Dienstag, 7. Dezember 2010

Piparit purkissa

Piparit on purkissa. Leivoin - kuten joka vuosi - Kotiruoka-kirjan joulupipareita sekä saksalaisia Napoleonin hattuja, joita anoppi aikanaan teki.

Jos joku haluaa leipoa kakun lahjaksi, siihen tarkoitukseen sopii hyvin ikivanha Linzer Torte, jonka voi leipoa jo viikkoja ennen syömistä. Sitä kannattaa säilyttää viileässä ainakin viikko ennen syömistä, jotta pähkinän/mantelin maku vetäytyy.
Minä teen sen ystävältäni saamallani reseptillä näin:

200g voita
200g sokeria
2 keltuaista
200g vehnäjauhoja
ripaus jauhettua neilikkaa
½ sitruunan kuori
1 tl kanelia
200g jauhettuja manteleita tai hasselpähkinöitä
marmelaadia (viinimarja, aprikoosi, vadelma tms.)

Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset ja muut aineet.
Levitä puolet taikinasta vuoan pohjalle ja sen päälle marmelaadia.
Tee lopusta taikinasta ristikko päälle.
Paista noin 45 min. +180°C.


Kommentare:

  1. Hei tuo kuulostaa hyvàltà kakulta. Mun onkin pitànyt etsià jotain leipomista jonka voin sitten jàttàà tànne jouluksi kun itse menen Suomeen.

    AntwortenLöschen
  2. Piparit leivottu täälläkin, itsenäisyyspäivänä. Niin on tehty näillä seuduilla aina, joten jo senkin takia. Kaikkia perinteitä kun ei pidä romukoppaan heittää!
    Linzer Torten ohjeesta kiitos ja nuo Napoleonin hatut aprikooseineen, marsipaaneineen, nam!

    AntwortenLöschen
  3. Ai niin, piti vielà kysymàn. Kostuuko ja pehmeneekò teidàn piparit siellà? Minà en ehkà tànà vuonna tee ollenkaan pipareita, kun viimevuonna ne pehmeni niin pahasti.

    AntwortenLöschen
  4. Kiitos reseptistä, Linzer Torte on yksi suosikkejani. Taidankin pyytää meidän perheen leipomisvastaavaa tekemään sen.

    AntwortenLöschen
  5. Ciacy: ei ne kostu kuivassa purkissa, mutta pitää niitä purkin ulkopuolella, ne pehmenee. Meillä on se ongelma, että mies tykkääkin niistä pehmeinä ja joskus olen joutunut laittamaan purkkiin palan omenaa kostukkeeksi ja niin piparit pehmeni
    Clarissa: taitaa olla se itsenäisyyspäivä muillekin suomalaisille leipomispäivä
    Helena: ai teillä on oikein leipomisvastaava perheessä:-))

    AntwortenLöschen
  6. Hienot purkit sun pipareilla! Pari viikkoa sitten tein 150 piparia,reseptillä jonka löysin Dan-sukkerin sivuilta,ja hyviä olivat,lapset söivät kaikki..
    Mmm,Linzer-torte,isoäitini teki aikoinaan vähän sen tapaista kakkua,joka oli tosi herkullista.

    AntwortenLöschen
  7. Yaelian: resepti on kuulemma monta sataa vuotta vanha ja jostain luin, että roomalaisten valtakunnassa olisivat muka on tuon tapaista tehneet.

    AntwortenLöschen
  8. Ainekset piparkakkuihin olisi ja jo kerran pöydällekin nostettu ... ja laitoin takaisin kaappiin. Ehkä tänään, ehkä joulun jälkeen. Onneksi on varalla Ikeasta hankittuja Annan piparkakkuja.
    Hyvältä näyttää tuo kakkukin.
    Iloa ja valoa keskiviikkoosi Allu!

    AntwortenLöschen
  9. BLOGitse: tervetuloa maistelemaan, hyppää lentsikasta, kun ilmeisesti lennät tästä yli Casaan
    Heljä: no sulla on nyt tärkeämpiäkin asioita kuin piparit, paranepas pian♥

    AntwortenLöschen
  10. Namsku, ehkä viikonloppuna laitan hihat heilumaan keittiössä ja pistän leipoen! Tai sitten annan reseptin 'kotimies hanille' ja hän saa tehdä mulle kakkua ... tai hei ei sittenkään; se siivo! :D

    AntwortenLöschen
  11. MaaMaa: no onhan sun hanillas aikaa siivota jälkensä :-))

    AntwortenLöschen