Mittwoch, 28. April 2010

Saunaohjeita

Meillä on kellarissa tällainen saunamökki, joka kyllä ihan hoitaa tehtävänsä. Allumies on suomettunut ja pitää kovasti saunasta. Seinällä olevat sätkyukot esittää Allumiestä ja minua, ne on tehnyt kummipoikavaralapsemme pienenä.


Meidän äveriäälle ystäväpariskunnalle (ovat pääammatiltaan perijöitä) on nyt rakennettu parhaillaan remontoitavan talon tontille oikea suomalainen kelosauna, josta sain eilen tämän valokuvan.Saksalaiset ovat tarkkoja saunaohjeiden kanssa ja meiltäkin kysellään aina, kuinka kauan me siellä saunassa istumme, mutta eihän me kellolla aikaa oteta. Ennen saunaa pitää käydä suihkussa ja välttämättä kuivata itsensä, sillä missään tapauksessa saunaan ei saa mennä märkänä. Jaloille on hyvä antaa ensin jalkakylpy. Saunaan ei saa mennä vatsa täynnä, mutta ei myöskään tyhjällä vatsalla. Tyhjänpäiväisiä ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Löysin juutuubista tämän uusimman ohjeen:

Kommentare:

 1. Tuo pieni kelosauna on ihan söpö!

  Jopas oli filmi;-)

  (Tekniikka sössii taas. Ei anna laittaa kuvia!)

  AntwortenLöschen
 2. Perijàn ammatti ois ihan kiva ;)
  Hauska video :D

  AntwortenLöschen
 3. Olen samaa mieltä S:n kanssa perijän ammatista, vaikka olen nytkin unelma-ammatissani. Tuota perijän ammattia ei valitettavasti koulun opinto-ohjauksessa mainittu.

  Aivan pakko kertoa: minun keski-eurooppalaiskollegoillani on sauna, johon kiuas on tuotu Suomesta, mutta itse saunarakennus Saksasta, sillä naispuolinen kollega on kotoisin Saksasta, mies Sveitsistä. Myös saunaohjeet olivat Saksasta ja he pyysivät minua tuomaan sellaiset Suomesta. Johon kommentoin - naurettuani ensin niitä ohjeita - ettei taida sellaisia löytyä. Samalla vähensin saunan lämpötilaa, ja kas; saunominen oli heistäkin miellyttävämpää. Ihan hyvä sauna se olikin, sijaitsee Provencessa, ja on sijoitettu entiseen talliin. Siis maisemoitu! :)

  AntwortenLöschen
 4. LEENA: söpö on se sauna ja hintaa taisi tulla 15000,-- EUR
  -S-: ne on tosiaan molemmat perijöitä ja aina vaan perivät lisää, mutta joskus kamalan nuukia.
  HELENA: unelma-ammatti on parempi kuin perijän ammatti, ei ne perijät sen onnellisempa ole. Kun tuli toi kriisi ja arvopaperit meni kellariin, ne koko ajan laski, kuinka paljon taas menettivät. Ne saunaohjeet on Keski-Euroopassa todella tärkeitä. Yksi täysin hullu asia on joissain yleisissä tai hotellien saunoissa se löylyn heittäminen. Johonkin tiettyyn kellon aikaan tulee löylyn heittäja ja viuhtoo kamalasti pyyheliinalla, että löyly tasautuisi. Sellaiseen aikaan me ei ikinä mentäis saunaan.

  AntwortenLöschen
 5. Hih, sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi kuinka monimutkaista saunominen oikeasti onkaan, kyllä siinä pitää ohjeet ollakin,kaikkea hullua voi muuten keksiä.
  Pikkusauna on ihan söpö, ei hassumpaa oll perijä, kauhea stressi kyllätulisi jos pitäisi ruveta sijottelemaan, niin että semmoinen sopiva summa riittäisi kerralla.

  AntwortenLöschen
 6. Elän onnellisesti ilman saunaakin, en edes lapsena oikein tykännyt. Kuntosalissa ollessa voin tyttäreni kaverina istua 5 minuuttia, edellis kesänä kävin savusaunassa. Mieheni tykkää enemmän, paikka tehtiin taloomme, mutta saunaa ei vielä oole..

  AntwortenLöschen
 7. Juutuubit ei meille näy mutta saunaohjeet ovat aina tosi hauskoja.

  Yks ilta luin lapsille Tatun ja Patun suomikirjaa ja siinä on niitä suomalaisia erikoisuuksia kuten saunominen. Mua alkoi niin huvittaa se, kuinka suomalainen ensin vapaaehtoisesti istuu sata asteisessa höyryhuoneessa hakaten itseään puunoksilla ja sitten pulahtaa alasti avantoon ja lumihankeen kiereimään. Jotenkin vuosien ulkomailla olon ja saunattomuuden jälkeen se tuntui tosi hassulta :D

  AntwortenLöschen
 8. Kivan saunan ovat perijät hommanneet. Hauska video. Pitääpä laittaa taas korvan taakse.

  AntwortenLöschen
 9. Sanoit miehesi suomettuneen. Onko hänellä myös tuulipuku ja valkoiset nilkkasukat sandaaleissa?

  Minäkin voisin ruveta ammattiperijäksi.

  AntwortenLöschen
 10. Sauna on ihan kiva. Tuosta tiilimuurista en tykkää, mutta kai he sen jotenkin kasveilla verhoilevat kunhan ehtivät.

  Hauska video.

  AntwortenLöschen
 11. Ihana pikku sauna! En itse ole mikään saunahullu;mulla oli Helsingin asunnossa sauna,jota käytin tasan 0 kertaa.....
  Perijän ammatti sopisi mullekin;D

  AntwortenLöschen
 12. Oi SAUNA! Sitä on ikävä!!!! Kerran, luxusvuosina kaksi kertaa vuodessa pääsen kunnolla saunomaan kun Suomessa käydään. Onhan punttisaleilla usein sauna, mutta ei sellainen kunnollinen Suomalainen Sauna!

  Enoni oli Suomen Saunaseuran jäsen ja heillä oli tosi tarkat saunarituaalit. Meidänkin saunassa oli heidän ohje-plakaatti, "saunaetiketti".

  Mä menen "kaupunkisaunaan" (sähkösauna) aina suoraan suihkusta märkänä, kesämökillä puusaunaan mennään kuivana. Kunnon löylyt ja sitten vilvottelua istuskellen ulkona (terassilla tai parvekkeella). Kunnon löylyt uudelleen ja lopuksi uimaan / suihkuun. Talvella hankeen!! ;)
  AH!!
  Siinä mun rituaali :)

  mun hani ei tykkää kovin saunasta. Sille tulee sydämentykytystä ja myöskin alastomuus ahdistaa ... niinkai jos ei ole pienestä asti tottunut että ihan ok "hengailla" alasti ;)
  Ihanaa, että Allumies on tykästynyt kunnon saunomiseen! :)

  AntwortenLöschen
 13. Söpö mökkisauna. Mitähän naapurit ajattelisivat, jos rakennutaisimme samanlaisen, ja sitten ilkamoisimme pikkuruisella pihallamme saunomisen lomassa :-D
  Noita saunasääntöjä on hauska lukea. Onneksi oma mies ei niistä välitä (onkohan se minun vaikutusta...), joten voidaan naureskella yhdessä.

  AntwortenLöschen
 14. Missä saa koulutusta tuohon perijän ammattiin? Tuleeko sekin perintönä?
  Teillä on kivat raitapyyhkeet!Marimekkoa?
  Opettavainen video.

  AntwortenLöschen
 15. SIROKKO: en mä ole tosiaan koskaan ottanut kellolla aikaa, istun saunassa just niin kauan kuin tekee mieli ja usein aika lyhyenkin ajan vaan
  HANNELE: savusaunaa en ole koskaan kokeillut, tekis kovasti mieli
  MIZYÉNA: kyllä se varmaan ulkomaalaisesta kuulostaa ihmeelliseltä, mikä meille on itsestäänselvää
  KIRLAH: ei ollut kovin helppo löytää tuollaisen saunan toimittajaa täältä Keski-Euroopasta
  VIHREÄTNIITYT: mistäs arvasit? Tietenkin valkoiset sukat ja sandaalit ja meillä molemmilla samanlaiset tuulipuvut, unisex rokkaa ja mulla aina lyhyen hameen alla nailoniset polvisukat niinkuin (ainakin ennen) oli Suomessa tapana.
  SOILI: samoin, meistä toi muuri on aivan kamala, mutta ei olla uskallettu sanoa mitään.
  YAELIAN: perijöillä on kamala stressi, ei ole helppoa, kun taas on 200.000.-- EUR vähemmän, kun jotkut arvopaperit on menettäneet arvoaan.
  MAAMAA: mäkin menen kuivaan sähkösaunaan mieluummin märkänä, mutta saksalaisten ohjeiden mukaan se on väärin

  AntwortenLöschen
 16. KATO NYT TÄTÄKIN: kyllä taitaa noittenkin naapuri vähän ihmetellä, se kun on muutenkin vähän vaikea tyyppi.
  CLARISSA: se perijän ammatti pitää valita kamalan aikaisessa vaiheessa, itse asiassa silloin kun päättää, mihin perheeseen syntyy. Noilla ystävillä olisi vielä enemmänkin ollut, jos ei esi-isien joukossa olisi ollut syntistä pariskuntaa, joka kävi aina pyhiinvaellusmatkalla Jerusalemissa ja siihen meni isot rahat.

  AntwortenLöschen
 17. CLARISSA: ai niin ne pyyheliinat unohtui, saattaa hyvinkin olla hyvää Marimekon laatua. Onpas Benjamin ollut taas tarkkana kuten aina. Kerran olin ollut laparoskopiassa sairaalassa ja kun se seuraavan kerran piirsi musta kuvan, mulla oli mahan päällä laastari, oikein realisti.

  AntwortenLöschen
 18. Arvaa kävinkö kertaakaan Saksassa saunassa. Noup.
  Kun kuulin, millainen on mukamassuomalainen sauna saksassa, kauhistuin :D. Heilutelkoot löylynheittäjäammattilainen pyyhkeitään rauhassa ja nauttikoot ohjeistetusta saunasta, kuka tykkää.

  Nuo Kesslerssin jutut ovat toiset mahtavia. Lempparini on se huumejuttu, mitä ei pidä ottaa kun ajaa autoa :D. Loistava.

  Ihana sauna perijöillä :-). Kelpaisi minullekin, vaikkei kallis maku olekaan :-P.

  Täällä sauna oli laitettu kahdeksaankymppiin hotellissa. Kyllä teimme töitä kastellessamme saunan seiniä, että pystyi hengittämään... olisitpa nähnyt sen saksalaisen pariskunnan, joka ei ymmärtänyt mitä teimme :D

  AntwortenLöschen
 19. Tiesittekö, että jopa Istanbulin yhdessä turisteja vilisevässä hamamissa on suomalainen Helo-kiuas? Minusta se on huvittavaa :)

  Saksassa olen käynyt mineraalikylpylän "suomalaisessa saunassa". Siitä voisinkin kirjoittaa komedian. Tai kenties satiirin...

  AntwortenLöschen
 20. Odotamme (mieheni erikoisesti) jo, että pääsemme Suomessa saunaan. Hänkään ei perusta noista saksalaisista säännöistä. Minä olin kerran saksalaisten kanssa saunassa, jossa heillä oli hiekkakello (onko nimi noin?) ja sitä käänneltiin. Piti muka istua niin kauan kuin hiekka valui. Katsoivat kieroon, kun lähdin ennen pois. Ja toinen tapaus laivalla: Olimme siellä naisten saunassa, kun saunaan ilmestyi kaksi italialaista naista, heillä oli pyyhe pään ympäri, rintaliivit ja nahkahame päällä. Katsoivat pahasti, kun heitin löylyä. Näitä tarinoita varmaan riittää...

  AntwortenLöschen
 21. NATJALE: löylynheittäjä oliskin hieno ammatti, oikein diplomilöylynheittäjä.
  II: kiva, että Istanbulissa suomalainen kius, täällä kun tuppaa olemaan aitoja ruotsalaisia saunoja. Kirjotapas vaan se satiiris, että saadaan nauraa.
  SIRA: meidänkin saunaan kuului alusta asti hiekkakello, lämpömittaria ei tainnut olla lainkaan, tuotiin sellainen Suomesta. Meidän hotellissa Etelä-Tirolissa oli kaksi saunaa, toinen nakuille, toinen, jonne mentiin uikkareissa. Yksi lukutaidoton englantilainen tuli aina uikkareissa nakusaunaan.

  AntwortenLöschen
 22. Kulttuurintutkijalle tämä(kin) postaus on tosi aarre! Ihania saunakertomuksia, pitäisiköhän kerätä niitä enemmänkin ja tehdä niistä julkaisu? :D

  @Sira: se hiekkakello on tiimalasi ja siihen olen törmännyt puolestaan tirolilaisen ystäväni saunassa. Hän kyllä uskoi minua, että saunasta voi nauttia välittämättä siitä.

  AntwortenLöschen
 23. HELENA: juu, empiirinen tutkimus eurooppalaisten saunatavoista, siinä hyvä syy matkustella ympäri Eurooppaa saunomassa. Ai niin, tiimalasi tietenkin. Hassua, että hiekkakello tuntui mustakin ihan osuvalta sanalta.

  AntwortenLöschen
 24. Täytyypä miettiä sponsoreita tuolle kenttätutkimusprojektille. Tuo tiimalasi on kyllä sellainen sana, jota ei kauheasti aktiivisesti käytetä (no, tiimalasivyötärö tietty), joten kyllä Allu ja te muut osaastte loistavasti suomea.

  AntwortenLöschen
 25. HELENA: jännä muuten, että se tiimalasivyötärö on useissa kielissä ampiaisenvyötärö eli Wespentaille, wasp waist, taille de guêpe, cintura de avispa, vitini di vespa.

  AntwortenLöschen
 26. Ihan ok ohjeita. =)
  Miten usein varsinkin miehenpuolilta unohtuu se suihku? Ja sitten saunan ovenkahvat, lauteet ja kaiteet ovat mustina... =)

  AntwortenLöschen
 27. Hyva, hauska video!
  Pitaisi nayttaa taman hotlan johdolle. Tuolla ylhaalla saunassa henkilokunta kuivattaa vaatteitaan! Eli ei siis ole asiakaskaytossa.
  Ihmettelen suuresti taman talon johtoa monen muunkin asian suhteen...hohhoijaa!
  Ei mulla kylla mikaan hirvea ikava saunaa ole mutta kylla menisin jos tarjoutuisi tilaisuus.

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 28. Pitäisköhän alkaa tiplomilöylynheittäjäksi, kun sen tiplominkin tänään sain.

  Hiekkatiimalasi se Holskulassakin on, mutta miepä luulin, että sen kauempaa ei saa olla, eikä ettei ennen sitä saa pois mennä.

  Saunakirja ulkomailta- jos joku kerää sellaisen ihmisten kokemuksista, lupaan ostaa ainakin yhden kappaleen :D

  AntwortenLöschen
 29. Ja jossain on löylynheitto kielletty, kun on sähkökiuas...

  AntwortenLöschen
 30. UNA: :-))
  BLOGitse: no eikös teillä ole muutenkin siellä sellaiset lämpötilat, että menee saunasta
  SAUERKRAUT: oho, vai on löylyt kielletty. Kamalaa musta on myös, jos ne suihkuttaa sinne jotain parfyymejä.

  AntwortenLöschen
 31. Naurattaa tuo video. Saunominen voikin olla vaikeeta!
  Teillä on näpsäkkä sauna eikä siellä taatusti saunominen ole noin hankalaa.

  AntwortenLöschen
 32. Suomalaistenkin saunatouhut ovat joskus yliampuvia. Mieheni meni kerran saunaan, jossa tarjottiin viskiä. Kuka nyt itse saunassa rupeaa juopottelemaan.Eri asia, jos saunan päälle oluet juo tai vaikkapa jäähdytellessään, mutta viski saunassa...

  AntwortenLöschen
 33. NURKKALINTU: kaikesta voi tehdä väitöskirjan
  SIRA: kyllä mä silloin tällöin kuulen kauhukertomuksia suomalaisesta alkoholistista. Viimeksi meni umpihumalassa saunaan ja heitti löylyä, vaan sauna ei ollut edes päällä. Pääasia, että on viinaa.

  AntwortenLöschen