Sonntag, 9. Oktober 2011

Pieni maailma

kuva Wikipediasta

Pieni maailma-ilmiö (engl. small world phenomenon) on teoria, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat toistensa kautta vain muutaman linkin päässä kenestä tahansa toisesta maailman ihmisestä. Itse kukin on varmasti joskus törmännyt tilanteeseen, jossa uuden tuttavan kanssa keskustellessa käykin ilmi, että teillä on yksi tai useampi yhteinen tuttava. Tällöin on tapana paiskata kädet yhteen ja huudahtaa „onpas maailma pieni“- Aivan oikein, juuri tästä on kyse.
Käsitteen teki maailmanlaajuisesti tunnetuksi amerikkalaisen Stanley Milgramin vuonna 1967 aloittama koe, jolla hän pyrki empiirisesti todistamaan teorian ihmisten välisestä kuuden askeleen etäisyydestä ( engl. six degrees of separation). Milgram valitsi vapaaehtoisten joukosta sattumanvaraisesti joukon ihmisiä, joiden piti toimittaa annettu lähetys toisella puolella Amerikkaa asuvalle henkilölle, josta he tiesivät vain muutamia faktoja kuten nimen ja ammatin. Jollei tutkimukseen osallistuva tuntenut henkilöä, hänen piti lähettää paketti tuttavalleen, jonka saattoi esim. ammatin tai asuinpaikan perusteella olettaa olevan lähempänä kohdetta. Ja kuinka ollakaan, perillä saapuneet lähetykset kulkivat keskimäärin kuuden välikäden kautta.
lähde: http://users.tkk.fi/~hkpekkar/pienimaailma.pdf

Sain joku päivä sitten sähköpostia minulle ennestään aivan tuntemattomalta blogini lukijalta. Hän oli ollut ystäviensä luona kylässä ja oli jostain syystä kertonut lukevansa sellaista blogia kuin dit un dat. Voitteko kuvitella, että hän oli kylässä hiekkalaatikkoystäväni Ritvan luona eikä tiennyt, että Ritva on minun lapsuuteni tärkein leikkikaveri! Ei voi sanoa muuta  kuin että maailma on pieni. Terveisiä Forssan pojille tytöille♥

Kommentare:

 1. Tuollaiset on ihania yhteensattumia ja niità kyllà tapahtuu yllàttàvàn usein eli varmasti pitàà tuo kuuden ihmisen ketju paikkansa.

  AntwortenLöschen
 2. Ciacy: tosiaan uskomatonta, että hyvin usein löytyy yhteisiä tuttavia

  AntwortenLöschen
 3. Aatella, että joku on tuonkin teorian todistanut, hyvin voin uskoa. Ja koska olen Forssasta kotoisin niin ehkä kuulun minäkin tuohon kuuden linkkiin..

  AntwortenLöschen
 4. Allu, sinulle on jotain blogissani!

  AntwortenLöschen
 5. No olipa mukava yhteensattuma. Tuollaisiahan sattuu silloin tällöin. Täällä Saksassahan kyllä luullaan, että kaikki suomalaiset tuntevat toisensa. Minullekin tuli yksi saksalainen sanomaan, kun olin lähdössä Suomeen, että vie terveiset Pirkolle Tampereelle. En kyllä tuntenut koko Pirkkoa enkä ollut Tampereellekaan menossa, mutta vakavissaan hän oli. Palattuani kysyi vielä, oliko terveiset menneet perille.

  AntwortenLöschen
 6. Sirokko: olet varmaan lähtenyt koulun jälkeen muualle eli ette ehkä tunne keskenään, koska nuo tytöt eivät ole käyneet koulua F:ssa, mutta varmaan löytyisi yhteisiä tuttuja. Mun vanha matikanopekin asuu siellä.
  Leena: pitääpä tulla kurkkaamaan
  Sira: samaa olen kokenut minäkin

  AntwortenLöschen
 7. No tuossa tuli tosiaankin todistettua että maailma on pieni! Itselleni on monta kertaa sellaista tapahtunut:)

  AntwortenLöschen
 8. Pieni on maailma, kyllä! Ja rakas Ankkalampemme vielä pienempi:)), mutta olipa todella mielenkiintoinen tuo teoria.
  Olin jo vähällä kertoa kaikki kokemukseni, mutta kerrankin ymmärsin olla lyhytsanainen.

  AntwortenLöschen
 9. Yaelian: ei voi välillä kyllä muuta kuin ihmetellä sitä maailman pienuutta. Mun kiinalainen työkaveri mm. tapasi Shanghaissa saksalaisen miehen, joka kertoi olleensa Allumiehen alamainen aikanaan.
  Helena: oli tosi jännä juttu
  Clarissa: nyt heti kertomaan kaikki. Wenn man A sagt, muss man auch B sagen!

  AntwortenLöschen
 10. Facebookissa huomaa ihan uskomattomia yhteisiä tuttavia; villeimmät on sellaisia kun mennään jo 'ulkomaille' - eli yhteisiä tuttuja löytyy jo eri maidenkin välillä. Uskon lujaa tuohon 6 ihmisen 'ketjuun'.

  Kylmät väreet menee, kun niitä yhteisiä tuttuja löytyy. Ihania juttuja! :)

  AntwortenLöschen
 11. MaaMaa: olen FB:ssa, mutta en kovin aktiivinen, eikä muhun ole juuri otettu yhteyttäkään, sillä monet ei varmaan muista saksalaista sukunimeäni.

  AntwortenLöschen