Dienstag, 11. Januar 2011

Vettä ja viiniä

Kävin eilen kaupungilla ostamassa kahvia sieltä, missä George Clooneykin käy ja samalla kävelin joen rantaan katsomaan tilannetta. Rein tulvii, ei tosin vielä niin pahasti kuin Mosel, jonka rannalla asuvien kellarit on täynnä vettä.

Meillä kaupunki rakentelee aitoja ja valleja


estääksen veden pääsemistä vanhankaupungin taloille asti

ettei käy niinkuin 1983, kun vesi pääsi nousemaan niin korkealle, että allaolevassa kuvassa oikealla olevan ravintolan kellari oli täynnä vettä,  joka irrotti viinipulloista etiketit eikä enää tiedetty, mitä viiniä missäkin pullossa on. Viinitilaus oli sitten kuin arpomista eli kaikille viineille annettiin sama hinta (joku keskiverto) ja sillä saattoi saada jotain aivan loistavaa ja kallistakin viiniä (tai sitten toisinpäin).

Kommentare:

 1. No hui! Toivottavasti saadaan haltuun ja turvatoimet pitävät.
  Nyt sitten varuiksi laittamaan omat piilomerkinnät viinipulloihin ;O) tai ehkä viinikellari on jo niin tehnyt.
  Tulvatonta ja hulvatonta tiistaita!

  AntwortenLöschen
 2. Siellähän rakennetaan hienoja aitoja, yleensä näkee vain ruskeita hiekkasäkkejä pinossa. Toivotaan, että ei tarvita kumpiakaan.
  Luin juuri Australian tulvista, hirvittävää, 70 henkilöä on kadoksissa jne. Kyllä me ihmiset vain olemme luonnon armoilla, niin ja viinipullot toki myös:)

  AntwortenLöschen
 3. Voi millaisia tulvia siellä voikaan olla! Nuo värikkäät talot ovat kyllä ihania.

  George Clooney ja kahvi ei olisikaan hullumpi yhdistelmä :)

  AntwortenLöschen
 4. Eilen illalla uutisia katsellessa ajattelinkin, että oletteko tekin veden vallassa. Jokien tulviminenhan on niin jokavuotinen asia, että siihen kai alkaa tottua. Niin ainakin muuan mies kertoi.
  Toivottavasti viinikellarit nyt kuitenkin pysyvät kuivana.

  AntwortenLöschen
 5. Se olisi sopinut minullekin, että ravintolassa voi tilata vain viinin ilman mitään tarkennuksia mitä nyt väri, tuurillani olisin saanut aina sitä huonointa tietenkin mutta eipä olisi ollut oma vika.
  Pitääkö nuo aidat todella vesimassat loitolla, aika huterilta näyttävät..

  AntwortenLöschen
 6. Saksan kevättulvat ovatkin kuuluisia - ja haitallisia.

  Kaunis Köln...

  AntwortenLöschen
 7. Kaunista,noista taloista tulee ihan Amsterdam mieleen. Toivottavasti teille ei nyt tulvi...

  AntwortenLöschen
 8. Heljä: hommat hanskassa, täällä vesi ei kai enää nouse. Hyvää tiistaita sinnekin.
  Clarissa: kyllä niitä hiekkasäkkejäkin jossain näkyy, mutta tuo systeemi on vähän ammattimaisempi. Viime vuosien tulvien jälkeen on tapahtunut noissa varusteluissa jo aika paljon.
  lumiomena: vien ensi kerralle Clooneylle terkkuja sulta, jos hän sattuu olemaan paikalla
  Sira: kyllähän ne ihmiset, joiden kellareihin vesi tulee, osaa jo sitä odottaa ja varustautua. En ikinä unohda, kun kerran joulupäivänä olimme sillalta katsomassa vanhankaupungin suuntaan ja sieltä näkyi asunto, jossa oli koristeltu joulukuusi, mutta ne ihmisraukat oli jouduttu evakuoimaan asunnosta, koska alin kerros ja sisäänkäynti oli veden alla.
  Sira: kyllä ne aidat kai on niin rakennettu, että toimivat
  Leena: tervetuloa katsomaan Kölnin kauneutta
  Yaelian: kyllä Amsterdamissa on paljon enemmän kauniita taloja. Köln oli sodan jälkeen tuusan nuuskana ja ovat rakentaneet kamalan rumia taloja tilalle, valitettavasti.

  AntwortenLöschen
 9. Ostimme talon Moselin laaksosta viime kesänä. Nyt täällä istutaan ja ihmetellään ja kellari on kuulemma veden vallassa. Seuraamme tilannetta web-kameroiden välityksellä ja näin tottumattoman silmään on aika hurjan näköistä hommaa kun vesi loiskii talojen rappusilla. Mosel on laskemaan päin. Toivotaan että tämä kehitys jatkuu...

  Terveisin Tindra

  AntwortenLöschen
 10. Hyvä kuulla, että tulvat ovat laskemaan päin. Niitä on kamala katsoa telkkarista ja vielä kamalampi on tietysti kokea se omalla kohdallaan.
  Minulle riittää kyllä Clooney ilman sitä hänen kahviaan. :)

  AntwortenLöschen
 11. Tindra: Suomessako asut? Sieltä käsin on kyllä vähän hankala tyhjentää kellaria. Meidän tutuilta meni kerran pesukone ja rumpukuivaaja piloille, kun eivät olleet tajunneet laittaa niitä jalustalle, vaikka aika lähellä Reiniä asuvat. Uutisissa sanottiin veden laskevan, jos ei nyt sitten tule kovaa sadetta. Pidän peukkuja teille.
  Helena: kyllä se aika kuraveden väristä on ja kosteutta ei saa sitten pitkään aikaan pois. Meiltä saisit nespressoa, Clooney ei ole toistaiseksi tullut.

  AntwortenLöschen
 12. Kyllä se aina hurjalta kuulostaa kun uutisissa sanotaan vedenpinnan olevan vaikka 7 metriä normaalin yläpuolella!
  Mekin ollaan Düsselissä kerran käyty katsomassa niiden tulva-aitoja. Kalliita toimenpiteitä, mutta kalliiksi tulee tulvavahingotkin. Niin idyllistä kuin on asua jossain Moselin tai Reinin tai Oderin rannalla, tuo tulva on aina kurja ilmiö.

  AntwortenLöschen
 13. P.S. Vai onko se veden korkeus silloin kokonaiskorkeus?

  AntwortenLöschen
 14. Meidän pikku jokemme Fuldakin tulvii yli äyräiden, mutta onneksi se ei virtaa ihan keskikaupungin läpi. Hurjannäköisiä tulva-aitoja. Teilläpäin on jo varmaan kertynyt rutiiniä tulvan torjunnassa. Vanhoja taloja ei tietenkään voi siirtää pois tulva-alueelta. mutta joskus ihmetyttää into rakentaa tulva-alueelle. Kasselissa suunnitellaan uutta uimahallia ihan Fuldan rantaa. Ehkä voimme sitten välillä uida ihan "luonnon vedessä" uimaaltaassakin.

  AntwortenLöschen
 15. Soili: kyllä se kai on enemmänkin kokonaiskorkeus ja se oli nyt vähän alle 9m. 8,3 m lähtien laivaliikenne lopetetaan. Katselinkin niitä parkkeerattuja laivoja, että eivät kohta mahdu siltojen alitse.

  AntwortenLöschen
 16. Toivottavasti ei pahene!
  Meillä täällä Münchenissä ei liene hätää. Isar on joskus tulvinut, mutta ei kovin pahasti. Mutta eihän täällä niin paljon ollut luntakaan (ainakaan kaupungin alueella).

  AntwortenLöschen
 17. George Clooney on aika charmantti mies, kyllä minäkin olisin käynyt nuuhkimassa...sitä kahvia.

  AntwortenLöschen
 18. Kasselin kyyhky: no oli jo aikakin saada parempia turvatoimia tulvaveden estämiseksi
  kato nyt tätäkin: eihän ne vedet tai lumet meidän omia ole, Rein kun tulee Sveitsistä asti ja tuo liat ja myrkyt (Sandoz!) mukanaan
  Susadim: ai vain kahvia nuuhkimassa. Se on kuule sellaisissa kapseleissa, ei ne siellä kaupassa tuoksu, mutta Clooney voisi ehkä tuoksuakin.

  AntwortenLöschen
 19. Voi noiden tulvien kanssa. Ei paljoa naurata, kun talo on veden vallassa. Täällä laitetaan hiekkasäkkejä esim kauppojen ovien eteen. Viimeisestä tulvasta ilmeisesti opittiin ja nyt kovien sateiden aikaan säkit ilmestyvät oven eteen yöksi.

  AntwortenLöschen
 20. Vihreätniityt: kyllä kai ne osittain hiekkasäkkejäkin käyttää, mutta nyt on tosiaan tehty oikein ammattimaisempia vesiesteitä ja esimerkiksi Reinin rannalla oleva autotunneli voidaan sulkea hätätapauksessa tosin tiiviisti eli sinne ei pääse vesi (eikä sitten autotkaan).

  AntwortenLöschen
 21. oi, oi...Brisbanessa tilanne on jo todella paha - toivottavasti teilla paastaan vahemmalla!

  AntwortenLöschen
 22. BLOGitse: aivan uskomatonta se Brisbane. Olen siellä kerran käynyt ja en olisi kuuna päivänä tuollaista uskonut.

  AntwortenLöschen
 23. Hesarissa tänään Austaralian tulvista. Aivan uskoatonta...

  AntwortenLöschen
 24. Ai siellàkin tulvii noin. Meillà sukulaisia Brisbanessa, jossa tulvat ovat jo tehneet tuhojaan. Tuo viinijuttu oli hauska...vaikkakin vakavista asioista johtuen

  AntwortenLöschen