Donnerstag, 15. September 2011

15.09.2001

Tasan kymmenen vuotta sitten jäin lentokentällä kiikkiin: yritin salakuljettaa kynsiviilan koneeseen, kun lensimme tällaisiin maisemiin


Neljä päivää aikaisemmin terroristit olivat tuhonneet World Trade Centerin ja turvatarkastukset muuttuivat ja niistä kärsitään nyt sitten edelleenkin. Siirryin metallisesta kynsiviilasta lasiseen, mutta senkin ottivat minulta Vantaan kentällä mahdollisena tappoaseena pois. Koneessa kyllä sitten jakelevat metallisia veitsiä ja haarukoita. Mitäs tohon sanois?

Kommentare:

 1. Kaikenlaisia paljastuksia sitä saakin lukea heti aamusta blogikaveristaan. Salakuljettaja ja mitä vielä ;O)))

  Täällä ainakin katsovat vähän jo läpi sormien, yksi ystävistäni matkusti vahingossa leipäveitsi repun taskussa edestakaisin Lontooseen (reppu oli ollut pojallaan retkellä käytössä). Eli ehkä vähän liiankin huolimattomasti. Samoin vesipullo ei välttämättä enää jää turvatarkastukseen jos sen on vahingossa jättänyt tyhjentämättä.

  Toiveikasta torstaita!

  AntwortenLöschen
 2. Joku päivä sitten uutisoitiin, että koneeseen vietävien tavaroiden suhteen suunnitellaan helpotuksia, ainakin Helsinki-Vantaalla.
  Kynsiveitsestä kiinni jääminen tuntuu liioitetulta, mitäpä pahaa sillä saisi aikaan.
  Tarkkoja ollaan Saksassakin, Tegelin kentällä minua ilmeisesti epäiltiin huumeiden salakuljettajaksi. Kenkani tutkittiin erittäin perusteellisesti.
  Samaiset maisemat kiinnostavat. Huhtikuun matkamme jouduimme peruuttamaan, mutta toivottavasti ensi keväänä onnistuu.

  AntwortenLöschen
 3. Kyllä maailma tosiaan muuttui monin osin kymmenen vuotta sitten. Heathrown kentällä ravintolassa oli pienet, tylsät lasten veitset ruokailuun. Varmaan siksi, ettei kukaan vie pihviveistä koneeseen?

  Minun mielestäni turvatarkastukset ovat paljon tarkempia muualla kuin Helsingissä. Keski-Euroopan kentillä piippaan aina, Helsingissä en koskaan. Ja esim. Pariisissa ja Kööpenhaminassa turvatarkastaja kopeloi aika tarkkaan vyötäröni kohdan (onneksi vain siinä portilla, ettei kiikuttanut minnekään sermin taakse :)).

  AntwortenLöschen
 4. Heljä: joo, nyt voitte sanoa tuntevanne kuuluisan salakuljettajan. Oli mulla kyllä kerran työmatkalle Prahaan lentäessä oikein iiiiiso sveitsiläinen taskuveitsi mukana, oli unohtunut edelliseltä vuoristolomalta laukun pohjalle. Kyllä hävetti.
  Marjatta: luulin tosiaan, että lasista kynsiviilaa ei otettais pois ja se kun oli vielä niin kallis (ja hyvä). Toivottavasti matkasi onnistuu ensi vuonna.

  AntwortenLöschen
 5. Katja: minä en kanssa ymmärrä, milloin täytyy riisua kengät ja milloin ei. Roomasta lähtiessä laitoin tarkoituksella oikein viattomat korottomat ballerinat jalkaan, kun molemmat kädet oli kipsissä enkä halunnut tulla tilanteeseen, jossa joutuu riisumaan kengät, mutta tietenkin jouduin. Ja mies sai marssia vapaasti läpi riisumatta isoja vaelluskenkiään, joihin olisi voinut laittaa vaikka puukon.

  AntwortenLöschen
 6. Allu, minä jouduin Italian tullissa kulkemaan sukkasillani ja kaikki syynättiin. Lisäksi Lumimies vietiin syrjään turvatarkastukseen, mitä hänelle ei taphdu ikinä, kun hän matkustaa sinne ilman minua;-)

  Irlannissa oli vuonna x tehty kaikkien aikojen huumetakavarikko Shannon kentällä pari viikkoa ennen kuin me menimme sinne. Olin raskaana ja riskiraskaus, mutt sain luvan lentoon lääkäriltäni, sillä riskiaika oli jo ohi. Mukana oli kutienkin monensortin vitamiineja ja olin siihenaikaisesti laittanut värikkäät pillerit kaikki samaan purkkiin. Jouduin huumesyyniin!

  Lumimies sanoo, että tiukinta on USAssa. Kun kuulen niitä turvatarkastuksia sieltä, eí tee yhtään mieli lentää Atlantin yli.

  Minulla on kynsisaksidilemma. Minulla jos ei ole niitä pieniä nipsuttimia mukana käsilaukussa, tulee heti 'kynsitikku', joka hermostuttaa. Nyt ensimmäinen asia kun menee minne tahansa on ostaa ne sakset. Ihan välttämäöttömät!

  AntwortenLöschen
 7. "Salakuljetukset" kyllä nolottaa...Mulla oli kerran -en muista missä- laukussa kampa, jossa oli metallinen varsi. Tullissa kävivät sitten kahteen mieheen sahaamassa varren pois. Jonossa olijat onneksi nauroivat, kun kiikuttivat tynkäkampaa takaisin. Kulkivat vielä tällä tärkeällä asialla peräkanaa kuin Pilli ja Pulla...

  AntwortenLöschen
 8. Näyttääpä näitä kiinnijäämismuistoja riittävän jokaisella kerrottavaksi.
  Kynsisaksista tulee aina mieleen matkamme Atlantin yli ennen tuota "11.9.2001" - käytävän toisella puolella istui täti, joka leikkasi kynsiään _aivan koko matkan_. Lopulta en voinut enää vilkaistakaan siihen suuntaan.

  Muutaman kerran on piipannut, kun M. Clarissa on yrittänyt tullin mielestä "salakuljettaa" jotain, mikä osoittautuu sitten olevan ei mitään. Olenpas minä ollut nuhteeton:)

  AntwortenLöschen
 9. Joo màkin oon aina kummastellut, kuinka jotkut asiat ovat muka niin vaaraksi ja sitten kuitenkin lentokentàllà tax free puolella voit ostaa puukkoja ja lentokoneesta saa veitsià kuten jo sanoitkin. Minkàs teet...nàin se vaan menee, ei maha mitààn.

  AntwortenLöschen
 10. Ai niin, piti vielà sanoman, ettà meidàn Benjamin 4-vee joutui tarkastukseen, koska hànellà oli ORANSSI MUOVINEN pyssynmuotoinen kapistus repussaan....Sità tarkkailtiin ainakin vartti mità siellà sisàllà voisi olla ja se takavarikoitiinkin. Pikku-Benjamin rupesi itkemààn ja isi kàvi jututtamassa tarkastajia. Lopulta hàn sai "pyssynsà" takaisin mutta tuon jàlkeen olen ollut tarkempi myòs lasten lelujen kanssa, eh.

  AntwortenLöschen
 11. Niin aika kummaa tuo on. Viilat yms. otetan pois tarkastuksessa, mutta kontrollin toiselta puolen voi ostaa samanlaisia tavaroita. Itselläni on vain kenkäni kerran piipannut Tegelin lentokentällä Espanjaa lähtiessä. Eikä kengissäni ollut minkäänmoista metallia. Tiedä häntä, mistä piippaus johtui.Tosin ei tarvinnut heittää kenkiäni pois, niin luotettavalta kai vaikutin.

  AntwortenLöschen
 12. Ai että sielläkin salakuljettaja! Kuinkahan monta kertaa minunkin käsitavarani on oikein tarkistettu!!! Vahinko vain, ettei koskaan mitään ole löytynyt. Paitsi kerran otettiin ompelusakset pois, kun niitten terä oli pari milliä liian pitkät. Saivat hyvät Fiskarsin sakset. Vaikka sanoivat kyllä laittavansa ne roskiin!

  AntwortenLöschen
 13. Leena: fiksuilla kentillä pannaan istumaan tuolille ja lattialla on matto ja virkailijat laittaa kengät kontrolliin ja tuovat takaisin, mutta Roomassa jouduin kulkemaan sukkasillani likaisella lattialla.
  Susadim: joo, se kamman piikki on tosiaan ase myös. Olen miettinyt joskus ottaa virkkausta tai neuletta pitkälle lennolle, mutta ilmeisesti virkkuukoukku ja puikot menis roskiin kanssa.
  Clarissa: yägh, ei varmaan ollut saksalainen, hän oppii jo lapsena, että "Wenn Du denkst, Du bist allein, dann mache Dir die Nägel rein."
  Ciacy: tuosta sun tarinasta tuleekin mieleen miehen serkun poika, joka lensi teatterikorkeakoulun pääsykokeeseen. Hän oli suunnitellut esittää siellä jonkun kohtauksen, jossa tarvittiin pyssyä ja oli ottanut käsimatkatavaroihin rekvisiitaksi lasten lelupyssyn. Se otettiin häneltä pois ja hän oli repannut siellä kokeissa kaiken järkytyksen takia,kun oli niin hermostunut, kun kaikki meni pieleen.Joku aika sen jälkeen hän meni pyrkiin toiseen teatterikorkeakouluun ja siellä kysyttiin mm jotain episodia, joka olisi hänelle tapahtunut. Hän kertoi tämän tarinan niin hienosti, että läpäisi tutkinnon ja hänestä tulee nyt näyttelijä.
  Sira: sitä minäkin olen ihmetellyt, että sieltä saa sitten ostaa vaikka mitä ja viedä koneeseen
  Lissu: niitä hyviä pieniä Fiskarsin saksia mun mieskin suree, kun oli työmatkalla ja vain käsimatkatavaraa mukana. Ei saanut viedä hammastahnaansa eikä Fiskarseja.

  AntwortenLöschen
 14. Ei ollut saksalainen täti, vaan amerikkalainen, vaikka Frankfurtista lento lähtikin.

  AntwortenLöschen
 15. Herranjestas,mitä täällä paljastuu;D
  Kerran Suomesta tullessa mulla oli käsimatkatavaroissa Silken Tofua,kun sitä ei saa täällä kun kiinteänä.Lentokentällä sitten oikein kinattiin siitä,että onko se nestemäistä vai ei.Lopulta sain viedä sen ja tänne se pääsikin perille asti ihan ok:)

  AntwortenLöschen
 16. Ai niin ja Floridassa kerran jouduin ihan erikseen turvatarkastukseen.Piti ottaa vähän kaikkea pois. Itkua tuhersin ja sitten sanottiin,että oli sellainen satunnainen tarkistus,eli mulla oli vain huono onni....Täältäpäin on aika tiukat tarkistukset myös-

  AntwortenLöschen
 17. Yaelian: nuo ruokajutut on tosiaan ongelmallisia, kaverini joutui jättämään sienisalaatin Suomeen

  AntwortenLöschen
 18. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

  AntwortenLöschen
 19. Kyllä sitä jo kauhulla miettii, että mitähän turvatarkastus taas löytää! Mnulta otettiin Helsingissä hammastahna, Lontoosta ostin Edvardin aikaiset hedelmäveitset ja hölmönä olin jättänyt ne käsimatkatavaroihin. Kyllä siinä pitkään jahkailtiin ja kokeiltiin terävyyttä, mutta sain ne lopulta pitää kun lupasin nostaa parkumisen. Oishan se ollut kamalaa tän ikäiseltä mummelilta, sitä ei ois kestänyt Erkkikään...hih.
  Kun neuloin sukkaa koneessa, lentoemo säikähti, miten olin saanut puikot koneeseen. Ne olivat bambua, sain jatkaa kutomista. Nyt viimeksi oli kengässä tukkapinni, tippunut matkatohinassa. Virkailija sanoi, että kenkien lestissä voi olla metallia ja sekin aiheuttaa piipit. Tiedä häntä. Toisaalta hyvä, että tarkistetaan. Kynsiviilat olen suosiolla vaihtanut hiekkapaperiviiloihin.

  AntwortenLöschen
 20. Anja: bambupuikot, sehän onkin hieno idea, kiitos vinkistä

  AntwortenLöschen
 21. Kyllä on kokemuksia turvatarkastuksista, mutta ei koskaan Helsinki-Vantaalla! Usein on käsimatkatavaroissa mukana kaukoputki, joka on pitänyt näyttää aina muualla, mutta ei Vantaalla. Ystäväni joutui kamaroineen Frankfurtissa erikoistutkimuksiin, etsittiin olisiko kamerassa räjähteitä.
  Erikoisin tapaus oli saapuessamme Uudesta-Kaledoniasta Uuteen-Seelantiin. Siellä tulotarkastuksessa havaittiin vaelluskenkäni pohjien olevan likaiset ja niin minut ohjattiin erityiskaistalle, missä kenkäni vietiin puhdistettaviksi. Ystäväni saavuttua luokseni hänkin joutui kaivamaan omat kenkänsä matkalaukusta. Näin meillä molemmilla oli puhtaat kengät ja kiitimme myös ystävällisestä palvelusta. Matkalaukutkin joutuivat läpivalaistukseen, eikä niistä onneksi löytynyt mitään syötävää, muusta ei oltu kiinnostuneita, biologisia pöpöjä pelättiin. Niinkun ne ei laivojen mukana meriteitse saarelle pääsisi!

  Maikki

  AntwortenLöschen
 22. Schipolin kentän skannaus ei ihan kiva ole sekään, mutta siinä saa sentään pitää vaatteet päällään. Muutenhan ei juuri paljoa jää päälle kun pitää riisua vyö, kengät, takki, jakku jne. Mulla piippaa aina rintsikat; ei tosin täällä kotikaupunkini kentällä, mutta esim. Hesassa ja muualla. Myös vaelluskengät piippaavat. Mun piti ottaa jenkkilässä myös huivi pois kaulasta, no sen ymmärrän, olishan sen alla voinut olla vaikka mitä. :) Salakuljetuksistani en täällä sentään avaudu...

  AntwortenLöschen
 23. Ei olisi sinusta uskonut, että tuollaisia vaarallisia aseita piilotat laukkuusi. Saat vielä matkustuskiellon, etkä pääse Saksan rajojen ulkopuolelle. Selvästi uhka lentoturvallisuudelle!!!

  AntwortenLöschen
 24. Kenkien riisumisesta vielä, että mulle on sanottu, että jos on korot ja varsinkin kiilasellaiset niin pitää ottaa kengät pois. Eihän sitä tiedä mitä kynsiviiloja niissä on piilotettuina.

  AntwortenLöschen
 25. Maikki: kas kun meidän kenkiä ei ole kukaan halunnut kiillottaa
  Helena: on munkin luurankoa kuvailtu Schipolissa, mutta sama se mulle on
  Vihreätniityt: mutta kun mun piti riisua ihan korottomat pikkukengät, olin pannut ne vaelluskengät matkalaukkuun

  AntwortenLöschen
 26. Hei vàhànkò hassu, ettà tuollaisesta kommelluksesta oli lopulta niin paljon hyòtyà ettà pààsi ihan nàyttelijàksikin lopulta :D

  AntwortenLöschen
 27. Bandalingin tunnistan; Beijing on kyllä upea kaupunki! Haluaisin uudelleenkin, erityisesti Kiellettyyn Kaupunkiin käyskentelemään ... ja syömään sitä Ankkaa!

  Mäkin olen miettinyt mitä järkeä on ottaa viilat ja leikkurit pois, kun koneessa jaetaan ainakin business -luokassa ihan kunnolliset haarukat ja veitset. Ja jos oikein tosissaan haluaa jotain sohia terävilä, niin toimiihan siinä kuulakärkikynäkin!

  Sillon kun se nestekielto tuli lennoille, niin ottivat multa mun huulirasvan! Onhan se kamalan vaarallista ainetta!! ...

  Dublinissa yrittivät estää KAPTEENIA ottamaan lennolle mukaan piilarinestettä!! Just joo ... jos epäilevät kapun alkavan kyhäämään pommia piilarinesteestä kesken lennon, niin ehkä ei pitäs päästää 'rattiin' ollenkaan ... :D

  AntwortenLöschen