Donnerstag, 14. April 2011

Missä tahto, siellä tie

Tai missä on tahto, siellä auttaa halacha. Halacha on juutalaisten uskontolaki, jota kunnon juutalaisen tulisi noudattaa. Se sisältää hyviä kehotuksia kuten käsien pesun ennen ruokailua, mutta myös 365 kieltoa, jotka ovat syntyneet aikana, jolloin ei ollut autoja tai lentokoneita, mikroaaltouuneja tai jääkaappeja. Juutalainen ei saa sytyttää sapattina tulta ja kun katkaisijan kääntämistäkin pidetään tulen sytyttämisenä, ei saa ajaa autoa, ei panna televisiota päälle, painaa hissin nappia jne. Jotkut israelilaiset hotellit laittavat kuulemma hissit sapattiasetukseen eli hissi kulkee jatkuvasti ja pysähtyy joka kerroksessa à la tulta ei saa sytyttää, mutta jos se palaa, siinä saa lämmitellä. Muistan kuulleeni Prahassa, että siellä juutalaisessa ravintolassa oli paternosterhissi, jolla ruuat saatiin nappia painamatta kuljetettua alhaalta keittiöstä ylös ravintolan puolelle. Ruuat piti maksaa etukäteen sapattia edellisenä päivänä.
Viime viikolla luin lehdestä, että nyt ollaan kehittämässä autoa, joka toimii aivovirtojen avulla. Joku kirjoitti, että Jumalan juksaaminen on uskon todellinen taito.

Tuttavani on töissä hotellissa, jossa oli kerran vieraana ortodoksijuutalaisia. Hotellin respassa ei ole illalla ketään ja oli suuri ongelma, miten vieraat pääsevät illalla sisälle käyttämättä avainkoodia, jossa pitää painaa numeroita. Löydettiin sitten ratkaisu: yksi pieni takaovi jätettiin raolleen. Yöllä viisi minuuttia yli 12 tuttavani heräsi sikeästä unesta puhelimen soittoon: yhdellä vieraista oli kysymys television käytöstä. Sapatti kun oli ohi , hän sai panna telkan auki. Hotelliin näkyy satoja eri kanavia ja huoneiden televisiosta näkee, mitä ohjelmaa on viimeksi katsottu. Mitähän ohjelmaa hurskas mies oli katsellut? No tietenkin hard-core pornoa.

Minä jään nyt odottelemaan tuollaista aivovirta-autoa, jota tarvitsisin, jos pitää parkkeerata kadun vasemmalle puolelle pienen pieneen koloon ja puoliksi jalkakäytävälle ja vieressä seisoo iso lauma miehiä, jotka naureskelevat, miten nainen ajaa autoa.

Kommentare:

 1. Aivovirta-autoa odotellessa. Riittäköhän aivoissani virtaa niin kauaa..
  Tuo Jumalan juksaaminen oli kyllä oivasti sanottu.

  AntwortenLöschen
 2. Talossamme on kolme hissia, joista yksi toimii sapattina kulkemalla automaattisesti ylos alas pysahtyen niissa kerroksissa joissa asuu uskonnollisia. Tama ei meita haittaa, mutta joskus nain on myos yksihissisissa taloissa, ja se onkin jo hairitsevaa.

  AntwortenLöschen
 3. Kiinnostaa tuo aivovirta-auto. Tiedätkö,voiko siinä samalla lukea toisella silmällä, tehdä käsitöitä tai muuta kivaa? Ehkä ajamiseen tarvitaan vain vasen aivopuolisko.

  AntwortenLöschen
 4. Ensin kyllä vastustin kovasti tuota ideaa,mutta kun luin tuon Clarissan kommentin, niin silloinhan siinä olisi ideaa; samalla lukea tai tehdä käsitöitä tai muuta kivaa. Vaikka minä kyllä ajelen mielelläni ihan tavallisella autollakin, ainakin silloin kun tiet eivät mahdottoman täynnä ole.

  AntwortenLöschen
 5. Sirokko: kyllä se sun virtas kuule riittää, sulla ei lopu älynväläykset
  anumorchy: ai niinkö, asuintaloissakin, no tietenkin niissäkin
  Clarissa: virkkaus onnistuu samaan tyyliin, vain koukku ja lanka mukaan autoon ja sitten ajattelet sitä mallia mitä haluat ja koukku alkaa virkkaamaan
  Sira: teillä siellä Berliinissähän ne noita autoja rakentelee

  AntwortenLöschen
 6. Olin kerran viikon verran Jerusalemissa. Launtaina oli tosiaankin tuommoinen hissihommeli. Maassa maan tavalla jne

  AntwortenLöschen
 7. Heh, jeps jeps....kyllà on ihmisillà pohtiminen....ehkà on ihan hyvà olla "ei liian uskovainen" niin sààstyy tàllaisilta ongelmilta :D

  AntwortenLöschen
 8. Siis jos on uskova, niin sen huippusaavutus on Jumalan juksaaminen? No ei minun tarvitse ymmärtää, mutta nimitetäänkö Israelissakin tuota hissiä pater noster -hissiksi?

  AntwortenLöschen
 9. Kiva blogi : )

  http://friendsdramafashion.blogspot.com/?zx=e783da1d825f5f68

  AntwortenLöschen
 10. Lissu: niinpä
  Ciacy: sanos muuta
  Helena: saavutus on vääntää asiat aina sopivaksi
  Neea: kiitos käynnistä ja kommentistasi

  AntwortenLöschen
 11. Neea: blogisi on salasanallinen, en pääse sinne

  AntwortenLöschen
 12. :D :D
  Tuo aivo-auto on pakko olla miehen keksintö, eikä varmasti toimisi naisilla. Miesten putkiaivothan tekee yhtä asiaa kerrallaan "Ajetaan autoa" "käännytään vasemmalle" - ei tilaa muille meitteille .... mun auto olis ihan sekaisin ja sfääreissä jos yrittää tulkita ajatuksiani ajon aikana :D :D

  .

  AntwortenLöschen
 13. MaaMaa: no jokuhan tossa kirjoitteli, että mitäs sitten, jos joku mies näkee kauniin naisen ja auto alkaa mennä vaikka minne

  AntwortenLöschen
 14. Helenalle: sita kutsutaan sapattihissiksi.

  AntwortenLöschen