Dienstag, 3. April 2012

Härkäpapua ja pastaa

1 punainen paprika
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
400 g kirsikkatomaatteja
2 punaista chilipalkoa
300 g härkäpapuja (paino ilman palkoa. jos käytät tuoreita papuja, palkoineen 1kg)
suolaa
n. 15 g kynteliä*
300 g pastaa, esim. penne
5 rkl oliiviöljyä
10 g voita
1 tl tomaattipyrettä
1,5 dl valkoviiniä
pippuria myllystä
ripaus sokeria

Pese paprika ja leikkaa n.4 cm pituisiksi ohuehkoiksi kaistoiksi.
Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi.
Leikkaa 250 g  tomaateista neljään osaan.
Poista chilistä siemenet ja leikkaa chili pieniksi suikaleiksi.
Keitä papuja pari minuuttia suolavedessä ja huuhtele ne sitten kylmällä vedellä. Poista niistä "kuori", se on työlästä, mutta parempi vatsalle.
Pilko kynteli.

Keitä pasta ohjeen mukaan al dente. Pane talteen 2 dl keitinvedestä. Heitä loppu vesi pois, sekoita 2 rkl oliiviöljyä pastaan.
Kuumenna öljy ja voi pannulla ja paista siinä paprika, sipuli, valkosipuli, tomaattipalat ja chilipalaset 3-4 minuuttia välillä käännellen. Lisää tomaattipyree ja valkoviini ja anna kiehua 5 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää talteen otettu keitinvesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia.
Halkaise loput tomaatit ja lisää ne papujen, kyntelin ja pastan kanssa ja kuumenna jonkun aikaa. Lisää mausteita tarpeen mukaan.



Kynteliä käytetään ainakin Saksassa paljon papuruokiin ja sen saksalainen nimi on jopa Bohnenkraut eli papuyrtti. Itse en ainakaan muista äitini sitä käyttäneen. Joka tapauksessa Suomessa myydään kuivattua kynteliä, jota käytän papukeittoihin. Kuva täältä.

Guten Appetit! Ainakin meidän vieraille ja meille tämä maistui niin hyvältä, että tehdään toisenkin kerran ja kaunistakin oli, kun oli punaisia tomaatteja ja vihreitä härkäpapuja ja valkoista pastaa. Kuva jäi valitettavasti ottamatta, kun oli kiire saada annokset lämpimänä pöytään.

13 Kommentare:

  1. No siinä onkin yhden päivän ateriaksi hyvä ehdotus. Härkäpapuja on pakasteessa jäljellä, vaikka sato viime vuonna jäi hiukan pieneksi. Ei kynteliä minunkaan lapsuudessani käytetty ollenkaan,mutta nyt sitä saa tuoreenakin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. No sitten on kaikki tarpeet saatavilla. Ei noita härkäpapujakaan muuten lapsuudessani syöty, opin ne vasta Saksassa työpaikan kanttiinissa tuntemaan.

      Löschen
  2. Kiitos ohjeesta. En tiennytkään että Bohnenkraut on kynteli. Siis tänään opin taas jotain uutta.
    Minä laitoin espanjalaista tortillia ja se oli ihan hyvää. Miehenikin piti siitä. Lisänä oli vain salaattia.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Joskus on tosiaan niin, että tuntee kyntelin ja tuntee Bohnenkrautin, mutta ei tajua yhdistää, niin on käynyt minullekin.

      Löschen
  3. Tämä ohje tulee ainakin meillä käyttöön. Meillä oli viime vuonna härkäpapuja kasvamassa, pitää laittaakin tulevallekin kesälle. :)

    AntwortenLöschen
  4. Herkulliselta kuulostaa ,ei ihme että vieraat tykkäsivät! Nyt täällä on juuri noiden papujen aika ja tori niitä pullollaan;D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mun ystävä laittaa härkäpapuja aina silloin kun on tuoreita kaupassa, mutta ostaakin pakastettuja ja sen mies luulee aina saavansa tuoreita ja tykkää niin kamalasti. Sellaisia ne naiset on!

      Löschen
  5. Alluuuuu.... käytkö blogissani. Siellä on sulle haaste.
    Nyt tuli nälkä...taas.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kiitos, täytyy tehdä, mutta voi mennä pääsiäisen jälkeen.

      Löschen
  6. Ohi otsikon menee, mutta kysyn Allulta ja muilta, erityisesti saksankielisissä maissa asuvilta lukijoita, että oletteko lukeneet kirjat Die spinnen die Finnen. Mein Leben in hohem Nord (Dieter Hermann Schmitz ja Finnen von Sinnen. Von einem, der auszog, eine finnische Frau zu heiraten (Wolfram Eilenberger? Kaipaan kommentteja, koska ajattelin luettaa ne kurssini (yliopistossa) opiskelijolla, siis sillä käsitellään suomalaisuutta koskevia stereotypoita... Entä olisiko muita kirjavinkkejä? (Ei kiitos Roman Schatzia) Kiitos etukäteen!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. En ole lukenut ja jostain syystä ei ole yhtään kiinnostanut. Näin juuri kirjakaupassa yhden noista ja meinasin jo ehdottaa Allumiehelle, että voisi hänkin ryhtyä kirjailijaksi ja kertoa tarinoita itsepäisestä suomalaisesta feminististä ja siitä tulisi sitten bestseller ja me oltais kuuluisia ja rikkaita.

      Löschen
    2. Ymmärrän ettei kiinnosta sinua, mutta olisiko joku lukenut? Nimittäin että tieätisin kannattaako niitä luettaa. Nehän kai vilisevät just näitä yleisiä stereotypioita ja sinänsä voi olla ihan hauskaa keskustella niistä koska kurssini nimikin on Wie Finnen sind... Mutta tuossahan olisi Allumiehelle hyvä idea!

      Löschen