Montag, 1. März 2010

Sunnuntain myrsky

Kun tammikuussa raivosi Daisy ja toi paljon lunta, oli eilen vuorossa Xynthia-myrsky, joka tuli Ranskan ja Belgian kautta meille. Sellaisella ilmalla ei kannata lähteä minnekään, missä on puita ja niinpä yksi uhkarohkea sauvakävelijä tässä lähistöllä oli kuollut kaatuvan puun alle metsässä. Tai sellaisella ilmalla ei pidä lähteä kaupungillekaan, sillä sielläkin lenteli eilen liikennemerkkejä, mainostauluja ja talojen kattoja. Meillä lenteli naapurin pähkinäpuun oksia ilmassa, mutta onneksi kattotiilet sentään pysyivät paikallaan. Viime vuonna naapurin pieni kattoikkuna lähti lentoon, mutta onneksi se ei osunut kehenkään ihmiseen tai autoon vaan putosi kadulle. Lentokentät suljettiin eilen, samoin moottoritiet ja junaliikenne jouduttiin lopettamaan. Rautatieasema oli täynnä ihmisparkoja, jotka eivät päässeet koko yönä kotiinsa.
Meidän oli pitänyt mennä ulos syömään, mutta kun astuimme askeleen ulko-ovesta ulos, myrsky käännytti meidät heti takaisin ja päätimme etsiä kaapeista jotain ruokaa ja syödä kotona. Onneksi löytyi vielä yksi Ranskasta tuotu purkki Confit de canard eli ankankoipia ja sen kanssa tehtiin jääkaapissa olevista vihanneksista herkullinen vihannespannu. Mikäs meidän oli istuessa kotona lämpimässä ja juoda viedä lasillinen punaviiniä lämmikkeeksi.
Edelleen käy tuuli, mutta ei sitä voi verratakaan eiliseen orkaaniin.

Kommentare:

 1. Viihtyisä ilta teillä sitten kuitenkin oli, tai teitte siitä sellaisen.

  Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu. (Muumipapan urotyöt)

  AntwortenLöschen
 2. Meilläkin meren lähellä joskus tuulee, mutta nyt niin tyyni kevätpäivä.

  AntwortenLöschen
 3. Teillä oli sitten myrskystä huolimatta myskväll, kuten ruåtsalainen sanoisi.

  Ja täällä tulee lunta sohjon päälle. Olisko niin kuten Suomen kansa sanonut, että uusi lumi on vanhan lumen surma?

  AntwortenLöschen
 4. Tulin juuri sauvakävelyltä lähipuistosta. Sielläkin oli paljon oksia katkennut puista ja tipahdellut maahan. Onneksi meillä myrsky ei kuitenkaan ihan hurjana riehunut, mutta eilen ei tullut mieleenkään lähteä metsään kävelylle. Hieman on itsesuojeluvaistoa.

  AntwortenLöschen
 5. Clarissa: oltiin niin iloittu siitä illallisesta kivassa ravintolassa, mutta sitten iloittiinkin niin kovasti kotona olemisesta. Muumit on viisaita.
  Hannele: ei tainnut myrsky tulla teille pohjoiseen
  Helena: myskväll, uusi sana mulle. Ilman muuta sinne tulee sohjo, kun minähän olen tulossa ja silloin on perinteisesti aina kovin kosteaa
  Kasselin kyyhky: meillä on etupiha täynnä kaikenlaisia oksia, onneksi on huomenna Biotonnen tyhjennys.

  AntwortenLöschen
 6. Hih, me tuotiin tuota samaa Ranskasta "emergency" ruoaksi, mutta te jouduittekin ihan kirjaimellisesti sitä siinä tarkoituksessa käyttämään.
  Toivottavasti nämä säät pian normalisoituvat.

  AntwortenLöschen
 7. Niin ja myrsky vaati kuolonuhrejakin. Kuulin siitä radiosta. Meilläkin oli myrsky, mutta ei lainkaan niin hirmuinen kuin Länsi-Saksassa. Tosin tuuli vinkui ja vonkui ja sade ropisi ikkunoihin, mutta ei ainakaan meidän seudulla näkynyt suurempia vahinkoja.

  AntwortenLöschen
 8. Heljä: se on hyvä hätäruoka, jos tulee yllättäen vieraita, ollaan usein tarjottu.
  Sira: ei se myrsky tainnut meilläkään olla niin kova kuin Ranskassa, mutta riitti kyllä. Tänään olen saanut Biotonnen jo täyteen meidän riippakoivun oksia, joita myrsky on levitellyt sinne sun tänne.

  AntwortenLöschen
 9. Ajattelinkin teitä katsellessani säätiedotuksia. Myrsky meni meidän ohi, vähän tuuli, mutta ei myrskyisästi. Loppuviikoksi luvattiin taas lunta. En tiedä, mihin suuntaan ja kuinka paljon, mutta hyytävämpää säätä on tulossa tämänpäiväisen auringonpaisteen tilalle.

  AntwortenLöschen
 10. Huomenna sitten alkaa lakko. Toivottavasti viikon päästä riittää vielä bensaa takseille, jotta pääset hotellille muutenkin kuin kävellen :)

  AntwortenLöschen
 11. kato nyt tätäkin: se myrsky ei tosiaan ollut joka paikassa. Soitin serkulle Nizzan lähelle ja siellä oli ihan kiva ilma eilen.
  Sauerkraut: no niin, sepä hienoa, Suomi on aina täynnä yllätyksiä. Viime kerralla lakkoili ne matkalaukkuihmiset. Onhan se sieltä kentältä Katajanokalle vähän liian pitkä kävelymatka, kun on vielä matkalaukkukin mukana. Vai voiko sieltä hiihtää?

  AntwortenLöschen
 12. Kuinka kauan aiot viipyä Suomessa? Meinaan, jos aiot hiihtää kentältä Katajanokalle. :) Toivottavasti Suomessa kuitenkin suurin osa toimii ja ruokaakin on, tuoreruoka loppuu kuulemma kaupoista ja jätekuljetukset jäävät tekemättä tuon kuljetuslakon vuoksi.

  AntwortenLöschen
 13. Helena: olen siellä ma-pe. Ei kai vaan poronkäristys lopu kaupoista, kun haluan tuoda sitä mukanani, kun tulee illallisvieraita silloin lauantaina ja tarkoitus tehdä suomalainen ilta. Aina ne jaksaa lakkoilla Suomessa, voi harmi.

  AntwortenLöschen
 14. Poronkäristys ei ole tuoretuote täällä Etelä-Suomessa, ehkä Stockan herkussa on, vaan sitä saa pakasteena ja valmiiksi leikattuna melkein joka kaupasta, olen ostanut sitä jopa Lidlistä.
  Lakoista puheenollen, yliopiston henkilökunta (tutkijat ym.) antavat lakkovaroituksen keskiviikkona...

  AntwortenLöschen
 15. Helena: miten sitä poronkäristystä tehdään??? En ole ikinä tehnyt ja otan mielelläni neuvoja vastaan. Jos ostan pe puolen päivän aikaan pakastelihaa ja panen matkalaukkuun ja illalla seitsemän aikoihin paistan sen kotona, onko se ookoo???

  AntwortenLöschen
 16. Allu: minäkin olen Helsingissä perjantaina, toivottavasti. Poronkäristyksestä en tiedä muuta kuin että se on hyvää. Myydäänkös sitä siellä lentokentän Stockalla?

  AntwortenLöschen
 17. Kyllä se kestää tuollaisen matkan, mutta laita se varmuuden vuoksi sellaiseen pakasteiden kuljetuspussiin. Osta valmiiksi leikattuja, voi olla jopa lentokentälläkin niitä myynnissä.

  Reseptejä on niin paljon kuin tekijöitä, esimerkiksi tämä on mielestäni ihan ok: http://www.porokainuu.fi/reseptit.php?ryhma=9&resepti=31 mutta hauduttaisin lihaa kyllä kauemmin aikaa, koska en tiedä kuinka vanhaa se liha on. Sama resepti löytyy myös täältä: http://www.paliskunnat.fi/pororeseptit/Pataruuat/poronk%C3%A4ristys%20ja%20pottuvoi.htm

  Muita mausteita se ei tartte kuin sipulia,suolaa ja voita ja ehkä pippuria. Teen kyllä joskus hieman etelännaisen käristystä, jonka maustan aurajuustolla (muukin vastaava homejuusto käy) mutta silloin en käytä suolaa. En koskaan laita olutta käristykseen kuten jotkut. Olut on hyvä ruokajuoma käristyksen kanssa jos oluesta tykkää.

  Ja lihan voi käristää edellisenä päivänä valmiiksi.

  Haluatko tarkempia ohjeita vielä? Voin laittaa spostillla.

  AntwortenLöschen
 18. Sauerkraut: taidan soittaa lentokentän Stockalle ja kysyä/varata lihat
  Helena: kiitos neuvoista, eiköhän ne riitä, kun ei se nyt niin kamalan vaikeaa taida ollakaan noiden ohjeiden mukaan

  AntwortenLöschen
 19. Juu, käristys on erittäin helppo valmistaa - ja nopea. Sitten ei muuta kuin buorre borranlustu!

  AntwortenLöschen
 20. Helena: buorre borranlustu? Hyvää ruokahalua? Saamen kieltä?? Täytyykin kirjoittaa se liitutaululle, kun tulee ne vieraat poroa syömään.

  AntwortenLöschen
 21. Kyllä ja kyllä! Tarkistan vielä kirjoitusasun illalla, mutta kyllä tuo varmaan on ok.

  AntwortenLöschen
 22. Täällä onneksi meni myrsky ohi kovalla tuulella.

  Eka vuosi Saksassa oli meillä aikamoinen myrsky, silloin taisi joku kuolla... tuli partsin ovi päälle.... mutta kun meni metsään tuhoja kattelemaan, tai siis koirien kanssa kävelemään, oli suoranainen ihme ettei enempiä ollut tapahtunut.
  Minusta kyllä tiedotus pelasi ja lasten ei tarvinnut mennä kouluun ja muutenkin kiittelin varotoimia.

  AntwortenLöschen
 23. Natjale: kiitos kommentista. Kävinin blogissasi ja näin, että olet asunut Kölnissä ja Troisdorfissa, joka on tuttu paikka mullekin.

  AntwortenLöschen
 24. Juur tuossa utelin uusimmassa postauksessasi, että missä päin olet.
  Yritin vähän kurkkia, josko tietäisimme toisemme? Jotenkin jäin sellaiseen kuvaan, että samoilta seuduilta... mutta en ainakaan saa päähän tuosta kuvasta, kuka voisit olla :D.

  Eli uskallatko vähän enemmin valottaa, mikä sinut Saksaan vei ja koska? Utelias olen, pohjattoman. :-P

  AntwortenLöschen
 25. Natjale: rakkaus 1970-luvulla. Olen niin vähän liikkunut suomalaispiireissä, että mua ei juuri tunneta. Nyt käyn sauvakävelemässä suomalaisten naisten kanssa, mutta muuten en juuri ole ollut niissä piireissä, kun oli heti miehen kautta saksalaisia tuttavia.

  AntwortenLöschen
 26. Allu, en minäkään kamalasti liikkunut suomalaisten kanssa :-).

  Troisdorfissa muuten käymme edelleenkin parturissa samalla, kun lapsetä käyvät kavereita katsomassa :D. Kölnissä asuimme Wahnissa, se ei tosin ollut niin viehättävä paikka kuin Troisdorf, mutta oli sopivan matkan päässä sekä miehen työpaikasta, sekä lasten koulusta. Kävivät nimittäin Troisdorfissa koulunsa muutosta huolimatta.

  Pieni ikävä kaihertaa kaiken aikaa, Saksassa, varsinkin Köln-Bonn akselilla on ihana luonto ja upeita taloja, kaikkea vanhaa ja sitten sitä uuttakin.
  Täällä Hollannissa ei ole "citymarketteja" eikä "Realeita" ja niihin kaipaan täällä myös.

  Nyt olemme käyneet Holskulan rajalla Rees nimisessä paikassa Realissa :D. Muuten kylässä ei ole juuri mitään, mutta Real, Lidl... muistaakseni Kik ja joku muu kauppa. Ja paljon hollantilaisia ostajia...

  No, se muisteloista.
  Eniten jään kaipaamaan Saksaa, kun muutamme Hollannista pois ;-).
  Ruotsihan on meillä seuraavaksi tässä edessä.

  AntwortenLöschen
 27. Natjale: Troisdorfissa asui ennen ystävämme ja nyt entinen työkaveri asuu Spichissä ja toinen Wahnissa. Se sanoo aina leikkisästi Ich wohne in Wahn, der _STADTTEIL_ heisst so.

  AntwortenLöschen
 28. Natjale: piti vielä sanoa, että mulla on kokemusta tehdä töitä hollantilaisten kanssa ja ne saattaa tosiaan olla aika erikoisia. Toisaalta rennompia kuin teitittelevät saksalaiset, mutta toisaalta aina tarkkoja titteleistä. Siellä piti aina sanoa tittelinsä, jos halusi niiltä vastausta. Jos kirjoitti vaan nimensä meilin alle, sai olla varma,ettei tule vastausta.

  AntwortenLöschen
 29. Wahnissa sitä tuli asuttua :D. Joskus vieläkin...

  Minusta holskulaiset ovat niin kaksiajakautunut kansa, että olen hämmästyttänyt itteänikin kertomalla samoja juttuja yhä uudestaan ;-).
  Toisaalta osaavat olla rentoja ja ystävällisiä, toisaalta ihan sikoja ja rasisteja. Minulle todellakin huudeltiin Hitleriä, en saanut saksakilvillä tilaa motarilla, poliisi kohteli törkeästi ja naapurit (ennen kuin selvisi, etten ole saksalainen). Kilvet kun vaihtuivat autosta, käytös muuttui radikaalisti. Myös miehein huomasi tämän, en vain minä.

  Troisdorf on hurmaava paikka, meidät otettiin ystävällisesti vastaan ja ainoa miinus oli gymnasiumin opettajat, jotka olivat hyvinkin vanhanaikaisia.

  Mutta, se on mennyttä ja ollutta, mitä niitä vanhoja itkuja esiin kaivelemaan. On ihanaa, että Saksasta jäi lämmin olo ja mieli halajaa takaisin.

  Sorry että näin täällä vanhoista rupattelen, tuli vain sellainen olo, kuin olisi vanhaan tuttuun törmännyt :D.

  Mukavaa viikonloppua Kölniin!

  AntwortenLöschen
 30. Natjale: missäs gymnasiumissa ne oli? Mua inhottaa erityisesti tuollaiset rasistit, jotka sitten vielä ihan väärässä paikassa ovat rasisteja, ei silti, ei sitä oikeaa paikkaa olekaan. Itse olin kerran lääkärin odotushuoneessa ja juttelin yhden naisen kanssa ja se alkoi yhtäkkiä haukkumaan ulkomaalaisia. Ajattelin, että oletpas tyhmä, kun et edes huomaa, että minäkin olen ulkomaalainen. Olin sen verran sairas ja väsynyt, etten viitsinyt sanoa mitään. Hauskaa viikonloppua Käsefresserien maahan!

  AntwortenLöschen
 31. Zum Altenfosrt.
  Kyllä lapset viihtyivät lopulta, tai nuorempi tytär ehti olla tuossa vain vuoden ja osasi jo saksaa.
  Ongelmia oli lähinnä silloin, kun koulu alkoi ja meidät otettiin kyllä lämpimästi vastaan, mutta muutamat opettajat olivat ihan... no, tytär ei juurikaan saksaa osannut silloin ja ymmärtäisin kyllä jos opettajille olisi tullut ylimääräistä taakkaa, mutta ei tyttöä juuri huomioitu, tunnit menivät ja lapsen piti kotona tehdä valtava määrä töitä. Pikkuhiljaa se siitä.

  Mutta koulussa oli yleisesti aika vaativa ilmapiiri ja osaltaan sen loivat oppilaat itse. Tytöt itkivät, jos ei tullut kymppiä. Matikanope nöyryytti lapsia kertomalla kolmen huonoimman numeron nimen kanssa ääneen kaikille. Tämän opettajan kanssa tappelin ja hän kielsi, että heidän koulussaan itkettäisiin. Niitä ihmisiä, joita katsoo suu auki kun puhuvat ihan täyttä soopaa silmiin katsoen.

  Historian ja enkun ope, luokanvalvoja (nuori nainen), sanoi suoraan eka vuonna, että vaikka tyttäremme tiesi historiasta enemmän kuin monet muut, ei hän voi saada hyvää numeroa, sillä jotkut oppilaat olivat valittaneet siitä, että hän ei osaa saksaa niin hyvin kuin muut... ja niin edelleen.
  Itku tuli muutamaan kertaan niin äidiltä kuin tyttäreltä.

  Lopulta kaikki sujui hyvin ja ehdottomasti gymnasium oli tyttärelle se oikea paikka (opettajien suusta). M;utta kukaan ei tule minulle koskaan sanomaan, että "pöh, lapset oppivat helposti ja nopeasti uuden kielen". Sen verran tuli äitinä iltaisin itkettyä alkuun... Ja mitään tukea koululta ei tullut, ei edes henkistä.

  Vanhanaikaista meininkiä, ruoskimalla tuloksia, kun itse kannatan juur päinvastaista, eli kannustamista.

  En sitten osaa sanoa mitään lyhyesti :D

  AntwortenLöschen