Donnerstag, 9. Februar 2012

Luadogan meren rantamil


Tämä kauno priha* oli tullivartija Metsäpirtin pitäjässä Laatokan rannalla ja hän on äitini isä Adam. Hän kuoli kauan ennen syntymääni ja hänestä on olemassa tämä yksi ja ainoa valokuva.

Kartasta näkyy nuolen kohdalla Metsäpirtin Tapparin kylä, jossa perhe asui aivan Venäjän rajalla. Isoäitini oli joskus sienireissulla eksynyt Venäjän puolelle ja hänet oli otettu siellä kiinni, mutta päästivät sitten onneksi takaisin Suomen puolelle.

lähde: metsäpirtti.net

En ole koskaan käynyt Metsäpirtissä enkä ole koskaan uskonut sinne pääseväni, mutta nyt veljeni soitti, että heinäkuussa olisi ehkä mahdollisuus lähteä sinne pienen ryhmän kanssa ja ilmoittauduin heti mukaan. (Ilmeisesti ryhmän keski-ikä laskee nyt huomattavasti, kun minä olen mukana, heh heh.) Allumieskin innostui, mutta voi olla, että hän ei viitsi alkaa hankkimaan viisumia. Saksalaiset vaativat venäläisiltä viisumia varten vaikka mitä tietoja tuloista ja omaisuudesta ja venäläiset kostavat ja vaativat saksalaisilta myös virallisia selityksiä taloudellisesta tilasta ym. Minä yritän lähteä Suomen passilla eli nyt sitten helmikuussa hommaamaan Suomen passia. Varasin sitä varten jo ajan Kaartin poliisiasemalta.

Alemmassa kuvassa Laatokan impiä, vasemmalla Eine-tätini, keskellä äidin ystävä Kerttu ja oikealla äitini.
* jos ette satu tietämään (enkä minäkään tiennyt ennenkuin etsin Karjalan kielen sanakirjasta): "kauno priha" tarkoittaa komeaa nuorta miestä.

Reppurin laulu

15 Kommentare:

 1. Taas hienoja kuvia! Tulee varmaan mielenkiintoinen matka. Jos haluat elvyttää karjalan kielen taitoa, niin täältä löytyy myös radio: http://www.karjalankielenseura.fi/radio/

  Helena

  AntwortenLöschen
 2. Sinullahan on tiedossa aikamoinen elämysmatka. Hauska tuo kuva Laatokan tytöistä:)
  Minun juureni ovat täällä Länsi- ja Keski-Suomessa ja Hämeessä, kuitenkin osaan laulaa hiukan tätä: Ruskie neitsyt, valgie neitsyt sano sinä... Voit harjoitella, että pärjäät sitten bussissa, kun laulatte yhteislauluja.

  AntwortenLöschen
 3. Matkasi Karjalaan tulee olemaan unohtumaton! Olen itse käynyt äitini kotipaikalla Suistamolla parikin kertaa, meiltähän ei ole pitkä matka sinne. Laatokalla käyn isännän kanssa omalla veneellä ainakin kerran kesässä rengastamassa lokkeja, joten ne vedet on tulleet vuosien mitaan tutuiksi.
  Metsäpirtissä on kuulema korkeatasoisia hotelleja, koska Pietarista käy siellä paljon väkeä.

  Maikki

  AntwortenLöschen
 4. Helena: täytyypä sitten harjoitella, vaikka enemmänkin venäjää varmaan kannattais opetella nykyään
  Clarissa: joo, muistan tuon laulun Heli Keinosen laulamana
  Maikki: enpä tiennytkään, että Metsäpirtissä olisi turisteja. Viikon päästä selviää, löytyykö porukalle yöpymispaikat ja tuleeko matkasta mitään.

  AntwortenLöschen
 5. Minun juureni ovat Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tosin Kainuuseen esi-isäni tulivat Hämeestä ja sinne jostain kaukaa....
  Matkastasi tulee varmaan mielenkiintoinen. Minä en ole koskaan käynyt Karjalassa, mutta sisareni, joka on jostain syystä Karjala-Fani, on käynyt.

  AntwortenLöschen
 6. Sira: Kainuu on minulle valitettavasti aika tuntematon, olisinkohan joskus lapsena käväissyt Kajaanissa mutta sen enempää en tunne.

  AntwortenLöschen
 7. Kainuussa on kauniitakin paikkoja, eikä ainoastaan korpia. Eihän se kovin tiheään asuttu maakunta ole ja nykyisin kun kaikki paikat suljetaan (koulut, kaupat, UPM, opettajakorkeakoulu) niin ne vähätkin ihmiset muuttavat muualle. Tosin nyt luin paikallisesta lehdestä, että Kainuun Prikaatti elää nousukautta. Joten onhan siellä jotain elämää.

  AntwortenLöschen
 8. Vaude mikä matka sinua odottaa! Suomen televisiossa oli ohjelmasarja, jossa kuljettiin Laatokan ympäri. Herätto kovasti ajatuksia.

  AntwortenLöschen
 9. Vaude. Mielenkiintoinen matka siis tiedossa. Onneksi Suomen kansalaisilta ei kysytä kovin vaikeita viisumihakemuksessa, eikä tarvi todistella varallisuuttaan. :)

  AntwortenLöschen
 10. Lissu: Laatokka on lapsesta asti minua kiinnostanut, kun äiti on kertonut kauniista rannoista
  Sauerkraut: hyvä, ettei tarvi ottaa pankkikirjaa mukaan, varsinkin kun niitä kirjoja ei enää oikein olekaan

  AntwortenLöschen
 11. Vanhat kuvat ovat ihastuttavia ja näin myös nuo sinun kuvasi.on varmaankin todella mielenkiintoista päästä katsomaan isoisäsi asuinpaikkaa:)

  AntwortenLöschen
 12. Haluaisin sinne kovasti myös ja mietinkin josko lähtisin kesällä mummobussilla. Voisin laulaa niitä yhteislaulujakin, jos niiden välissä joku mummukka kertoilisi tarinoita. Toivottavasti pääset reissulle, on taatusti hurjan mielenkiintoista. Eräs tuttavani on ollut sellaisella reissulla sukulaistensa jalanjäljillä. Näin valokuvia & videoita ja voi sitä tarinoiden määrää.

  Saga

  AntwortenLöschen
 13. Yaelian: vanhoissa kuvissa on sitä jotain
  Saga: toivotaan, että saavat majoituksen ja päästään sinne, olen jo ihan hulluna ajatukseen

  AntwortenLöschen
 14. Vau, mielenkiintoinen matka sukujuurille edessä, toivottavasti järjestyy. Mummobusseissa on riemu ylimmillään varsinkin kun suurin osa on niitä eläväisiä karjalaisia tai heidän jälkeläisiään. Kantsii jo harjoitella lauluja :) Kouluajoilta muistan minäkin Luadogan rantamien kauno prihan.

  AntwortenLöschen
 15. sirokko: eiköhän nuo kaikki karjalaisia tule olemaan ja hienoa, jos tuntevat vielä paikkoja ja pystyvät kertomaan niistä. Äidin kotitalon muistan harmaasti yhdestä taulusta, joka meni tätini perintönä serkulleni.

  AntwortenLöschen