Dienstag, 19. Oktober 2010

Vilkasta lentoliikennettä

Sunnuntaina lähdimme päiväkävelylle ja yhtäkkiä alkoi kuulua kovaa meteliä taivaalta:
villihanhet ovat saapuneet Siperiasta (vilkutukset Eevalle) ja Pohjoismaiden pohjoisosasta talven viettoon Reinin alajuoksulle. Joka vuosi noin 150000 villihanhea lentää tänne talven viettoon, monet jopa 6000 km matkan. Ne ovat kasvissyöjiä ja kun täällä on harvoin lunta, ravintoa löytyy helpommin. Kuulin eilen radiosta mielenkiintoisen reportaasin asiasta ja siellä sanottiin  mm., että meidän osavaltiossa hanhia ei saa metsästää/ampua kun taas muissa Saksan osavaltiossa se on sallittua ja nimenomaan tänne ne fiksut hanhet sitten tulevat, turvalliseen paikkaan.

kuva tz-online

Tässä laulussa ei ole hanhi vaan sorsa, mutta ihana laulu se on. Kuulin sen kerran nuoren suomalaisen pojan laulamana konsertissa juuri tuossa simultaanikirkossa, josta kerroin parin postausta aikaisemmin ja kyllä tuli tippa silmään.

Kommentare:

 1. Varmasti vaikuttava näky tuo villihankien lento. Minulle tuli nyt mieleeni "Peukaloisen retket"; Lagerlöfin kirja, joka meni Suomessa lastenohjelmana 80-luvulla.

  Minäkin pidän tuosta laulusta. Se on niin herkkä.

  AntwortenLöschen
 2. Upea tuo hanhiparvi! Enpäs tiennytkään,että ne teillä talvehtivat,siis en myös tiennyt,että teillä on niin lämpimät talvet...

  AntwortenLöschen
 3. lumiomena: enpä muistanutkaan enää Peukaloinen-nimeä, kun täällä puhutaan aina Nils Holgerssonista
  Yaelian: oikeastaan se meidän näkemä parvi oli paljon komeampi kuin tuo lehtikuva, kun ne lensivät sellaisessa upeassa muodostelmassa, mutta ei ollut kameraa mukana. Täällä ei lunta kovasti sada ja se ei normaalisti pysy maassa, joten löytyy linnuille ruokaa.

  AntwortenLöschen
 4. Villihanhen laulu (Katri Vala)
  Sinisen taivaan alla
  suuri on onnen kaipuu
  villillä vaeltajalla.
  Etelän ihmeet jäivät
  -----
  Sinisen taivaan alla
  suuri on onnen kaipuu
  villillä vaeltajalla.
  Etelän ihmeet jäivät.
  ------
  Villihanhen laulua saavat pohjolan ihmiset nyt odottaa ensi kevääseen saakka, kun ne hanhet sinne teille lähtivät.
  Sinulla oli tuossakaunis laulu, mutta tiedän, että pidät Rajattomasta. Onko sinulla tämä Valan runoon tehty laulu http://www.musicmakers.fi/plastinka/plastinka_music/RAJ/BestOf/10_villihanhenlaulu.mp3
  (toivottavasti saat linkin auki)

  AntwortenLöschen
 5. Vesilintujen muuttoa on aina mahtava seurata. Tänä vuonna naapurin pellolla oli ajoittain lähes 2000 valkoposkihanhea. Joka vuosi niitä ei näy, sillä länsituulella ne lentävät Venäjän yli etelään. Suurin osa hanhista talvehtii Pohjanmeren rannikolla ja me ihmetellään vain, miten sinne mahtuvat kaikki Pohjois-Euroopan ja Siperian linnut, kun ihmisiäkin niillä seuduilla on jo tarpeeksi.
  Kaunis laulu ja Johanna Kurkelalla on kaunis, heleä ääni!
  Maikki

  AntwortenLöschen
 6. Mitäs minä olen oikein kirjoittanut tuossa edellä? Mr.Clarissa tuli siihen kysymään jotain, ja menin sekaisin sanoissani:( Tuo toinen osa Katri valan kauniista runosta pitää olla näin:
  Täällä mun onneni elää
  lempeni valkea laulu
  urpujen tuoksussa helää.
  Tänne, tänne mä halaan
  etelän ihmeitten mailta
  tänne aina ma palaan.
  Nimim. "oikein sen olla pitää"

  AntwortenLöschen
 7. Upeaa! Ja laulu kerrassaan hieno, olen aina pitänyt siitä.
  Suomessa näin Kanadanhanhiparin poikasineen. Kun lähdin mökiltä kohti etelää, lensi kurkiaura ylitseni juuri sillä hetkellä, kun laskeuduin portaita alas. Pari viikkoa sitten kurkiaurat lensivät lähes päivittäin täällä kohti etelää.

  AntwortenLöschen
 8. Mieletön määrä hanhia! Musta on tosi mielenkiintoista ja uskomatonta, miten muuttolinnut osaavat meno-paluu reittinsä ja kuinka uskollisesti ne aina palaa samoille sijoille. Ja hyvä, että ovat valinneet sellaisen paikan missä niitä ei saa metsästää... :D

  AntwortenLöschen
 9. Lintuparvien lento yleensakin on upeaa katsottavaa...
  Meidat herattaa joka aamu pikkulinnut jotka tulee laulamaan ikkunalaudalle. Niin lujaa, etta siihen heraa! : ) En tunnista mika lintu - en ole koskaan Suomessa samanlaista laulantaa kuullut...

  AntwortenLöschen
 10. Clarissa: kiitos runosta ja linkistä, molemmat oli uusia minulle
  Maikki: olikohan ne niitä hanhia, jotka tuli nyt tänne. Ei ainakaan kukaan huudellut terveisiä Maikilta.
  Sira: kurkiauroja on näkynyt meilläkin, ne ei pidä niin kovaa ääntä kuin hanhet
  MaaMaa: on se tosiaan uskomatonta, että muuttolinnut lentävät tuhansia kilometrejä. Ajattelin sua aamulla, kun kertoivat Ranskan lakoista. Pitää varmaan lähettää tekstiviesti ystäville Burgundiin, että tankkaavat auton ennenkuin bensa loppuu, kun palaavat loppuviikosta syyslomalta takaisin.
  BLOGitse: hälisevät ihmiset harmittaa, jos aamulla herään, mutta linnunlaulua tykkään kuunnella. Meillä laulelee linnut niin, että jos juttelen puhelimessa, se kuuluu puhelimeenkin, jos on terassin ovi auki.

  AntwortenLöschen
 11. Minullakin rupesi soimaan Peukaloisten retkien tunnussävel.
  Linnuista puheenollen oli mielenkiintoista seurata viime viikolla miten valtava tilhien parvi tyhjensi puutarhan pihlajat marjoista; ensin minulta, sitten naapureilta. Luulen että ne olivat tilhiä, otin kuviakin niistä parvista.

  Kiitos tuosta Katri Valan runosta, en ole tuntenut sitä.

  AntwortenLöschen
 12. Helena: täälläkin tuli viime vuonna iso parvi lintuja naapurin pihlajaan, oli ehkä tosiaan tilhiä. Piti oikein katsoa sanakirjasta, mitä tilhi on saksaksi, kun on flora ja fauna vähän huonosti tullut opeteltua. Se on muuten Seidenschwanz eli silkkipyrstö.

  AntwortenLöschen
 13. Hanhet olivat varmasti upea näky. Lintujen seuraaminen on mielenkiintoista, useimmat niistä palaavat vuosi vuodelta samaan paikkaan pesimään.
  Villisorsan laulu on kaunis! Joku aika sitten kerroit Candomino kuorosta. Tuttu kuoro, joku ystäväperheen lapsi lauloi siinä aikana, jolloin Tauno Satomaa oli kuoronjohtajana.

  Eilisen postauksen ankkakoru oli kaunis ja tarina täydensi sitä.

  Hyvää viikon jatkoa!

  AntwortenLöschen
 14. Allu, ne valkoposket tuli Vienanmereltä, eikä ymmärtäneet suomea saati sitten saksaa!
  Minun elämänkumppanini on lintututkija, joten olen nykyisin hyvin perehtynyt lintumaailmaan, vaikka itse olenkin metsätieteilijä ja entinen metsästäjä. En kyllä koskaan yhtään siivekästä ole ampunut, enkä Suomessa metsästänyt ollenkaan.
  Maikki

  AntwortenLöschen
 15. Allu, meillä puhuttiin Nils Holgessonista ja näitä luettiin aina vain. Rodetalissa meillä oli se 'kotihotelli', jossa ne hanhet valomerkkeinä. Meri löysi sieltä heti Kebnekaiselaisen...,josta meillä on kuvakin, mutta ei valitettavasti digillä.

  "Koskaan älä kadota
  villihanhen kiimaa
  kerta kerran jälkeen
  lähteä kauaa, pois,
  voittaa vaarat, väistää nuolet..."

  - Tommy Tabermann -

  Nyt linkitän sut tällä kuvalla ja runo jatkuu sitten minulla...Kiitos!

  AntwortenLöschen
 16. Ei tiedä vaikka jokin noista hanhiparvista olisi sellainen, joka on meidänkin talon yli lentänyt ja nyt siellä lekottelisi lämpimässä.

  AntwortenLöschen
 17. Marjatta: Tauno Satomaa oli silloin varmaan ihan viimeisiä kertoja mukana
  Maikki: vai venäjää puhuivat
  Leena: Tommylta löytyy sopiva runo joka asiaan
  Hannele: upeita lintuja
  Kirlah: mistä sitä tietää, vaikka olisi ollut samat linnut

  AntwortenLöschen
 18. Lakot ja mielenosoitukset ei onneksi mehin pahemmin vaikuta, meidän 'omat' metrot ja bussit liikkuu kyllä eikä ympäristössä ole pahemmin mellakoitu niin että oisin nähnyt /kuullut. Viikonloppuna tosin kun kuljin vähän laajemmin, niin näin mielenosoitusten jättämää sotkua - ollut varmasti aika hurja meno!
  Ja bensa-asemilla on jonoja, joten kannattaa tosiaan vinkata ystävälle täyttää tankki ennenkuin palaa tänne! :)

  AntwortenLöschen
 19. Toivottavasti nuo hanhet toivat hyviä terveisiä täältä meiltä Siperiasta :)

  AntwortenLöschen