Samstag, 14. Juli 2012

Kirkonkellot kajahtaa


Apoldan pikkukaupunki Thüringenin osavaltiossa Saksassa järjestää 14. heinäkuuta 2012 neljättä kertaa kansainvälisen kellopäivän, johon tällä kertaa on kutsuttu osallistumaan myös Kallion kirkko. Kellopäivän ajatuksena on vaalia kaikkialla maailmassa harjoitetun kellojensoiton sekä Apoldan vuosisatoja kestäneen kellonvalannan perinteitä.
Apoldan kellovalimo perustettiin 1722 ja yli kahden vuosisadan aikana siellä valmistettiin noin 20 000 kelloa, lukuisia kelloja Suomenkin kirkkoihin. Myös Kallion kirkkoon, joka tänä vuonna täyttää 100 vuotta, tilattiin kellot Franz Schilling und Söhne -valimosta Apoldasta. Kirkon seitsemän pronssikelloa soittavat päivittäin klo 12 ja klo 18 Jean Sibeliuksen niitä varten säveltämää melodiaa.
Kuuluisin Apoldassa valmistettu kello on Kölnin tuomiokirkon St. Petersglocke, joka on valettu 1923. Kansan suussa „Paksuksi Petteriksi“ kutsuttua, maailman suurinta vapaasti heiluvaa kelloa soitetaan vain hyvin harvoin. Kellopäivään osallistumiseen on saatu erikoislupa.
Kansainvälisen kellopäivän 14. heinäkuuta aloittaa Kölnin tuomiokirkko, minkä jälkeen vuorossa ovat Lössnitzin Johanneksenkirkko, Kallion kirkko ja Jerusalemin Ylösnousemuskirkko. Jokaisessa kaupungissa ensin soivat kirkonkellot, minkä jälkeen kellonsoittoon yhdistetään muita musiikkiesityksiä. Konsertteja voi seurata suorana lähetyksenä valkokankaalta Apoldan Lutherinkirkossa ja tapahtumaan osallistuvissa kirkoissa. Tapahtuman mottona on „Kellot ovat musiikkia, kellot kutsuvat ihmisiä kokoon, kellot saavat ihmiset kuuntelemaan.“
Teksti täältä
Meillä on illalla treffit ystävien kanssa tuomiokirkolla, menemme kuulemaan, miten Paksu Petteri kajahtaa.


11 Kommentare:

  1. Eipä kai, eihän se sitten oikealta kuulostais.

    AntwortenLöschen
  2. Siis täältä http://www.livestream.com/SalveLive

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Me istuttiin Dom Hotellin terassilla ja maisteltiin Rieslingkuoharia ja kuunneltiin, kun der Dicke Pitter soi. Ja nyt paettiin kotiin, sillä kaupunki täyttyi aina enemmän ihmisistä, jotka tulivat katsomaan tätä spektaakkelia, joka alkaa pimeän tullen joskus puoli kahdeltatoista. Voi niitä ihmismassoja!

      Löschen
  3. Mielenkiintoinen tapahtuma. Onneksi kirkonkelloja ei ole tänä tekniikan aikana korvattu millään.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ei niitä voi millään korvata, oli taas jännä tunnelma, kun siellä soi monet kellot.

      Löschen
  4. En ymmärrä, mielestäni tästä tapahtumasta ei kirjoittanut esim. Kirkko ja kaupunki - lehti (Helsingin seurakuntien lehti, tulee ilmaiseksi jokaiseen talouteen jossa kuuluu joku kirkkoon) mitään. Olet enemmän kartalla Suomen asioista kuin monet toimittajat.

    Terveisin, HK
    Joka tahtoo pysyä tietovirrassa

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Olisvat kyllä voineet kirjoittaa, varsinkin kun Kallion kirkkokin on mukana.

      Löschen