Sonntag, 25. November 2012

Vietnam VII

Matka jatkui vanhaan keisareiden kaupunkiin nimeltä Hue.  Hue on monelle tuttu nimi Vietnamin sodan ajalta tet-hyökkäyksen yhteydestä. Valitettavasti Huen keisarin palatsi ja kielletty kaupunki joutuivat amerikkalaisten pommituksen kohteeksi ja ovat siksi kovin huonossa kunnossa.
Meidän oli ollut tarkoitus ajaa sinne hotellista polkupyörällä, mutta valitettavasti sinä aamuna satoi ja jouduimme turvautumaan bussiin. Olisi varmaan ollut aika kokemus ajaa siellä mopojen joukossa pyörällä.

Hue sijaitsee ns. Parfyymijoen rannalla. Ilmeisesti joessa on kuljetettu hyväntuoksuista santelipuuta, siitä nimi.

Matka jatkui ns. Pilvisolan yli. Siellä ylhäällä oli amerikkalaisten bunkkereita, mutta minä jätin ne kuvaamatta ja kuvasin sitten alas tullessa tätä maisemaa.

Matka jatkuu Hoi An'iin, joka on ikivanha pittoreski kaupunki. Hoi An on oikein söpö paikka ja oikea ostosparatiisi. Monet naiset meidän porukasta ompeluttivat silkkivaatteita itselleen. Onneksi olin ottanut sattumalta matkalle mukaan t-paitani, jossa lukee isoilla kirjaimilla NO THANKS. Se oli oikeastaan koko matkan aikana käytännöllinen, sillä myyjät pitivät sitä niin lystikkäänä, että vaan nauroivat eivätkä tyrkyttäneet minulle tavaroitaan. Hoi An'ssa me muuten pesetimme pienessä takapihapesulassa hotellin lähistöllä pyykkiä. Kilon pyykki maksoi yhden dollarin.

Kaupungissa on paljon kiinalaisia ja japanilaisia vaikutteita, kuten tämä kiinalainen ns. kokoushalli


ja kaunis japanilainen silta, joka on kaupungin symboli


Kävimme illalla kaksi syömässä Brother's Cafessa, jossa istuimme leudossa kesäillassa joen rannalla ja nautimme loistavasta ruoasta ja erittäin hyvästä palvelusta. Suosittelen.

Hoi An kuuluu Unescon maailmanperintöihin ja niin kuuluu myös My Son, jonne teille retken, valitettavasti sateella. My Son on cham-kulttuurin temppelikaupunki, jonka amerikkalaiset ovat sodan aikana pahasti tuhonneet. Ikivanhoissa muureissa näki amerikkalaisten pommien jälkiä. Why, Why, why???Kommentare:

 1. "Oli tarkoitus ajaa sinne hotellista polkupyörällä", huh huh! Kerrankin voi sanoa, että onneksi satoi. Pääsitte ehjinä takaisin kotiin.
  Voi meitä ihmisiä, sodat vain jatkuvat, vaikka tiedetään mitä niistä seuraa. Kuka neuvoisi, miten ne saadaan loppumaan.
  Onneksi näitte kuitenkin niin paljon kaunista, ei vain pommien tuhoamaa. Hyvä että kuvasit bunkkerien sijasta kaunista maisemaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuskin loppuvat meidän elämän aikana.

   Löschen
 2. Aika lohduton tuo viimeinen kuva temppelin raunioista. Kävin lukemassa lisää mikä tuo cham-kulttuuri on ja noista maailmanperintökohteista. Oliko siellä sotahistoriaa tuotteistettu? En nyt löytänyt parempaa linkkiä kuin tämän: http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_tourism.

  Toivottavasti matkaraportit jatkuvat vielä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei sitä mielestäni oltu tuotteistettu. Sotamuseossa oli vaan myynnissä kirja Die Geschichte des Vietnamkrieges ja se onkin o.k.

   Löschen
 3. Antworten
  1. On se kaunista ja siellä on ihmeen vihreää, olin yllättynyt.

   Löschen
 4. Upean näköistä tuollakin.Hyvä tuollainen "no thanks"-pusero,mutta kai jotain ostitte tuolta`? Sääli vanhan temppelin kuntoa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä mä pari t-paitaa ostin ja vähän ruokatuliaisia.

   Löschen
 5. Niin kaunista ja hyviä kuvia. Tee-hulluna kysyn joitteko siellä hyvää teetä?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne juo aika paljon vihreää teetä, josta me ei valitettavasti tykätä, vaikka tiedän, että se on terveellistä. Tavallista mustaa teetä kyllä sai kanssa. Yhdessä paikassa tilattiin black tea, mutta ne sanoi, että ei heillä ole muuta kuin Liptonia ja otettiin sitten Liptonia, se oli tietenkin sitä mustaa Yellow Label-teetä. Kahvi oli hyvää, Vietnam kuuluu suuriin kahvintuottajamaihin. Ja elämäni parhaan cappuccinon join siellä, siihen oli raastettu päälle kanelia, siis sitä kuorta, nam nam.

   Löschen
 6. Kyllä sinulla on ollut ikimuistoinen matka. Mukavaa päästä kanssasi matkustelemaan. Nuo sodan jättämät jäljet eivät ole tietenkään mitänn mukavaa katseltavaa ja koko ajan - valitettavasti - käydään jossain puolella maailmaa sotaa. Eivät ihmiset näytä lainkaan ymmärtävän, mitä tekevät tuhotessaan kättensä aikaansaanoksia.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nähtiin kyllä niin paljon, etten meinaa itsekään muistaa. Sen takia on ihan hyvä panna tänne blogiin muistiin itsellekin.

   Löschen
  2. Kannattaa todella panna muistiin kaikki nuo kokemukset. Niin paljon uutta olette nähneet.

   Löschen
 7. Hykertelen mielihyvästä. Talven koleus on nyt lopulta saavuttanut meidät. Pistin lämmityksen päälle, villikset jalkaan ja kaadoin lasin punaviiniä lasiin. Pisteenä iin päälle tuli nyt reissu jonnekin lämpimään...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä juodaan tänä iltana valkoviiniä, sillä syömme kalaa, nam nam.

   Löschen
 8. Kaunista on tosiaan. Onko sinullakin nyt ensi kesäksi tuollainen vietnamilainen aurinkohattu?
  Minä tässä kaljatölkistä hörppäilen sateisen ajomatkan jälkeen Hesan ja Lappeenrannan kautta Äimälästä kotiin ja sorttaan mutaisia remonttiklamotteja pesukoneeseen. Pari päivää kuluukin siinä rattoisasti ja toivottavasti sinä aikana on vihdoin kunnolla satanut lunta.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me jouduttiin pitämään tuollaista hattua, kun oltiin soutelemassa Mekongin suistossa ja itse asiassa se oli ihan kiva päässä ja olisinkin ostanut sellaisen, mutta kun oli niin hankala kuljettaa.

   Löschen
 9. Pitikin kysyä etkö edes aurinkohattua ostanut,mutta vastaus tulikin jo tuossa edellä. Kaunista todella, vahinko, että ihminen tuhoaa niin paljon. Tuota en tiennytkään, että Vietnamissa tuotetaan kahvia, jotenkin nuo Aasian maat mieltää vain teen tuottajiksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taitaa olla maailman toiseksi suurin kahvin vientimaa. Samoin riisiä vievät nyt ulkomaille, kun 1980-luvulla ei riisi riittänyt omaankaan tarpeeseen.

   Löschen
 10. Hih, hauska tuo No thanks paita....Varmasti muutama kaupittelija tajusi olla sua làhentelemàttà ;)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meidän matkaopas, joka on usein Vietnamissa, lupas teetättää itselleen No thanks paitoja.

   Löschen
 11. NO THANKS -paita olisi tarpeen monissa turistirysissä :D

  Upeita kuvia ja maisemia! Nyt mäkin haluan takaisin Vietnamiin ja kierrellä PALJON enemmän - mehän nähtiin oikestaan vain HCMC, Mekong Deltaa ja Cu Chi -tunnelit ...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meidän opas tosiaan aikoi teetättää itselleen pari sellaista paitaa. Joo, menkää vaan katsomaan koko Vietnam, myös se vuoristo, kannattaa!!!

   Löschen