Montag, 8. Oktober 2012

Almabtrieb

Terveisiä vuoristosta! Useampana aamuna näimme hotellin ikkunasta, että aurinko paistoi jo tuolla ylhäällä vuorella ja päivästä tulisi kaunis, mutta muutama sadepäiväkin mahtui viikkoon. Pienestä sateesta huolimatta pystyimme kuitenkin patikoimaan joka päivä.

"Almabtrieb" tarkoittaa syksyn tapahtumaa, jolloin lehmät tuodaan alppiniityiltä alas laaksoon. Naapurikylässämme Gsiesin laaksossa pääsimme katsomaan sellaista juhlaa. Kylän asukkaat olivat päivän kunniaksi pukeutuneet perinteisiin vaatteisiin. Valitettavasti juuri sinä päivänä oli vähän sateinen sää, mutta lehmien koristeet ja ihmisten vaatteet toivat kivasti väriä harmauteen.

Kommentare:

 1. Oi mä niin rakastan tällaisia juhlia missä pukeudutaan entisajan tapaan :D Ja voin vain kuvitella kuinka söpöjä mansikit ja muutkin lemmut olivat vaatteissaan :D

  AntwortenLöschen
 2. Olen aina halunnut nähdä tämän luonnossa, mutta koskaan en ole ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olen kyllä nähnyt tätä kuvaavan "näytelmän" Schleicherlaufenissa (laskiaisjuhla) Telfsissä. Tai yksi selitys Schleichereille ja heidän tanssille on, että se kuvaisi Almabtriebiä.

  Helena

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En ole koskaan kuullut tuosta Schleicherlaufenista, kun ei olla oltu siellä suunnalla muuta kuin aina ohi ajettu.

   Löschen
  2. Se on näitä Alppialueen isoja laskiaisjuhlia, niitä on monissa paikoissa, myös Etelä-Tirolissa. Olen kirjoittanut siitä yhden artikkelin.

   Helena

   Löschen
  3. Juu, ymmärsin, mutta en ole itse ollut mukana.

   Löschen
 3. Antworten
  1. On se niin hienoa, että jaksavat niitä jatkaa.

   Löschen
 4. Kiitos hienosta aikamatkasta menneisyyteen. Aivan ihana perinne! Jäin tuijottelemaan kuvia pitkän tovin, aurinkopaneeli toi minut sitten takaisin nykyaikaan:-))

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä Allun olisi pitänyt valita paremmin kuvanottopaikka, pois aurinkopaanelit kuvista. :)
   t. Helena

   Löschen
  2. Täytyy tosiaan ensi kerralla käydä etukäteen etsimässä kuvakulma, josta ei näkisi aurinkopaneleita, joita siellä on paljon. Sorry ystävät, että viime tingassa ehdittiin paikalle ja ihmismassojen välistä yritin saada kuvaa. Ensi kerralla toivottavasti paremmat asetelmat. ☺☺☺

   Löschen
  3. Saat tämän kerran anteeksi. :) Itse asiassa ihailen niitä aurinkopaneeleja ja niiden määriä siellä päin. En pidä siitä ajatuksesta, että kaupungeissa ja kaikkia modernia teknologiaa hyödyntävät ihmiset eivät lomallaan luonnon helmassa maaseudun rauhassa halua nähdä heitäkin hyödyttävän infrastruktuurin jälkiä.

   Löschen
  4. Samaa ajattelin minäkin, kun siellä näin niitä aurinkopaneeleja.

   Löschen
 5. Tuo lehmänkello on kyllä mahtava! Semmoista olen himoinnut aina Etelä-Tirolin rinteillä.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mekin ihailtiin lehmänkelloja ja tykkään kovasti niiden äänestä. Ihmeteltiin kyllä, että mille lehmälle ne laittaa kellon, kun ei ollut kaikilla.

   Löschen
  2. Kellokkaalle, johtajalehmälle :)))) tms.? Kiitos, kun päivitit blogiasi lomalta, ei tullut niin ikävä kuin tavallisesti lomasi aikana.
   HK

   Löschen
  3. Alfalehmä se varmaan onkin.

   Löschen
 6. Upeita kuvia olet ottanut ja mukavia juttuja kokenut. Alimman kuvan tytöstä tuli mieleen pikku-Heidi kirja.

  Meillä paistoi aurinko joka päivä ja lämpöä oli riittävästi. Ihana Kreeta antoi jälleen parastaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin monen monta kertaa ajattelinkin tuolla taas Heidiä ja teki mieli laulaa tätä.

   Löschen
  2. Kiitos Allu, kuuntelin hauskan ja tutun laulun.

   Löschen
 7. Vau, kivannäköinen tapahtuma, ja vau mitä patikointimaisemat!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se tosiaan elämys nähdä nuo ihmiset ja lehmät.

   Löschen
 8. Kivoja kuvia. Aurinkopanelithan vaan osottaa, että perine elää tänäkin päivänä. Tykkään niin Alppien vuotuis- ja muista juhlista. Olen varmaan ollut aikaisemmassa elämässä joku alppieläjä, kun tulee aina niin nostalginen olo moisista tapahtumista ja kuvista. Jännää kun tavat muistuttavat suuresti toisiaan maasta riippumatta varsin laajalla alueella, vain vuoristo on määrittäjänä. Maiden rajoilla ei juuri ole merkitystä.
  syysterv. paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hauska, kun juuri ehdin seuraavassa postauksessa sanoa, että olen varmaan ennen ollut kilipukki vuoristossa.

   Löschen
 9. Viehättävä perinnejuhla, olipas kiva, että satuitte paikalle. Maisematkin näyttäisi taas niin silmiä hiveleviltä, tuolla on taatusti ollut ilo patikoida.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli tosiaan onni, että hotelli aamulehtisessään muistutti tapahtumasta, muuten ei oltaisi tiedetty. Varmasti tykkäisit sinäkin patikoida niissä maisemissa.

   Löschen
 10. Hauskaa, että me ihasteltiin vastaavaa ihan samaan aikaan vähän eripuolella vuoria :)

  AntwortenLöschen