävästi syinä.

  Noi geenitutkimukset ovat mielenkiintoisia, mutta suomalainen tiedehän edellisillä vuosisadoilla julistamistaan julisti - tai yritti - ettei olla mongoleita. Esim. Ester Toivasen Miss Eurooppa-titteli vuonna 1933 oli "tärkeä todiste"!

  Allu, tekisi mieli kysyä minkämaalainen ihminen tuota kysyi. Tässä esimerkiksi on hyvä, toki jo vanha teos aiheeseen liityen ja siitä löytyy kyllä vastaukset mongolipoimujen näkijällekin: Pekka Isaksson 2001: Kumma kuvajainen. rasismi rotututkimuksessa, rotuteorioiden saamelaiset ja suomalainen fyysinen antropologia. Inari : Kustannus Puntsi, 2001.

  Sehän se on mielenkiintoista että suomenkieliset ovat kielellisesti sukua ugrilaisille, mutta ei geneettisesti!

  AntwortenLöschen
 11. Protesti!! Näen kuvassa söpön pienen tytön, olkoon hänessä sitten mongolialaisia, hollantilaisia, tai minkä maalaisia piirteitä tahansa. Sen verran itsetuntoa meissä pitäisi olla, että olemme ylpeitä siitä, mitä olemme.Ulkomailla olen usein kuullut myönteisiä kommentteja suomalaisista ja siitäkin kuinka suloisia suomalaiset lapset ovat. Minä ainakin olen ollut tyytyväisin silloin, kun minut on tunnistettu suomalaiseksi ja jos luullaan, että olemme Mongoliasta niin mitä vikaa siinä sitten olisi.
  Tässä ruotsalainen näkökulma asiaan:
  http://www.expressen.se/halsa/1.1922007/nu-ar-det-bevisat-finnarna-ar-annorlunda

  AntwortenLöschen
 12. Vihreätniityt: ihmeiset, :D
  Natjale: tuo jääkautinen kuva on oikeastaan siltä ajalta, kun ei värikuvia yleensä Suomessa otettu, diasta teetetty paperikuva, joka on kyllä vähän haalistunut
  Sira: en tunne sua, joten en voi sanoa puolalaiseksi, mutta puolalaiset kyllä mielestäni usein tunnistaa puolalaiseksi
  Helena: saksalainen pomoni sitä sanoi, kun hain sen kuvan silloin ruokatunnilla valokuvausliikkeestä ja näytin sitä töissä.

  AntwortenLöschen
 13. Clarissa: pitää kyllä myöntää, että olen siinä kuvassa vähän erinäköinen kuin muissa kuvissa, silmät vähän sirillään. Huomasitko muuten, että olin istahtanut kivelle syömään herneenpalkoja, joista tykkään edelleenkin?

  AntwortenLöschen
 14. Silmät söpösti sirrillään ja nam noita herneenpalkoja!

  AntwortenLöschen
 15. Unohdin kommentoida, että kuva on tosi söpö! Sen sijaan tuon väittämän esittelijän kannan voisi hyvin kumota sekä asiallisesti että vähemmän asiallisesti viittaamalla Euroopan lähihistoriaan, mutta en tee sitä.

  Ja mun silmät ovat nyt keväällä allergia-aikaan vain kaksi kapeaa viirua...

  Joskus toivon, että mun esivamhemmat olisivat olleet niitä lukutaitoisia ja eläisin nyt jossain Balatonin viinialueilla. :D

  Tietyissä ammateissa kehittyy kansallisuuksien tunnistaminen ulkoasun perusteella. Ollessani kesätöissä hotellin respassa ja matkailuneuvonnassa meillä oli joskus kilpailu kuka tunnistaa parhaiten! :)

  Nykyään voi testauttaa oman alkuperänsä ostamalla postimyynnistä geenitestin, amerikkalaisen. Se näyttää sen maantieteellisen reitin, mistä omat geenit ovat tulleet. Tilausosoitetta en tiedä, mutta jotain siihen liittyvää on esim. National Geographin sivuilla: https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html

  AntwortenLöschen
 16. Sinut Allu tunnistettiin suomalaiseksi Turkissa. Mutta niinpä minullekin kävi. Olin saksaa puhuvan ryhmän kanssa Istabulissa suuressa basaarissa ja yhtäkkiä yksi myyjä huusi:"Suomityttö, tule ostamaan nahkatakki!" en osaa kuvitella, mistä ne meidät voi tunnistaa.
  Tuo valokuva Sinusta on tosi viehättävä. Sinulla lienee varastossa paljon kuvia lapsuudestasi?

  AntwortenLöschen
 17. No et kyllä mongolilta näytä! Tuo,että suomalaiset olisivat myös Hollanista kotoisin yllättää......

  AntwortenLöschen
 18. Maija: ne turkkilaiset on niin viekkaita liikemiehiä, että tietävät miten houkutella suomalaisneitoja. No onhan noita valokuvia muutama laatikollinen.
  Yaelian: ehkä ne suomalaiset on pitkänmatkanjuoksijoita ja lähtivät Hollannissa Uralin kautta Suomeen :-)

  AntwortenLöschen
 19. Kiva kuva! Minusta taitaa olla enimmäkseen mustavalkoisia kuvia.
  Minua ei tunnisteta ulkonäön eikä aksentinkaan perusteella suomalaiseksi. En sitten tiedä, minne maailmankartalla sijoittaisivat. Koulussa joku epäili minua kerran slovakialaiseksi, mutta luulen, että hän vain tiesi, että koulussa sen maalainen on ja osasi ottaa monet opettajat laskuista pois, koska tunsi heidät.
  Taidan vain olla niin huomaamaton, että sulaudun joukkoon kuin joukkoon ;-)

  AntwortenLöschen
 20. Mun saksalaisella miehellä on suomalaisten tunnistamisesta ns. nenäteoria. Suomalaisella on joko suhteellisen pieni nöpönenä tai sitten varsinainen perunanenä. Mieheni jättää kohteliaasti arvottamasti nenien kauneutta, mutta hän ei ehkä laulaisi aarioita suomalaisen nenän kauneudesta. Minulla on lyhyeksi jäänyt hyppyrinenä, mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri sen tähden olemme jo yli 20 vuotta yksissä.

  AntwortenLöschen
 21. kato nyt tätäkin: slovakiahan ei nyt kuulosta yhtään suomelta, mulla on ollut slovakialaisia työkavereita ja olen kuullut paljon heidän puhettaan
  Kasselin kyyhky: mun äiti kanssa tunnisti ihmiset aina nenän perusteella

  AntwortenLöschen
 22. Söpö tyttö kuvassa on, enkä osaa kuvan perusteella sanoa, mistä olet kotoisin.

  Mietin vaan, että mitä haittaa siitä sitten olisi, jos olisin vaikka Mongoliasta kotoisin....
  Isäni kun läks evakkoon Laatokan rannalta.....

  Hyvää pääsiäistä ja mukavaa matkaa!

  AntwortenLöschen
 23. Skotlannissa tuli isäntäperheen tuttava ihmettelemään, että onko mulla eurooppalaiset vanhemmat kun silmäni ovat aivan eurooppalaiset eikä lainkaan vinot. Oli sijoittanut Suomen nimenomaan Mongoliaan...

  AntwortenLöschen
 24. Nurkkalintu: Laatokan rannalta oli mun äitinikin kotoisin, isänsä oli tullivartija siinä Venäjän rajalla
  Heljä: no ei kai skotlantilaisiltakaan niin paljon voi odottaa. Mun suomalaiselta tuttavalta kysyi aikanaan joku saksalainen, että onko Suomi Japanin lähellä.

  AntwortenLöschen
 25. No-niin, taidammekin olla ihan pikkuisen "pikkuserkuksia"!! =) <3

  AntwortenLöschen
 26. Sinun blogissasi on näköjään jatkuvasti mielenkiintoisia aiheita ja ennekaikkea mielenkiintoista keskustelua kommenttilaatikossa.

  Erityisen kiinnostavaa on tietysti se, että Mongoliaan viittaaminen on niin kauhean loukkaavaa meille.

  Me olemme joskus perheen sisällä pohtineet, voisiko isoisässämme olla saamelaisverta. Ja sen puoleisessa suvussa on myös minusta tällaisia lieviä aasialaisilta vaikuttavia piirteitä. Hmm.

  Minua luullaan yleensä saksalaiseksi, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Monet myös sijoittavat (aivan oikein) vieläkin pohjoisemmaksi.

  Ja kyllä: suomalaisen tunnistaa. En aina edes tiedä mistä, sen vaan haistaa. Varmaan monien asioitten summa. Ennen tunsin vaatteistakin, mutta nykyään en (on varmaan pukeutuminenkin vähän muuttunut Suomessa, kai, ehkä).

  Mutta niinhän sitä oppii tunnistamaan muitakin kansallisuuksia, jos on tosiaan töissä vaikka respassa (kokemusta on).

  Ja mikähän siinäkin on, että minua pikkuisen hävettää olla aivan tavallisen suomalaisen näköinen? Kuulostaisi paljon kivemmalta, jos luultaisiin vaikka italialaiseksi. Italialaisethan on kaikki kauniita ja tyylikkäitä. *vitsivitsi*

  AntwortenLöschen